Giriş Tarihi: 20.05.2020 11:17 Son Güncelleme: 20.05.2020 11:17

Balın faydaları ve zararları nelerdir, neye iyi gelir? Günlük bal tüketimi ne kadar olmalı?

Ham bal, tarih boyunca farklı toplumlar tarafından doğal ilaç olarak kabul edilmiş ve kullanılmıştır. Günümüzde de balın faydaları neredeyse herkes tarafından bilinmektedir. Balın kalorisi ve besin değeri de, sağlığına ve formuna dikkat eden insanlar tarafından araştırılmaktadır. Balın mideye, cilde ve kalbe faydaları olduğu bilinmektedir. Süzme çiçek balı, petek balı gibi farklı türleri bulunsa da faydaları hemen hemen aynıdır. Peki, balın faydaları ve zarları nelerdir, bal neye iyi gelir? Haberimizde, bal tüketmenin sağlığa yararları ile ilgili önemli bilgiler yer almaktadır.

Balın faydaları ve zararları nelerdir, neye iyi gelir? Günlük bal tüketimi ne kadar olmalı?

Balın faydaları o kadar fazladır ki, hepsini bilimsel olarak detaylı bir şekilde incelemeye fırsat bulunamamıştır. Günümüzde, tüm toplumlar balı şifalı bir yiyecek olarak kabul etmekte ve hatta bazı hastanelerde yaraların tedavisi için bal kullanılmaktadır. Haberimizde yer alan balın faydalarının çoğu ham veya pastörize edilmemiş ballara özgüdür ve katkı maddesi balın zararları ve diğer yan etkileri ortaya çıkarabilir. Marketlerde satın aldığınız kavonoz balın çoğu pastörize edilmiştir. Yüksek ısı ile yapılan bu işlem, baldaki istenmeyen mayaları öldürür, rengi ve dokuyu daha güçlü hale getirir. Ayrıca bu işlem baldaki kristalleşmeyi giderir ve balın raf ömrünü uzatır. Faydalı besinlerin birçoğu da pastörize işlemi esnasında zarar görür ve balın faydaları bu nedenle yok olabilir.

Çiğ balı denemek istiyorsanız, güvenilir bir yerel üreticiden satın alın ve asla marketlerde satılan markalara tam olarak güvenmeyin. İşte ham balın faydaları…

BALIN FAYDALARI

Bal, geleneksel tıpta binlerce yıldır potansiyel antibakteriyel, antienflamatuar ve antioksidan özellikleri nedeniyle kullanılmıştır. Tıbbi kullanım için özel olarak hazırlanan bal, yara örtüleri için topikal olarak uygulanabilir. Balın düşük nem içeriği, hidrojen peroksit ve asitliği (ortalama pH 3.9) bakterilere karşı elverişsizdir ve balı antibakteriyel özelliklerini verir.

Öksürük, karın ağrısı için bal!

9 Anti-enflamatuar özelliklerin antioksidan maddelere bağlı olduğu düşünülmektedir, ancak 8 ayrı bal örneğindeki miktarlar balın orijinine, bileşimine ve dozuna bağlı olarak değişmektedir. 6 Bireysel ve küçük ölçekli hücre, hayvan ve insan çalışmalarından elde edilen bazı kanıtlar, balın öksürük, karın ve sindirim rahatsızlıklarının tedavisinde yararlı olabileceğini düşündürmektedir.

Bal üzerine yapılan çok sayıda çalışmaya rağmen, bunların çoğu insanlarda yapılmamaktadır. İnsanlarda balın sağlığa yararlı etkilerini araştıran bu çalışmalar, farklı bal türleri ile farklı hastalıkların önlenmesine yönelik küçük ölçekli çalışmalardır. Genel olarak, balın insanlarda belirli sağlık etkilerine sahip olduğuna dair kanıtlar sınırlıdır ve kesin değildir, ancak bal tüketimi dünya genelinde neredeyse her doktor ve uzman tarafından önerilmektedir.

Bal antioksidanlar içerir

Bazı bal türlerinin, kanser, kalp hastalığı, vb. gibi sağlık sorunlarına iyi gelen antioksidanlar içerdiği bilinmektedir.

