Hardaliyenin faydaları nelerdir? Hardaliye neye iyi gelir, nasıl tüketilir?
Hardaliye, ülkemizin en çok Trakya bölgesinde üzüm ile yapılan bir meyve suyudur. Özellikle Kırklareli ve çevresinde yapılan bu geleneksel meyve suyu hem leziz hem de sağlıklıdır. Olgunlaşmış, koyu renkli üzümlerden elde edilmektedir. Hardaliye ülkemizde pek tanınmayan bir besin kaynağıdır. Bu durum üzücü olsa da hardaliye faydaları saymakla bitmeyen, önemli bir sıvıdır. Günümüzde sadece 1-2 firma hardaliye üretimi gerçekleştirse de genel olarak evlerde geleneksel bir şekilde hardaliye yapılmaktadır. Buna göre hardaliye nasıl tüketilir? Sorusunun yanıtı…

Hardaliye vücudumuz için gereken önemli maddeleri içermektedir. Bu yüzden uzmanlar günde iki su bardağı hardaliye tüketilmesini önermektedir. Ayrıca hardaliye tüketimi de oldukça basittir. Marketlerde hazır olarak satılan hardaliyeyi alıp tüketebilirsiniz. Bununla birlikte evde kediniz de hardaliye hazırlayabilirsiniz. Hardaliye pek tanınmamasına rağmen birçok yararı bulunur. Özellikle kalp ve damar hastalıklarına karşı oldukça etkilidir. Bunun yanı sıra hardaliye başlıca önde gelen kanserlerden de vücudu korur. Vücudun mineral dengesinin korunmasında da rol oynar. Hardaliyenin faydaları nelerdir? Sorusunun detaylı bir şekilde yanıtı…
HARDALİYENİN FAYDALARI
Hardaliye içerdiği bol mineral ve vitamin sayesinde vücudumuzdaki reaksiyonların düzenlenmesinde büyük rol oynar. Hardaliyenin faydaları şu şekildedir:
- Günümüzde çok sıklıkla görülen diyabet ve damar sertliği gibi rahatsızlıkların tedavisinde yardımcı gıda olarak kullanılabilmektedir.
- Yaşlanma etkilerini en aza indirerek, yaşlanmayı geciktirir.
- Hardaliye bir fermantasyon sonucu oluştuğu için mikropların sebep olduğu hastalıklardan korunmaya da yardımcı olur.
- Yüksek miktarda potasyum ve kalsiyum gibi mineraller içerdiği için kemik gelişimine büyük katkısı bulunmaktadır.
- Mineral eksikliği yüzünden oluşabilecek; kemik erimesi, eklem ağrıları gibi hastalıkların tedavisinde ek gıda olarak kullanılabilir.
- Üzümün içerisinde bulunan polifenoller sayesinde tansiyonu düşürmede kullanılabilir.
- Hardaliye ayrıca kalp ve damar hastalıklarında başta gelen sorunların önlenmesinde de kalkan görevi görmektedir.
HARDALİYE NEYE İYİ GELİR?
Hardaliye, koyu renkli üzümlerden elde edildiği için birçok mineral bulundurmaktadır. Bu mineraller arasında da en çok kalsiyum ve potasyum bulunmaktadır. Bu mineraller sayesinde bazı kemik erimesi gibi rahatsızlıkların önüne geçilmiş olur. Ayrıca yaşlılık belirtilerini de geciktirmeye yardım eder. Bunun yanında hardaliye tansiyona büyük oranda iyi gelmektedir. Kolesterolü de düşürerek, damar sertleşmesi ve pıhtı oluşmasını engelleyecek bazı etkileri bulunmaktadır. Kan yapıcı özelliği sayesinde anemi hastalığına iyi gelmektedir. Genel olarak hücre yenilenmesine yardımcı olarak cildinizi de güzelleştirmektedir.
HARDALİYE NASIL TÜKETİLİR?
