Şifa deposu enginarın faydaları nelerdir, ne işe yarar? Enginarın içinde hangi vitaminler var?
‘Enginar kalorisi ve besin değeri’ açısından uzmanlar tarafından en çok tüketilmesi tavsiye edilen sebzeler arasındadır. ‘Enginarın faydaları’ ve içeriğindeki sayısız faydalı besin değeri sayesinde vücuda etkileri saymakla bitmiyor. Enginar bir çeşit devedikeni olarak kabul edilir. Yetiştirildiği yerler genellikle Akdeniz ülkeleri ve Güney Avrupa’dır. Ülkemizde ise en yaygın olarak Yalova- Bursa çevresinde ve İzmir’de yetiştiriciliği vegetatif yollar ile yapılmaktadır. En yaygın üretim yolu sürgün ile yapılan üretim şeklidir. Sayısız faydaları ile tüketimi her geçen gün artan enginarın üretimi de hızla arttı ve enginar üretiminde ülkemiz dünyada 7. Sıraya kadar yükseldi. Haberimizde en sık sorulan sorulardan biri olan ‘enginar neye iyi gelir?’ ve ‘enginar suyunun faydaları’ nelerdir sorularının yanıtını sizler için derledik.
Enginar ( cynara scolymus ) aslında papatyagiller ailesindendir ve mevsimi geldiğinde mor renkli çiçekler açar. Boyu yaklaşık 50-150 cm arasında değişen otsu bir bitki türüdür. Kuvvetli ve sert bir yapısı vardır. Bu yapısından ötürü diğer sebze yemeklerine göre daha farklı pişirme yöntemleri vardır. Ancak çok lezzetli olduğundan ötürü Türk mutfağında da en sık yapılan zeytinyağlılar arasındadır. Enginar yemekleri yapılırken enginarın cinsine göre yemek çeşidini belirlemekte fayda vardır. Çünkü en iyi enginar yemekleri enginarın cinsine göre uygun pişirme teknikleri tercih edildiği zaman ortaya çıkacaktır. Örneğin, sakız enginarının en lezzetli tüketim şekli kızartması iken Bayrampaşa enginarı ile zeytinyağlı yemekler yapılması tavsiye edilir.
Enginar neye iyi gelir?
Doğanın ürettiği sayısız faydalı nimetlerden biri olan enginarın faydalarından bahsedelim. Öncelikle enginarın dış yapraklarını yemeğin yapılması için kesilip atılması doğru değildir. Enginarın dış yapraklarını sindirim problemleri yaşayanların tüketmesi tavsiye edilir. Kurutulmuş 3-4 yaprağı 1 bardak su ile 10 dakika kaynatın ve bunu için. Midenizdeki şişkinliğin yavaşça düzeldiğini göreceksiniz.
Enginarın rahim ağzı ( serviks ) kanserine iyi geldiği de yapılan araştırmalarca ispatlanmıştır. Özellikle kanserin ilk aşamalarında tüketilmesi faydalarının görülmesi açısından önemlidir. Aynı zamanda koruyucu ve önleyici olarak da tüketebilirsiniz.
Kolesterol ve trigliserid yüksek ise mevsiminde enginar tüketilmesi tavsiye edilir.
Enginar karaciğer dostudur ve karaciğer yağlanmalarının önüne geçmek için kullanılır.
Yüksek tansiyon ve hipertansiyonu olan kişilere tavsiye edilir. Vücuttaki sodyum seviyesini düzenlemeye yardımcı olur ve böylelikle kan basıncını düzenler.
Enginarı diğer besinlerden ayıran bir diğer özelliği ise folik asit içermesidir. Hamilelik dönemlerinde ve hamilelik sonrasında tüketilmesi bebek ve anne sağlığı açısından gereklidir.
Enginar suyunun faydaları nelerdir?
Enginarın kendisinde olduğu kadar suyunda da faydalar vardır.
