Keçiboynuzunun faydaları nelerdir, zayıflatır mı? Keçiboynuzu pekmezi kilo aldırır mı?
Keçiboynuzu geçmişi çok eski tarihlere dayanan ve yüzyıllardır günümüze kadar gelen her derde deva besin türlerinden bir tanesidir. Şifa deposu olarak bilinen ve besin içeriği bakımından çok zengin olan keçiboynuzu antioksidan özelliği ile de hastalıklara karşı adeta savaşçı rolü oynuyor. Ayrıca kış aylarında bağışıklık sistemini güçlü tutarak enfeksiyonlara karşı da bizi koruyor. Keçiboynuzunun faydaları nelerdir, zayıflatır mı? Sorusu da merak edilenler arasında. Bununla beraber keçiboynuzu nasıl kaynatılır ve tüketilir? Sorularına da yanıt vereceğiz. İşte keçiboynuzu hakkında merak edilenler…
Keçiboynuzu halk arasında harnup olarak da bilinir. Bazı yörelerde farklı isimle anılabilir ama faydaları bakımından her zaman aynıdır. Keçiboynuzu günümüzde birçok alanda kullanılmaktadır. Kozmetikten bebek mamalarına; gıda ürünlerinden alternatif tıp yöntemlerine kadar birçok farklı alanda keçiboynuzu kullanılmaktadır. Bu kadar yararlı bir besin olan keçiboynuzunun faydaları ve zararları hakkında detaylı içerik hazırladık. Keçiboynuzunun kalorisi ve besin değeri ile ilgili gerekli detayları da aktaracağız.
KEÇİBOYNUZUNUN FAYDALARI
Keçiboynuzu insan sağlığı için birçok faydası olduğuna değinmiştik. Bunları maddeler halinde sıralayalım sizlere.
- Doğal antibiyotik özelliği vardır.
- Kalp ve damar sağlığı için faydalıdır.
- Damar tıkanıklığını önler.
- Magnezyum, potasyum, sodyum, kalsiyum ve demir bakımından zengindir.
- Astım, bronşit hastalıklarına iyi gelir.
- Şiddetli öksürük problemini çözer.
- Balgam söktürücüdür.
- Sindirim ve bağırsak sistemlerini düzenler.
- Kabızlığı önler.
- Bağırsak kurdu ve paraziti gibi sorunlardan kurtarır.
- Enerji verir.
- Kilo vermeye yardımcı olur.
- Tok tutar.
- Kemik sağlığı için çok faydalıdır.
- Cinsel yaşamı kuvvetlendirir.
- Soğuk algınlığı hastalıklarına karşı korur.
- Vücuttaki toksinleri temizler.
- Şişkinliğe, hazımsızlığa iyi gelir.
- Akciğeri temizler. Sigaranın zararını azaltır.
- Mideyi rahatlatır.
- Diş sağlığı için faydalıdır.
- Kansızlığa iyi gelir. Bebeklerde faydalıdır.
- Kan şekerini düzenler.
KEÇİBOYNUZUNUN KALORİSİ VE BESİN DEĞERİ
Keçiboynuzunun 25 gramı 57 (kcal) kaloridir.
Keçiboynuzun besin değeri %94 Karbonhidrat, %5 Protein, %2 Yağ içerir.
Diğer besin değerleri şu şekilde:
Karbonhidrat (g) 22.9
Protein (g) 1.2
Yağ (g) 0.18
Lif (g) 10.25
Kolesterol (mg) 0
Sodyum (mg) 1.25
Potasyum (mg) 213
Kalsiyum (mg) 89.5
Vitamin A (iu) 3.6
Vitamin C (mg) 0.05
Demir 0.75
KEÇİBOYNUZUNUN ZARARLARI
Keçiboynuzu güçlü bir besin kaynağı olduğu için çok yararlı bir besin türü ama aşırı tüketimi ile de zararlı bir besin türü olmaktadır. Aslında bu tüm besinler için geçerlidir. Tüketim oranını günlük olarak belirli oranda ayarlarsak faydasını görürüz. O sınırı aşarsak zararlarını ve yan etkilerini görürüz. Keçiboynuzu kan şekerini yükselttiği için fazla tüketimi insan sağlığına zarar verir. Kalsiyum, potasyum bakımından zengin olduğu için vücutta fazla mineraller insan sağlığına zarar verir. Özellikle bebekler için verilen tüketim oranı doktor kontrolünde olmalıdır.
KEÇİBOYNUZU PEKMEZİ KİLO ALDIRIR MI?
Lif oranı yüksek ayrıca antioksidan bakımından zengin ve düşük yağ ve şeker oranı ile tercih sebebi olan keçiboynuzu pekmezi kilo aldırmaz kilo verdirmeye yardımcı olur. Keçiboynuzu pekmezi içerisinde kafein ve glüten de yoktur. Bu yüzden günlük beslenmede tercih edilebilir. Çok aşırı tüketimi ise hem kilo aldırır hem insan sağlığına zarar verebilir.
KEÇİBOYNUZU NASIL TÜKETİLİR?
Keçiboynuzunun tadı tatlı olduğu için çok zorlanmadan yenilebilecek besin türüdür. İster direk kuru bir şekilde yiyebilirsiniz. Yani atıştırmalık olarak öğün aralarında tercih edebilirsiniz. Dileyen toz haline getirip tüketebilir. Tozu sütle ya da balla karıştırıp tüketebilirsiniz. Bunun dışında keçiboynuzu pekmezi, şurubu, özü, hapları gibi tüketim şekilleri de vardır. Size uygun olanı tercih edebilirsiniz.
Keçiboynuzu nasıl kaynatılır?
Keçiboynuzu kaynatmak isteyenler önce yarım litre suyu tencereye koyup kaynatın. Keçiboynuzunu parçalara ayırıp kaynamış suyun içerisine atın. Daha sonra kısık ateşte 4-5 dakika bekleterek kaynatın. Kaynadıktan sonra ocaktan alarak 20 dakika bekletin. Ve hazır…
EN SON HABERLER
- 1 Yer yemez etkisini gösterip kabızlığı bitiriyor! Günde 4 tanesi tıkalı bağırsakların ilacı...
- 2 Meryem Cannes’da
- 3 Kadınlar sessiz horluyor
- 4 Gaziantep Şehir Hastanesi'nde 84 yaşındaki hastaya kapalı aort kapağı ameliyatı
- 5 O yaş grubu tehdit altında! Bu basit hareket yüzde 70 felç bırakıyor...
- 6 Yaptığı 2 değişiklikle 1 yılda 50 kilo verdi! "Artık eskisinin yarısı kadar bile yorulmuyorum"
- 7 Suyu böyle içmek iltihaplanmaya neden oluyor! İşte su içmek için en doğru zaman...
- 8 Kalbiniz ne kadar genç?
- 9 Rektör Özkan: Akdeniz’de Ar-Ge lisansta başlar
- 10 Kalp hastanesinden Türkiye’de bir ilk