Hardaliye tüketmek için iki seçecek mevcuttur. İlk olarak zahmet etmek istemeyenler ülkemizde birkaç firmanın ürettiği hazır hardaliyeyi alabilir. Hazır alındığı zaman direkt olarak bardağa koyarak meyve suyunuzu servis edebilirsiniz. İkinci seçenek olarak evde hardaliyeyi kendiniz üretmeniz gerekmektedir. Evde hardaliye yapmak için de hardal tohumları, vişne ve kiraz yaprakları, koyu renkli üzümler işinizi görecektir.
HARDALİYE NE KADAR TÜKETİLMELİ?
Hardaliye çok yararlı bir meyve suyudur. Ülkemizde pek bilinmese de pek çok yararı bulunmaktadır. Hardaliyenin tüketiminde uzmanlar günlük olarak 2 su bardağı tüketilmesini tavsiye etmektedirler. Bu sayede günlük vitamin ve mineral ihtiyaçlarını büyük oranda tamamlamış olacaksınız. Hamilelikte hardaliye tüketmek istiyorsanız eğer 2 su bardağı değil de 1 su bardağı tüketebilirsiniz. Hardaliye tüketimi sayesinde vücudunuzda kan oluşumu artacaktır ve birçok mineral kazanacaksınız. Bu sayede bebeğin gelişimi için de ek gıda olarak kullanılmış olur.
HARDALİYE ALKOLLÜ MÜ?
Hardaliye yapımında papazkarası cinsinde yaş üzüm, vişne ve siyah hardal tohumları kullanılmaktadır. Fermente bir şekilde oluşan bir içecektir. Ancak içerisinde bulunan siyah hardal tohumları sayesinde alkol oluşumu önlenmektedir.
HARDALİYE ZARARLARI
Hardaliye, ülkemizde pek bilinmeyen ve genel olarak Trakya bölgesinde tüketilen bir sıvıdır. Bu yüzden hardaliyenin bilinen pek zararı bulunmamaktadır. Fakat hardaliye alkollü değildir. Halk arasında üzüm şarabına benzetilse de hardal tohumları sayesinde bu özelliğini yitirmektedir. Ayrıca hardal tohumu zararsız da diyemeyiz. İçerisinde bulunan vişne yaprakları, papazkarası cinsindeki üzüm ve siyah hardal tohumları gibi maddeler bulunduğundan bazı olumsuzluklara yol açabileceği de unutulmamalıdır.
HARDALİYENİN KALORİSİ VE BESİN DEĞERİ
Sağlığımız açısından çok önemli bir sıvıdır. Hardaliye genel olarak pek bilinmese de bazı diyetisyenler, ara öğünlerde hardaliye tüketimini önermektedir. Hardaliyenin 100 gramında ise 60 kcal kalori bulunmaktadır. Bununlar birlikte 100 gram hardaliyenin besin değerleri ise şu şekildedir:
- Kalori: 60 kcal % 3.0
- Karbonhidrat: 5.8 g % 1.9
- Lif: 4.0 g % 16.0
- Protein: 3.7 g % 7.5
- Yağ: 3.3 g % 5.1
- Kolesterol: 0.0 mg % 0.0
- A Vitamini: 109.0 IU % 2.2
- C Vitamini: 0.3 mg % 0.5
- Potasyum: 152.0 mg % 4.3
- Kalsiyum: 63.0 mg % 6.3
- Demir: 1.6 mg % 8.9
EN SON HABERLER
- 1 Hızlı kilo vermenin püf noktası bamya suyu
- 2 7 bin adım sağlıklı bir yaşam için yeterli
- 3 Karadut çayı kalsiyum deposu çıktı
- 4 Saç dökülmesini anında önleyen meyve: Avokado
- 5 Sağlık Bakanlığı'ndan yeni uygulama: "3 büyük ilde 1000'e yakın ekip sahaya inecek"
- 6 Gençlerin yüzde 72’si yapay zekayla arkadaş
- 7 Günde kaç litre su içmeliyiz?
- 8 Güçlü bir karaciğer için kuruyemiş ve yağlı balık yiyin
- 9 Valizinizi değil midenizi tatile hazırlayın!
- 10 İyi uykunun sırrı mideden geçiyor