Kanserle savaşmaya yardımcı olabilir

Fareler üzerinde yapılan ön çalışmalar, bazı bal türlerinin kanser hücresi büyümesini inhibe edebileceğini göstermektedir. Şimdiye kadar, sadece farelerde çalışmalar yapılmıştır, bu yüzden insanlara kesin olarak tercüme edilemez.

Kesiklerinizi ve yanıklarınızı iyileştirmeye yardımcı olabilir

Bazı araştırmalar, balın küçük yaralara ya da orta dereceli yaralara doğrudan uygulanmasının, söz konusu yarada iyileşmeyi hızlandırabileceğini göstermektedir.

Sindirimi kolaylaştırır

Bal, sindirim sisteminde şekerden faydalıdı. Bileşimi nedeniyle, düzenli şeker parçalanmadan önce alınmalıdır yani sindirime faydası için pastörize olmamadırı. Arılar bala enzim ekledikçe, şekerler zaten kısmen parçalanır, böylece sindirimi kolaylaştırır

Süzme çiçek balının faydaları

Şekerden farklı olarak, bal vitaminler, mineraller ve antioksidanlar içerir; dolayısıyla balın şekere kıyasla sağlık yararları olduğunu düşünmek kolaydır. Bununla birlikte, baldaki vitaminler ve mineraller önerilen günlük alım miktarının %1'inden daha azında bulunur. Balda bulunan düşük miktarda vitamin ve minerallerden sağlık yararları elde etmek için büyük miktarlarda balın yenmesi gerekir. Bu miktarlar Dünya Sağlık Örgütü tarafından önerilen günlük şeker alımını aşacaktır.

Defne yaprağının nedir, faydaları nelerdir? Defne yaprağı çayı nasıl hazırlanır, zayıflatır mı?

BALIN KALORİSİ VE BESİN DEĞERİ

  • 1 kaşık bal kaç kalordir? Balın kalorisi aşağıdaki şekilde ifade edilebilir:
  • 1 gram bal 3 kalori
  • 1 çay kaşığı bal 9 kalori
  • 1 tatlı kaşığı bal 15 kalori
  • 1 yemek kaşığı bal 31 kaloridir

100 gram balda aşağıdaki oranda besinler bulunur:

  • Su: 17.1 g.
  • Enerji: 304 kcal.
  • Protein: 0.3 g.
  • Toplam yağ: 0 g.
  • Karbonhidrat: 82.4 g.
  • Lif: 0.2 g.
  • Şeker: 82,12 g.
  • Kalsiyum: 6 mg.

BALIN ZARARLARI

İshale Neden Olabilir

Bal ishale neden olabilir. Glikozu aşan fruktoz içerir. Bu, vücutta eksik fruktoz emilimine yol açabilir ve potansiyel olarak ishale neden olabilir.

Gıda Zehirlenmesine Neden Olabilir

Bal doğal olarak mikrop içerir. Bunlar arasında toz, hava, kir ve polenden gelen bakteri, maya ve küfler bulunur. Ancak balın antimikrobiyal özellikleri olduğundan, bu mikroplar genellikle endişe nedeni değildir.

Bununla birlikte, balın ikincil kontaminasyonu taşıyabilme olasılığı vardır. Bu, insanlar, kaplar, rüzgar ve toz tarafından işlenmeden gelebilir. Bu nadir olmasına rağmen, dikkatli olmak önemlidir. Gıda zehirlenmesi öykünüz varsa, baldan kaçının veya sadece güvenilir bir satıcıdan satın alın.

Bezelyenin Faydaları Nelerdir? Bezelye Neye İyi Gelir, Hangi Hastalıklara Faydası Vardır?

Diş Çürümesine neden olabilir

Bal şeker içerir ve yapışkandır. Bu neden bir kişi, bal tükettikten sonra ağzını düzgün bir şekilde çalkalamazsa uzun vadede bal diş çürümesine neden olabilir.

Bal çocuklarda diş çürümesine neden olabilir. Baldaki şeker, oral bakterilere yiyecek sağlayabilir ve büyümelerini teşvik edebilir.

Bazıları bal gibi doğal şekerlerin rafine şeker ile benzer zararlı etkilere sahip olabileceğine inanmaktadır. Ancak, bu açıdan bilimsel araştırma yoktur.

Civanperçemi Faydaları – Civanperçeminin Faydaları Nelerdir, Ne İşe Yarar ve Hangi Hastalıklara İyi Gelir?