Giriş Tarihi: 3.6.2020 10:53 Son Güncelleme: 3.6.2020 10:53

Safranın faydaları nelerdir? Safran nerede yetişir, ne için kullanılır?

Safranın ana vatanı Güneybatı Asya’dır. Bu bitki genellikle renklendirici ve tat verici olarak kullanılmaktadır. Safran baharatı keskin bir tada sahiptir. Bu baharatın önemli olma sebebi faydaları içindir. Safran pek çok rahatsızlığa iyi gelen bir baharattır. Peki bu faydalar nelerdir? Safran neye iyi gelir? İşte tüm detaylar...

Çok faydalı olan safran baharatı ülkemizde oldukça yaygın olarak tüketilmektedir. Pek çok faydasından dolayı göz bebeği olan safran hakkında insanların bilmediği bir sürü özellik vardır. Farklı şekillerde tüketilebilmesi mümkün olan bu baharat aynı zamanda yiyecekleri de lezzetli hale getirmektedir. Peki bu kadar sağlıklı bilinen safranın zararları da var mıdır? Varsa bunlar nelerdir? Tüm cevaplar bu yazıda...

Safranın Faydaları

Safran halk arasında çok sağlıklı olmasıyla bilinen bir baharattır. Çoğu hastalığın tedavisinde yardımcı olan safran hakkında bilinen bazı faydalar ise şunlardır:

  • Antioksidanlar olarak işlev gören bazı bitki bileşimleri bakımından oldukça zengin olan safran hücreleri oksidatif strese karşı korur.
  • Yaşa bağlı zihinsel bozukluğu tedavi eder.
  • Hafıza kaybına iyi gelir.
  • İltihap tedavisinde kullanılan bir baharattır.
  • Safranın antioksidana ek olarak antikanserojen özelliği de vardır. Bu da kanserli tümörlerin küçülmesini ve tümörlerin yayılmasını engeller.
  • Safran baharatı erkeklerde de kadınlarda cinselliğe faydalıdır.
  • Safran, uzun yıllardır astım gibi bazı solunum sorunlarını tedavi etmekte kullanılmaktadır.
  • Sindirim bozukluklarını tedavi eder.
  • Sindirimi destekler.
  • Ülseratif kolit ve peptik ülserleri tedavi eder.
  • İştah açıcıdır.
  • Kokusu kişiyi yatıştırır ve rahatlatır.
  • Adet sancısına iyi gelir.
  • Diş etlerini güçlendirerek ağrılarını bastırır.
Pepinonun faydaları nelerdir, ne işe yarar? Pepino meyvesi ne zaman ve nasıl yenir?

Safranın Kalorisi ve Besin Değeri

Safranın 100 gramında 310 kcal kalori bulunmaktadır. Orta porsiyonda 2 gr safran bulunduğu için 2 gramda da 7 kalori bulunur. 100 gram safranın besin değerleri ise şöyledir:

  • Karbonhidrat 65.5 g
  • Lif 3.9 g
  • Protein 11.4 g
  • Yağ 5.8 g
  • A vitamini
  • C vitamini
  • Potasyum
  • Kalsiyum
  • Demir

Safranın Zararları

Çoğu hastalığa iyi gelmesiyle bilinir. Safran faydalarının yanı sıra bazı zararlara da sahiptir. Her besin gibi safran da fazla tüketilmemelidir. Aşırı kullanımında şu sıkıntılar ortaya çıkabilir:

  • Hamile kişiler aşırı safran tüketilirse düşük yapma olasılıkları yüksektir.
  • Çok kullanıldığında zehirleyici ve hatta öldürücüdür.
  • Böbreklere zarar verebilir.
  • Kanamaları artırır.
Meyan kökünün faydaları nelerdir? Meyan kökü nasıl tüketilir, zayıflatır mı?

Safran Nasıl Tüketilir?

Safran çok güçlü bir renk ve koku vericidir. Yiyeceklere katılan bir baharattır. Çok faydalı olmasından dolayı tavsiye edilen bir besindir. Safran toz halinde yemeklere katılarak tüketilebilir. Ya da çayı hazırlanıp içilerek de tüketilir. Safran pek çok yemeğe katılabildiği için tüketimi de zor değildir.

Safranın Cilde Faydaları

Safran bedendeki birçok rahatsızlığın tedavisinde kullanılır. Uzun yıllardır doğal bir ilaç olarak kullanılmaktadır. Cilt için de oldukça faydalı bir baharattır. Safran baharatının cilde olan bazı faydaları şunlardır:

  • Ergenlikte çıkan sivilceleri geçirir.
  • Cildi parlatır ve canlandırır.
  • Cildin yaşlanmasını engeller.
  • Güneşin zararlarına karşı korur.
  • Cilt lekelerini iyileştirir.

Safran Nedir?

Safran, sonbaharda çiçek açan 20-30 cm boyunda çiğdem cinsinden olan soğanlı bir kültür bitkisinden çıkarılır. Safran bitkisi yaprakları şerit şeklindedir ve mor çiçekleri olan üç tepecikli bir bitkidir. Genellikle gıda boyası ve renklendirici olarak kullanılmaktadır. 100 gram safran tozu için 8bin safran çiçeği gereklidir. Bu yüzden çok değerli bir baharattır. Gıdalara altın rengini veren safranın tadı ise iyot ve saman karışımı gibidir.

Safran Nerede Yetişir?

Safran güneşi seven bir bitkidir. Bundan dolayı da sıcak yerlerde yetişir. Gün ışığı alan yamaçlarda yetişen bir bitkidir ve sağlık için çok faydalıdır. En sevdiği toprak ise gevrek, gevşek, düşük yoğunluğa sahip, iyi sulanmış, iyi akaçlanmış ve yüksek organik içeren killi ve kalker topraklardır. Dünya üzerinde en fazla Fransa, İran, İspanya ve İtalya'da yetiştirilmektedir. Türkiye'de ise Safranbolu'da yetişen bir bitkidir.

Mangonun faydaları ve zararları nelerdir? Mango cilde faydalı mı, meyvesi nasıl yenir?

Safran Hangi Yemeklere Konur?

Safran çok fazla tarifin içerisine girebilecek bir baharattır. Damak tadına göre herkes istediği yemeklere koyabilir. Ancak çok bilinen bazı safranlı yemekler vardır. Bu yemekler safran ile daha da lezzetlendiği için safran bu yemeklerin adeta ana maddesidir. O bazı yemekler ise şunlardır:

  • Safranlı pilav
  • Safranlı balık çorbası
  • Ayvalı pilav
  • Zerde
  • Safranlı tavuk

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.