D vitamini COVID-19 riskini azaltabilir mi?
Gastroenteroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Başaranoğlu, COVID-19 yani halk arasında bilinen adıyla Koronavirüs ve D Vitamini ilişkisine dair önemli açıklamalarda bulundu. Başaranoğlu, “D Vitamini, COVID-19 hastalarının ağırlaşmasına neden olan sitokin fırtınasının karşıtı yönde hareket eder. D Vitamini bir taraftan pro-inflamatuar (iltihap yapıcı) sitokinleri azaltırken diğer taraftan da anti-enflamatuar (iltihap önleyici) sitokinleri artırır yani vücuda bir denge verir” dedi.
Tüm dünyayı etkisi altına alan COVID-19 pandemisinin tedavisine yönelik aşı ve ilaç çalışmaları sürerken bilim insanlarından D vitamininin virüsün etkisini azaltabileceğine ilişkin açıklamalar gelmeye başladı. Bezmialem Vakıf Üniversitesi Gastroenteroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Başaranoğlu, insan vücudundaki D vitamin düzeyi ile COVID-19 arasındaki ilişkiyi bir araştırma sonucu ile açıkladı.
"COVID-19, hastaların büyük bölümünde (%80-85) hafif seyreder ve destek tedavi yaklaşımları ve evde tam izolasyon ile iyileşir. Ancak, hastaların %15-20 kadarı ateş ve kuru öksürüğün yanı sıra solunum sıkıntısı da çeker. Bu grupta yer alan hastaların yatarak tedavi görmesi gerekir. Hatta bu grubun içerisinde yer alan ve durumu daha da ağır olan hastaların da (%5-10) yoğun bakımda tedavisinin sürdürülmesi gerekebilir. Araştırmacılar, COVID-19 hastalarını, hastalığı hafif geçiren, hastaneye yatması gereken ve yoğun bakım gerektiren kritik ağır vakalar olarak gruplandırdılar. Daha sonra bu 3 grup hastayı D vitamini düzeyi açısından karşılaştırdılar. Görüldü ki; yoğun bakımda yatması gereken hastalarda D Vitamini düzeyi en düşüktü. Ayrıca, hastaneye yatması gerekecek kadar durumu ağır olan fakat henüz yoğun bakım gerektirmeyen gruptakilerin D Vitamini düzeyi ise hastalığı hafif geçirenlerden daha düşüktü. Bu çalışma ve ardı sıra yapılan diğer çalışmalar destekleyici sonuçlar verdi. Araştırmacılar, D Vitamini seviyesini normal aralığın içerisine hatta üst sınıra yakın bir noktada tutmanın COVID-19'a karşı koruyucu olabileceği ve hatta yakalanılan hastalığın daha hafif geçirilmesine katkıda bulunabileceği sonucuna vardılar. Yapılan çalışmalara göre, normal veya normalin üst sınırına yakın D Vitamini seviyesi COVID-19 hastalarında iyileştirici role de sahiptir."
Prof. Dr. Metin Başaranoğlu, "D Vitamininin COVID-19 salgınında koruyucu ve iyileştirici etkileyere sahip olmasını sağlayan özellikleri nelerdir?" sorusuna şöyle yanıt verdi?
"Birincisi, D Vitamini, COVID-19'a neden olan yeni tip Koronavirüsün ilişkili olduğu ACE2 ile etkileşim halindedir. İkincisi, hücre içerisinde oxidant stresi azaltır, bunu da başlıca anti-oksidan olarak bilinen glutatyon yapımını artırarak yapar. Üçüncüsü ve en önemlisi ise D Vitamini, COVID-19'da hastalığın ağırlaşmasının altında yatan sitokin fırtınasının karşıtı yönde hareket eder. D Vitamini bir taraftan pro-inflamatuar (iltihap yapıcı) sitokinleri azaltırken diğer taraftan da anti-enflamatuar (iltihap önleyici) sitokinleri artırır yani vücuda bir denge verir
EN SON HABERLER
- 1 "En sağlıksız gıda" seçildi: Hepimiz bayılarak yiyoruz! Sağlıklı hücrelerde adeta bomba etkisi yapıyor
- 2 4 formül uzun yaşatıyor
- 3 Yaşlandıkça yalnızlaşıyoruz
- 4 Pankreas kanserinde yeni umut: Fosfor-32
- 5 "En sağlıksız gıda" seçildi: Hepimiz bayılarak yiyoruz! Sağlıklı hücrelerde adeta bomba etkisi yapıyor
- 6 Bağırsaklarınızın çürümeye başladığının ilk işareti! Yemekten sonra bunu hissediyorsanız...
- 7 Bilgisayar başında saatlerce oturanlar dikkat
- 8 Rus hekimler parmağı kesilmeli dedi Türk doktorlar kurtardı
- 9 Hasta eden "genleri" ortadan kaldırıyor! Bilim insanlarından açıklama: "Ömrü onlarca yıl uzatacak 5 adım"
- 10 5 bin yıllık tedavi şifa dağıtıyor! Geçmeyen dertlerine "arı iğnesi" çare oldu