Son Güncelleme: Perşembe 07.05.2020 11:34
Midyenin faydaları ve zararları nelerdir? Midyenin kalorisi ve besin değeri nedir?
Midye oval bir görünüme sahip bir deniz ürünüdür. Renk olarak genelde birbirine benzeyen bir istiridye türüdür. Denizlerde kayalıkların arasında yaşamlarını sürdürürler. Denizde yaşadığı için tadı doğal olarak hafif tuzludur. Midye genelde bahar başlangıcı ve kış aylarında tüketildiğinde daha lezzetli olduğu söylenmektedir. Ülkemizde daha çok ege bölgesinde üretilmektedir. Ayrıca sokak kültürlerimiz arasında da önemli yer tutan bir üründür. İşte midyenin faydaları ve zararları nelerdir? Sorusunun cevabı…
Daha çok İzmir'de yoğun olarak üretilen midye bazı kişiler tarafından hoş karşılanmasa da midyenin bilinmeyen önemli yararları vardır. Öncelikle içerisinde A ve B12 vitaminlerini bulundurmaktadır. Bununla birlikte inorganik bileşikler arasında yer alan çinko, manganez, potasyum, fosfor gibi mineralleri bulundurması da vücudumuz için mineral deposudur. Midye çeşitleri genel olarak zebra midyesi, tarak midyesi, dev midye, denizkulağıdır. Yararlarının dışında genel olarak atıklar sebebiyle kirlenmiş denizlerden toplanan midye insan sağlığı için bir tehdittir. Buna göre temiz denizlerde üretilen midyenin kalorisi ve besin değeri nedir? Bu tarzda merak edilen soruların yanıtı…
MİDYENİN KALORİSİ VE BESİN DEĞERİ
Bazı kişilerin yemekten çekindiği ve bazı kişilerin de yemeye doyamadığı midyenin kalori ve besin değerleri merak edilmektedir. Midye besininin 100 gramında 86 kcal kalori bulunduğu ve ayrıca besinin 1 porsiyonunda yani 90 gramlık miktarında 78 kalori bulunmaktadır. Besin değerleri ise 100 gram midyede şu şekildedir:
- Karbonhidrat: 3,6 g
- Lif: 0,0 g
- Protein: 14,7 g
- Yağ: 1,0 g
- Kolesterol: 65.0 mg
- A Vitamini: 54.0 IU
- C Vitamini: 0.0 mg
- Potasyum: 204.0 mg
- Kalsiyum: 44.0 mg
- Demir: 3.3 mg
MİDYENİN FAYDALARI
Midye besini genel olarak denizdeki atıklardan oluşsa da insan vücudu için bazı yararlı yönleri vardır. Midyenin faydaları genel olarak şu şekildedir:
- Bulundurduğu bol miktarda aminoasit sayesinde tam bir protein kaynağıdır. 1 tabak midye tüketen bir kişi 18 gram protein almış olur.
- Bol miktarda A vitamini içermesinden dolayı kontrollü bir şekilde tüketildiği takdirde A vitamini ihtiyacı karşılanabilir.
- Mineral olarak magnezyum ve selenyum içermektedir. Manganez kan şekerini ayarlamada ve kanın pıhtılaşmasında önemli rol oynar. Selenyum da vücudumuzun metabolizmasının korunmasında rol oynar.
- Bazı içerdiği Omega 3 yağları sayesinde, cilt sağlığı açısından oldukça önemlidir.
- İçerdiği yüksek iyot sayesinde tiroit bezi olumlu etkilenerek metabolizmayı arttırır ve zayıflamayı kolaylaştırır.
MİDYENİN ZARARLARI
Midyeyi bazı insanlar aşırı şekilde tüketmektedir. Midyeyi aşırı tüketenler için de midyenin belli başlı zararları vardır. Bunları şöyle sıralayabiliriz:
- Kirli olan denizlerde oluşan aşırı atık nedeniyle midye atıkları biriktirmektedir. Bu yüzden zararlı birçok madde içerebilir.
- Midye toplandıktan sonra hemen tüketilmelidir.
- Aşırı bir şekilde midye tüketiminde ise biriken zararlı metallerden olan cıva yüzünden metal zehirlenmesi yaşanabilir.
- Midye konusunda Hijyene büyük önem verilmelidir. Midye temiz değilse kesinlikle alınmamalıdır.
- Midye ayıklama sırasında kirli bir alet kullanılmamalıdır.
MİDYENİN KADINLARA ZARARLARI
Midye genel olarak denizdeki atıklardan beslendiği için hem yararlı hem zararlı besin içeriklerini bulundurur. Bu durumdan dolayı ağır metaller ve bazı zararlı besinlerden dolayı önemli hastalıklara yol açabilir. Bunun yanında midye kadınlara ayrı bir şekilde zararı yoktur. Genelde biyolojik birikim sonucu oluşan belli başlı hastalıklara yol açar. Cinsel bozukluk, karaciğer, böbrek yetmezliği gibi hastalıklara yol açabilir. Ayrıca midyenin devamlı sıcak tutulması da bakteri üretimine yol açarak insan vücudu için bir tehdit unsuru haline gelebilir.
MİDYENİN TAZE OLDUĞU NASIL ANLAŞILIR?
Midye alınırken öncelikle temiz bir midye çiftliğinde yetiştirilmesi gerekmektedir. Her sokak satıcısından aşırı miktarda midye tüketilmemelidir. Bilindik ve güvenli yerlerden bol miktarda midye alımı gerçekleştirebilirsiniz. Midyenin rengi canlı ise midye iyi temizlenmiş demektir. Midyenin dış kabuğu da aynı zamanda temiz olmalıdır. Soluk renkli midyeler genelde bayat olmaktadırlar. Bu aşamalardan geçtikten sonra anlayamamışsanız eğer midyeyi tadarak bayat olduğuna bakabilirsiniz. Burada ise önceden midye yemiş tecrübeli bir kişi gereklidir. Aksi takdirde midyeyi ilk defa yiyen birinin ayırt etmesi mümkün değildir.
EN SON HABERLER
- 1 Astım nöbetine dikkat
- 2 Metabolizmayı ateşleyen beslenme yöntemi! İstediğinizi yiyerek 3 ayda 12 kilo verin...
- 3 Kemikleri adeta çelik gibi yapıyor! Günde 1 porsiyon tüketmeniz yeterli..
- 4 ‘Serum’ çılgınlığına karşı uyarı: Kuaförde serum taktırıp kalbi duranlar var
- 5 Greyfurtun 8 altın faydası
- 6 Beşinci hastalık korkutuyor
- 7 Hafızayı zehir gibi yapıyor! Bilim insanları beyin gücünü artırmak kaç dakika yürümeniz gerektiğini açıkladı
- 8 Kemikleri adeta çelik gibi yapıyor! Günde 1 porsiyon tüketmeniz yeterli..
- 9 Akciğerleri tüm toksinlerden arındırıyor! Doktorların kesinlikle tüketmelisiniz dediği o besin...
- 10 Göz hastalıklarında akıllı mercek dönemi