Giriş Tarihi: 13.05.2020 12:31 Son Güncelleme: 13.05.2020 12:31

Hatmi çiçeğinin faydaları nelerdir, ne işe yarar? Hatmi çiçeği nasıl kurutulur, kullanılır?

Özellikle kış aylarında bağışıklığı güçlendirici ve iltihap önleyici etkisiyle bilinen ve tüketilen ‘hatmi çiçeğinin faydaları’ konusu çok fazla bilinmemektedir. Yalnızca gripten korunmak için değil daha birçok faydası için hatmi çiçeği bitkisi yetişkin ve çocuklarda kullanılır. Asıl ismi ‘Althaea officinalis’ olan hatmi çiçeği halk arasında gülhatmi, silindir çiçeği veya devegülü olarak adlandırılmaktadır. Yaz aylarında, yol kenarlarında bile kendiliğinden büyüyen bitkinin çiçekleri kurutulur ve kış aylarında bolca tüketilir. Özellikle demlenerek çayı yapılır ve lezzetli bir içimi varır. Hatmi çiçeği ile ilgili merak edilen, ‘hatmi çiçeği nasıl kurutulur’, ‘hatmi çiçeği sütle kaynatılır mı’ ve hatmi çiçeği öksürük için nasıl hazırlanır’ sorularının yanıtını sizler için derledik.

Hatmi çiçeğinin faydaları nelerdir, ne işe yarar? Hatmi çiçeği nasıl kurutulur, kullanılır?

Temmuz ayı gibi çiçeklenmeye başlayan hatmi çiçeği, ebegümecigiller ailesinden bir bitkidir. Boyu yaklaşık 1- 1 buçuk metre kadar olabilmektedir , gövdesi dik ve tüylüdür. Sulak bölgeleri özellikle seven hatmi çiçeği en çok Akdeniz Bölgesinde yetişiyor. Rüzgarlı olmayan ve bol güneş gören yerleri seven hatmi çiçeğinden faydalanmak için özellikle kök, çiçek ve yaprak kısımları kullanılmaktadır. Pembe, kırmızı, soluk mor ve sarı renkli çiçekleri olan bu bitki kurutulduğu zaman bile görsel olarak güzel bir görüntü sergilemektedir. 'Hatmi çiçeğinin zararları' konusu da oldukça merak edilir ancak bu bitkinin bilinen herhangi bir zararı ve yan etkisi bulunmamaktadır.

Hatmi çiçeğinin faydaları nelerdir?

Hatmi çiçeğinin en bilinen özelliği soğuk kış aylarına yaşanan grip ve soğuk algınlığına karşı koruyucu etkisidir. Aynı zamanda grip esnasında yaşanan boğaz ağrılarını da hafifletir.

Cilt sağlığını güzelleştiren hatmi çiçeğinin cildi nemlendirme özelliği varır. Kuru ve pul pul dökülen bir cildiniz varsa hatmi çiçeğini kaynatarak suyunu bir pamuk yardımıyla tüm yüzünüze uygulayabilirsiniz. Cildinizde nemli ve ferah bir his sağlar, hücreleri yeniler.

Antiseptik özelliği sayesinde ağız ve diş sağlığına iyi gelir. Hatmi çiçeği çayını soğutarak gargara yapabilirsiniz.

Grip ve soğuk algınlığının sebep olduğu geçmek bilmeyen kronik öksürüklerin tedavisi için hatmi çiçeği kullanılır. Göğsü yumuşatıcı bir etkisi vardır.

Hatmi çiçeğinin idrar söktürücü bir özelliği vardır. Özellikle ödem atmak istediğiniz dönemlerde kullanabilirsiniz. Aynı zamanda idrar yolları ve böbrek iltihapları gibi sorunlarda iyileştirici özelliği vardır.

Bu bitkinin faydalarından yararlanmak için yanıtı en çok merak edilen sorulardan biri de 'hatmi çiçeği çocuğa verilir mi' sorusudur. 7 yaşından itibaren çocuklarınıza hatmi çiçeği çayı içirebilirsiniz. Hatmi çiçeğinin, çocuklardaki alerjik astım ve bronşit gibi hastalıklarında tedavi edici özelliği vardır.

Hatmi çiçeği rahatlatıcı ve sakinleştirici bir etkiye sahiptir. Bu yüzden uykusuzluk problemlerini önler.

Üst solunum yolu enfeksiyonlarına sebep olan bakterilere karşı savaşır. Özellikle boğazda oluşan enfeksiyonlar için gargara yaparak kullanabilirsiniz.

Hatmi çiçeği ağrı kesici olarak da kullanılmaktadır. Özellikle ağrının olduğu bölgeye topikal olarak uygulaması yapılabilir. Bir yerinizde yaralanma sebebiyle içten bir ağrı varsa lapa haline getirdiğiniz hatmi çiçeğini bölgeye uygulamanız ağrınızın azalmasını sağlayacaktır. Baş ağrıları için de oldukça etkili olan hatmi çiçeğini demleyerek içebilirsiniz.

Hatmi çiçeği öksürük için nasıl hazırlanır?

'Hatmi çiçeği sütle kaynatılır mı' sorusunu merak edenler için etkili bir tarif verebiliriz. Yarım bardak kaynar sütün içerisine 6-7 tane hatmi çiçeği tomurcuğu ekleyerek demlenmesini ve ılımasını bekleyip içebilirsiniz. Günde 2 kere yaptığınız bu karışımla öksürük şikayetlerini önlemiş olursunuz.

Sütle tüketmek istemeyenler 1 bardak kaynar suya 6-7 tane hatmi çiçeği tomurcuğu ekleyerek demlenmesini ve ılımasını 5 dakika kadar bekleyip içebilirler.

Hatmi çiçeğini su veya sütle birlikte kaynatarak değil demleyerek tüketmeniz tavsiye edilmektedir.

İçerisine herhangi bir tatlandırıcı, bal limon gibi ürünler de katılabilir.

İçeceğinizi her defasında taze olarak yapıp tüketmeniz gerekir.

Hardalın faydaları ve zararları nelerdir? Siyah hardal tohumu faydaları ile şaşırtıyor

Hatmi çiçeği nasıl kurutulur?

Hatmi çiçeğinin öncelikle tohum ve çiçekleri dalından koparılır. Özellikle güneşte toplanması önemlidir. Çünkü çiçekler gündüz açılır ve geceleri ise kapanırlar. Toplanan çiçekler toz ve topraktan arınmak için yıkanır ve süzülür. Temizlenen hatmi çiçekleri kuru bir bez üzerine serilir ve kurumaları beklenir. Temmuz ayı gibi kökleri kurutulan hatmi çiçeğinin sonbahar aylarında ise çiçekleri kurutulmaktadır. Kurutulan çiçekler kullanıma hazır gele gelir.

Gül suyunun faydaları nelerdir, ne için kullanılır? Gül suyunun cilde faydaları için maske tarifi Greyfurt Faydaları – Greyfurtun Faydaları Nelerdir, Ne İşe Yarar ve Hangi Hastalıklara İyi Gelir?