Giriş Tarihi: 3.06.2020 10:58 Son Güncelleme: 3.06.2020 10:58

Mahlepin faydaları ve zararları nelerdir? Mahlep zayıflatır mı, nerelerde kullanılır?

Mahlep, hamur işlerinin kahramanı olarak bilinir. Eşsiz lezzeti ve kokusu ile kendini sevdiren mahlep, aynı zamanda tam bir şifa deposudur. Mahlep yalnızca lezzetli olmakla kalmayıp çok sağlıklıdır. Yemeklerde de kullanılması gereken son derece yararlı bir besindir. Mahlep çeşitli şekillerde tüketilebiliyor. Birçok derdin devası olduğu için ise çok tavsiye ediliyor. Peki faydalı olduğu bu kadar çok söylenen mahlep neye iyi gelir? İşte tüm detaylar...

Mahlepin faydaları ve zararları nelerdir? Mahlep zayıflatır mı, nerelerde kullanılır?

Halk arasında mahlep; kokulu kiraz, taş kirazı, meltem, İdris ağacı gibi isimlerde anılmaktadır. Özellikle hamur işleri için kullanılan bir besindir. Kandil simidi deyince akla ilk gelen mahlep; çekirdek, toz, yağ ya da püre olarak kullanılmaktadır. Çok faydalı olmasından dolayı çok konuşulan bu besin görünüş olarak bademe benzemektedir. Peki bu kadar çok faydası olan bu besinin zararları da var mıdır? Tüm cevaplar bu yazıda...

Mahlepin Faydaları

Mahlep, son zamanlarda isminde çok bahsettirmektedir. Bunun sebebi ise sağlığa çok faydalı olmasındandır. Zaten lezzeti ve kokusu için sık sık kullanılan bir besindir ancak çok faydalı olduğu ortaya çıktıktan sonra daha fazla rağbet görmeye başlamıştır. İsmini böyle çok duyuran mahlepin bazı faydaları ise şunlardır:

  • İdrar sökücü olarak bilinen doğal ilaçlardandır.
  • Nefes darlığı, astım gibi solunum hastalıklarına iyi gelir.
  • Karaciğer rahatsızlıklarına karşı etkilidir.
  • Çok az nişasta oranına sahiptir. Bu da mahlepin antidiyabetik olduğu anlamına gelir.
  • %14 Karbonhidrat ve %27 Yağ içermesinden kaynaklı olarak enerji verici bir özelliği vardır.
  • Cinsel gücü artırıcı bir özelliği vardır.
  • Mahlep zamkının balgam sökme özelliği vardır.
  • Böbrek sancısı ya da karın ağrılarına iyi gelmektedir.
  • Kuvvetli bir antioksidandır.
  • Doğal bir kemoterapi etkisi sağlar.
  • Kalp ve damar rahatsızlıklarını büyük oranda engeller.
  • Günlük kalsiyum ihtiyacının %16'sını karşılar. Kemik gelişiminde de çok faydalıdır.
  • Hazımsızlığa iyi gelir.
Kuşkonmazın faydaları nelerdir? Kuşkonmaz çiğ yenir mi, nasıl tüketilir?

Mahlepin Zararları

Mahlep, faydaları ile insanların göz bebeği haline gelmektedir. Her geçen gün daha fazla ismini duyuran bu besinin pek çok hastalığa iyi geldiği bilinmektedir. İnsanlar bu kadar faydalı bir besini tüketirken zararlarının olup olmadığını da merak etmektedirler. Mahlep, dozunda kullanıldığı sürece herhangi bir sorun teşkil etmez ancak fazla tüketilmemelidir. Her şeyin olduğu gibi mahlepin de aşırı kullanımı zararlıdır. Ve mahlep tozu bal ile macun yapılıp tüketildiğinde kilo aldırıcı bir etki gösterir. Bunlar haricinde mahlepin herhangi bir zararı bulunmamaktadır.

Mahlep Nasıl Tüketilir?

Mahlep en çok hamur işlerinde kullanılır. Hoş bir koku ve lezzete sahip olduğu için hamur işlerinin göz bebeğidir. Mahlepin tüketilebileceği bazı şekiller vardır. Bu bazen kullanacak olan kişilerin damak tadına göre değişebilmektedir. Ancak bilinen ve yıllardır bu şekilde kullanılan bazı mahlep tarifleri de vardır. Son derece faydalı olan mahlep şu şekillerde kullanılabilir:

  • Mahlep özellikle tuzlu tariflerin içine katılıp tüketilebilir.
  • Yıllardan beri pilav içerisine katılarak tüketilmiştir.
  • Hoş kokusu ve lezzeti ile helvaları daha da güzelleştirir.
  • Hazımsızlık gibi sorunlarda mahlep su ile karıştırılıp içilebilir.
  • Mahlepten şarap yapılabilir. Buna mahlep likörü de denir.
Kudret narının faydaları ve zararları nelerdir? Kudret narı zayıflatır mı, nasıl saklanır?

Mahlep Zayıflatır Mı?

Mahlepin pek çok faydası vardır. Bunlar insanlar tarafından öğrenildiğinde mahlepin zayıflatması konusunda bazı meraklar yaşayabilirler. Mahlep direkt olarak tüketildiğinde zayıflatmaz ancak bazı besinler ile ortak kullanılırsa zayıflama etkisi gösterebilir. Örneğin: elma sirkesi, yeşil çay, yeşil kahve, toz tarçın, zeytin yaprağı ve mahlep birlikte kullanılırsa zayıflamaya yardım eder. Bundan hariç olarak mahlep hakkında bilinmesi gereken şey mahlep tozu ile balın karışımından elde edilen macunun kilo aldırıcı bir etkiye sahip olmasıdır.

Mahlep Nerelerde Kullanılır?

Mahlep, son zamanlarda ülkemizde oldukça popüler bir hale gelmiştir. Gerek kendine has kokusu gerekse kendine has lezzeti ile çok dikkat çeken bu besin mutfakta birçok şey ile kullanılmaktadır. Lezzeti ve kokusunun yanı sıra sağlığa oldukça yararlı olan mahlepin kullanım alanı oldukça geniştir. Özellikle mutfakta, hamur işleri içerisinde kullanılmaktadır. Kurabiye, poğaça, kandil simidi gibi pek çok tarifte kendisine rastlamak mümkündür. Kişilerin isteğine göre mahlep daha farklı lezzetlere katılarak da kullanılabiliyor. Osmanlı mutfaklarında mahlep, pilav ve helvaya katılarak kullanıldığı için günümüzde hâlâ pilav ve helva içerisinde kullanılabiliyor.

Kişnişin faydaları nelerdir? Kişniş zayıflatır mı, hangi yemeklerde kullanılır?