- Enginar suyu içerisindeki flavonoidler sayesinde enfeksiyonel hastalıklarla mücadele eder ve vücuttaki iltihapları önler.
- Böbrekleri temizleyici özelliği sayesinde böbrek hastalarının tüketmesi tavsiye edilir.
- İçeriğindeki B3 vitamini ile hücre yenileyici özelliğe sahiptir.
Enginar suyu hazırlamak ise oldukça kolaydır. Yaprakları soyulmamış haldeki enginarlarınızı güzelce yıkayın. Ardından bir tencerede 1 litre kadar içme suyu ile birlikte bu enginarları kaynatın. Yaklaşık 20 dakika kaynatmak yeterli olacaktır. Aynı gün içerisinde tüketmeniz tavsiye edilir. Eğer bekletip içecekseniz buzdolabında bekletmeniz gerekmektedir.
Enginar çiğ yenir mi?
Eğer enginarınız taze ise saplarının kabuklarını soyarak içerisindeki kısmı çiğ olarak tüketebilirsiniz. Uzmanlar meyve ve sebzelerin pişmeden çiğ olarak tüketildiklerinde içeriğindeki besin değerlerini koruyarak vücuda kazandırdığımızı belirtirler. Bu yüzden imkanınız var ise enginarı çiğ olarak da tüketmeniz tavsiye edilir.
Enginarın kalorisi ve besin değeri
- Kalori olarak, yaklaşık 100 gr pişmiş enginar 53 kaloridir. Kalorisi düşük bir besin olduğu için zayıflamak isteyen kişilerin gün içerisindeki öğünlerine enginar eklemesi önerilir.
- Enginar yüksek miktarlarda fosfor, manganez, magnezyum gibi vitamin ve minareleri içermektedir.
- Enginar içerisinde sinarin isimli bir madde vardır ve bu sayede kolesterolü düşürür.
- Antioksidanı yüksek bir sebze olduğu için bağışıklık sistemini düzenler. Bu sayede sindirim ve dolaşım sistemine de faydalı olduğu bilinmektedir.
- Enginar, lif açısından oldukça zengindir. Hem amino asit özellikleri hem de lif açısından zengin olması doyuruculuğu arttırır ve zayıflamak isteyenlerin tercih ettiği bir besindir.
Enginarın zararları
Enginarın belirli bir zararı olmamakla birlikte safra kesesi taşları ile ilgili sorun yaşayan kişilerin tüketilmemesi tavsiye edilmektedir. Safra taşı ile ilgili problemler genellikle hızlı bir şekilde kilo verme zamanlarında ortaya çıkmaktadır. Hızlı kilo kaybı esnasında vücutta safra daha fazla salgılanmaktadır ve safra taşı oluşumuna zemin hazırlanmaktadır. Enginarın bu bozukluğa dolaylı yoldan sebebiyet vermesi mümkün olabilir ancak direkt olarak bir ilişkisi yoktur.
EN SON HABERLER
- 1 Adeta karaciğerin sessiz katili! Bir daha ağzınıza bile sürmeyin...
- 2 Katarakt cerrahisinde devrim
- 3 Bunu yiyen 100 yaşından önce ölmüyor! Bilim insanları uzun yaşayan insanların sırrını açıkladı: "Her gün bir tane..."
- 4 Bu yiyecekler ruh sağlığına iyi geliyor
- 5 4.5 yıl daha uzun yaşayacağız
- 6 Mersin Üniversitesi Öğretim elemanlarına 'Sözlü Bildiri İkincilik' ödülü
- 7 İmmünoterapi tedavisi ilerlemiş kanserde dahi etkili
- 8 Gaziantep’e 3 bin yeni sağlıkçı atandı
- 9 Uzm. Dyt. Selahattin Dönmez açıkladı: Vücuttaki yağı su gibi akıtıyor! "Günde bir çay kaşığı..."
- 10 Bunu yiyen 100 yaşından önce ölmüyor! Bilim insanları uzun yaşayan insanların sırrını açıkladı: "Her gün bir tane..."