Giriş Tarihi: 17.05.2020 14:30 Son Güncelleme: 17.05.2020 14:30

Tarhananın faydaları nelerdir, nelere iyi gelir? Kurutulmuş tarhananın vücuda faydaları

Tarhana ülkemizde fazlaca tüketilen bir gıdadır. Hem kurtulmuş hem de çorbası herkes tarafından bilinen ve sevilen bir yiyecekti. Peki tarhananın faydaları nelerdir? Ya da tarhananın zararları var mıdır? İşte tarhana hakkında tüm detaylar...

Tarhananın faydaları nelerdir, nelere iyi gelir? Kurutulmuş tarhananın vücuda faydaları

Tarhana gerek çorbası ile gerekse kurutulmuş hali ile milletimiz tarafından sevilen bir besindir. Tarhana fazlasıyla faydalı olmasıyla bilinir. Ancak elbette tarhananın zararları da bulunur. Peki tarhana kurusunun faydaları nelerdir? Tarhana hakkında merak edilen tüm soruların cevapları burada...

Tarhananın Faydaları

Özellikle kış aylarında tercih edilen tarhana çorbası aslında bir şifa deposudur. İnsanlar bunu bilse de bilmese de bolca tarhana tüketirler. Tadı sayesinde herkesin sevdiği bir tattır. Tarhananın düzenli tüketimi bağışıklığı günlendirdiği için de doktorlar tarafından çok fazla tavsiye edilmektedir. Peki tarhananın faydaları nelerdir? İşte tarhananın faydalarından bazıları:

  • Kemikleri güçlendiren bir yiyecektir.
  • Tarhana çorbası beyin sağlığını korur.
  • Boğaz enfeksiyonlarını balgam söktürerek attıran bir yiyecektir.
  • Vücutta bulunan tüm hastalıklı virüsleri kısa sürede yenileyebilir.
  • Doğal antibiyotik olarak bilinir.
  • Tarhana çorbası içinde domates, yoğurt, sebze ve baharatlar bulunduğu için güçlü vitaminler vardır.
  • Bağışıklığı güçlendirir ve hastalıkları engeller.

Tarhananın Zararları

Tarhananın çok faydalı olduğu bilinse bile bazı diyetisyenlere göre tarhana oldukça zararlıdır. Tarhana çorbası içindeki besleyici değerlerin çocuklar için yetersiz olduğu söylenmektedir. Bundan dolayı hastalara bu çorbanın içirilmesi yanlış bir şeydir.

Tarhananın Kalorisi ve Besin Değeri

Karbonhidrat 65.3

Lif 3.8

Yağ 2.1

A vitamini

C vitamini

Potasyum

100 gram tarhanada 336 kcal kalori bulunuyor.

Hamilelikte Tarhana Çorbasının Faydaları

Hamilelikte bazen beslenmek bir eziyet haline gelebilir. Anne adayları bulantıları yüzünden yemek yiyemeyebilirler. Bu gibi durumlarda ise çorbalar kurtarıcıdır. Özellikle de tarhana çorbası. Tarhana çorbası içinde bulunan baharatlarla birlikte annenin kolayca yiyebilmesini sağlar. Ve elbette çok faydalı bir çorbadır. Anneyi ve bebeği besleyen bu çorbanın bebeğin gelişimine de olumlu etkileri vardır. Çorbanın besleyici özelliği anneyi tok tutar ve bu da bebeğin düzgün bir şekilde gelişmesine yardımcı olur.

Şalgamın Faydaları Nelerdir? Şalgam Suyu Zayıflatır Mı, Nasıl Hazırlanır, Neye İyi Gelir?

Tarhananın Bebeklere Faydaları

Bebeklerin ek besinlere geçtikleri dönemde en iyi ek besinin tarhana çorbası olduğu uzmanlar tarafından söylenmektedir. Uzmanların tavsiyelerine göre tarhana çorbasının besin değerini çok daha fazla yükseltmek için süt ile pişirilmelidir. Süt ile pişirilmiş tarhana çorbası bir bebek için en iyi ek besindir. Tarhananın içinde bulunan vitamin ve mineraller çocuğa çok iyi geleceği için buna bir de süt eklenirse çok faydalı bir besin haline gelir. Elbette ne kadar faydalı olursa olsun fazla tüketilmemelidir. Bebekler için faydalı olan bu çorba bebeğin 6. ayından sonra bebeğe verilmeye başlanmalıdır.

Kurutulmuş Tarhananın Faydaları

Maraş tarhanası adıyla da bilinen kurutulmuş tarhananın birçok faydası bulunmaktadır. Tüketilmesi oldukça sevilen bu yiyeceğin faydaları azımsanmayacak kadar çok ve değerlidir. Bazı faydaları ise şunlardır:

  • Birçok besin barındıran kurutulmuş tarhana besleyici bir özelliğe sahip.
  • Maraş tarhanasının diğer tarhanalardan daha yüksek besin değerine sahip olma sebebi köy yoğurdu kullanılmasıdır. Pişirilmeden katıldığı için yoğurt besin değerlerini kaybetmiyor. Probiyotik mikro organizmalar da yoğurt içinde kaldığı için yiyen kişinin sindirim sistemine çok fazla faydası bulunuyor.
  • Kurutulmuş tarhananın tok tutma süresi oldukça uzun olduğu için zayıflamak isteyen kişilere de yardımcı oluyor.

Tarhana Nelere İyi Gelir?

Tarhana ülkemizde özellikle kış aylarında tercih edilen bir yiyecek. Faydası ise çok fazla. Tarhananın iyi geldiği bazı şeyleri sıralamak gerekirse şöyledir:

  • Damar tıkanıklığını önler.
  • Bağışıklığı güçlendirir.
  • Yorgunluğu giderir ve enerji verir.
  • Toksinlerin idrar ile atılmasını sağlar.

Tarhana Zayıflatır Mı?

Tarhana besin değerleri yüksek olan bir yiyecektir. İçerdiği lif miktarı da fazla olduğu için yiyen kişilerin uzun süre tok kalmasını sağlar. Zayıflamak isteyen kişiler için bu hissi verecek olan yiyecekleri tüketmeleri çok önemlidir. Tarhana tüketen kişi uzun süre tok hissettiği için daha az yemek yemeye başlar ve bu da kişinin kilo vermesini sağlar.

Şekerin faydaları ve zararları nelerdir? Normal şartlarda bir insanın günlük şeker ihtiyacı ne kadar?

Şeker Hastaları Tarhana Çorbası Yiyebilir Mi?

İçinde beyaz un bulunmasından kaynaklı olarak tüketen kişilerde tatlı tüketme isteği, huzursuzluk, uyku bozuklukları gibi etkiler gözlemlenmiştir. Bundan dolayı da şeker hastalarının tüketmeleri sakıncalıdır. Doktora sorarak tüketmelilerdir.