Çarşamba 01.07.2020 12:37

“Yanlış diyetler panik atağı tetikliyor”

Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun,”Uzun süre aç kalmak kan şekerini düşürüyor ve sonrasında çarpıntı, ağız kuruluğu ve sinirlilik yaşanması panik atak belirtisi olarak düşünülebiliyor” dedi.

Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, yanlış diyetlerin insan sağlına olumsuz etkileri üzerine önemli bilgiler verdi. Dursun, yanlış diyetlerle uzun süre aç kalmak ya da düşük kalorili beslenmeyle sağlıklı bir şekilde kilo verilemeyeceğini belirterek, "Uzun süre aç kalmak kan şekerini düşürüyor ve sonrasında çarpıntı, ağız kuruluğu ve sinirlilik yaşanması panik atak belirtisi olarak düşünülebiliyor. Bununla beraber korkunun başlamasıyla adrenalin artıyor ve panik atak gerçekleşiyor" dedi.

PANİK ATAK HASTALARI NASIL BESLENMELİ?

Dursun, panik atak hastalarının beslenme yollarına ilişkin şunları sıraladı:

  1. "Beslenme uzmanı tarafından kişiye özel hazırlanmış bir program ile günde ortalama 5 öğün tüketilmeli,
  2. Günlük en az 2.5 lt su tüketilmeli,
  3. Düzenli olarak günlük en az 40 dakika hafif tempolu egzersizler yapılmalı,
  4. Günlük En az 5 Porsiyon meyve ve sebze tüketilmeli,
  5. Serotonini artırmak için tam tahıl ürünleri tercih edilmeli,
  6. Omega 3 ten zengin gıdalara (ceviz, balık, semiz otu gibi...) her gün yer verilmeli
  7. Papatya, Melisa, Ihlamur vb gibi rahatlatıcı özelliği olan bitki çayları tercih edilmeli,

KİLO VERMEK İÇİN NASIL BİR YOL İZLENMELİ?

  • "Dışarıda yeme alışkanlığı var ise, öncelikle o terk edilmeli.
  • Hareketsiz bir yaşamın önüne geçilmeli, masa başı çalışanlar gün içinde saat başı tempolu 300 adım atılmalı.
  • Her saat başı 1 su bardağı su tüketilmeli, aksi takdirde atıştırma isteği artacaktır.
  • Sofra tuzu kaldırılmalı, tuzlu , salamura ve işlenmiş ürün tüketimi en aza indirilmeli.
  • Şeker ve Şekerli ürünler kısa zamanda acıkma hissini artıracağı için haftada birden fazla tüketilmemeli.
  • Yağlı, kızarmış ürünler ve katı yağ oranı yüksek yiyeceklerden uzak durulmalı.
  • Kompleks karbonhidratlardan zengin olan, posalı besinler tercih edilmeli, basit karbonhidratlardan uzak durulmalı.
  • Protein açısından zengin olan, metabolizma hızını destekleyen, kaliteli protein kaynağı beyaz et tüketimi haftada ortalama 3 - 4 olmalı, kırmızı et tüketimi sınırlandırılmalı."

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.