Dukan diyeti listesi örnek menü! Dukan diyeti nedir, nasıl yapılır?
Dukan diyeti, ilk olarak 2000 yılında Pierre Dukan tarafından hazırlanmıştır ve o tarihten bu yana dünyada bu yöntemle zayıflayan birçok kişi olmuştur. Dukan diyeti, aşamaları olan ve bu aşamalara göre ilerlenmesi sonucunda sağlıklı ve kalıcı bir şekilde zayıflamayı sağlayan bir diyettir. Dukan diyeti ile zayıflayanlar, protein ve yağ ağırlıklı bir beslenme düzeni uygulamaktadır. Bu diyette vücudun proteini yakmak için harcadığı kalori miktarı yükselir ve kilo verme hızlı bir şekilde gerçekleşmiş olur. Dukan diyeti nedir? Kimler için dukan diyeti uygulamak uygundur? İşte ayrıntılar…

Dukan diyeti 4 aşamadan oluşmaktadır. Tüm bu aşamalar sırasıyla uygulanmalıdır. Dukan diyetinde kırmızı et, beyaz et, deniz ürünleri, süt ve peynir çeşitleri, sebzeler gibi besinler tüketilmektedir. Diyetin ilk aşamasında 2-7 arasında bir kilo kaybı gerçekleşmektedir. 2. Aşama olan seyir aşamasında ise 1 haftada 2 kilo kadar verilmesi mümkündür. Verilen kilo miktarı yaş, boy, verilmesi planlanan kilo miktarı gibi etkilere göre değişiklik gösterebilmektedir. Dukan diyeti bilinçli ve planlı bir şekilde uygulanması gereken diyetlerdendir. Uygulanan aşamalarda ne kadar kalmanız gerektiği hedeflenen kiloya göre değişmektedir.
Dukan diyeti aşamaları nelerdir?
- Atak ( saldırı ) aşaması: İlk aşama olan atak evresi 10 güne kadar sürebilmektedir. Bu evrede protein alımı gerçekleşir. Yağsız dana eti, balık, jambon, yumurta, süt gibi besinler bu evrede bolca tüketilir. Önemli olan yağsız bir şekilde saf protein alıyor olmaktır. Bu tür saf proteinleri günün her saatinde almanız mümkündür. Karbonhidrat alınması ise tamamen yasaktır. Yalnızca yulaf ezmesi tüketimi serbesttir. İlk evrenin uygulanma amacı hızlı bir şekilde kilo kaybı sağlamaktır.
- Seyir aşaması: Saf protein tüketimine bu aşamada da devam edilir. Ancak beslenme düzenine yavaş yavaş bir takım sebzeler de eklenir. Mısır, patates, bezelye, fasulye, mercimek gibi karbonhidrat çeşitlerinin ise tüketilmemesi gerekir. Bu evrede kaybetmek istenilen her 1 kilo için 3 gün boyunca bu aşama sürdürülür. İdeal kiloya ulaşıncaya kadar bu evre sürdürmek gerekir.
- Güçlendirme evresi: Diyet sonrasında verilen kiloların geri alınması sıklıkla yaşanan bir durumdur. Bu evrede amaç verilen kiloların geri alınmaması ve formu korumaktır. Seyir aşamasında verilen her 1 kilo için 5 gün boyunca bu güçlendirme aşaması sürdürülür. Yani seyir aşamasında 1o kilo verdiyseniz güçlendirme aşamasını 50 gün boyunca sürdürmeniz gerekir. Bu evrede protein ve sebze birlikte alınabilir.
- Koruma evresi: Bu aşamada günde 20 dakikalık yürüyüşler yapılması önerilir. Haftanın her Perşembe gününde saf protein harici bir şey ile beslenilmesi yasaktır. Onun dışındaki her gün ise 3 yemek kaşığı yulaf ezmesi tüketilir. Bu aşama ömür boyu sürdürülecek olan aşamadır.
Dukan diyeti örnek liste
1. Gün
Kahvaltı: 2 adet haşlanmış yumurta, (yağsız süt ve dana jambon ile hazırlanmış yağsız yumurta)
Öğlen: Yağsız beyaz peynir ve 2 dilim dana jambon, 1 paket sade quark
Akşam: Izgara Dana eti (3 damla sıvı yağ, soya sosu, zencefil, sarımsak, karanfil, karabiber ile sos hazırlanabilir)
2. Gün
Kahvaltı: 1 kase yağsız yoğurt, 1,5 yemek kaşığı yulaf ezmesi ( karıştırarak tüketilir )
Öğlen: 200 gr Kuşbaşı doğranmış tavuk göğüs, 1 paket sade quark ( içerisine1,5 yemek kaşığı yulaf ezmesi eklenmiş)
Akşam: Izgara Balık (3 damla sıvı yağ ile hazırlanmış), doğranmış yeşillik salatası
3. Gün
Kahvaltı: 2 yemek kaşığı Yulaf ezmesi ve yağsız süt ile hazırlanmış karışım
Öğlen: 150 gram kıyma ile hazırlanmış omlet, 2 yumurta ile
Akşam: 3 adet yumurta (3 damla sıvı yağ ile hazırlanmış), 1 paket sade quark
4. Gün
Kahvaltı: 2 yumurta, 1,5 yemek kaşığı yulaf ezmesi ve yağsız süt ile hazırlanmış omlet
Öğlen: 2 yumurta ile hazırlanmış 1 yemek kaşığı zeytinyağlı salata
Akşam: 200 gr somon balığı, haşlanmış kuşkonmaz veya brokoli
5.Gün
Kahvaltı: 2 yumurta ile hazırlanmış yulaflı omlet ( 2 yemek kaşığı yulaf )
Öğlen: 200 gr Kuşbaşı doğranmış tavuk göğüs, 1 paket sade quark
Akşam: Izgara Balık (3 damla sıvı yağ ile hazırlanmış), doğranmış yeşillik salatası
Dukan diyeti zararları nelerdir?
Dukan diyeti oldukça katı kurallara sahip bir diyet şeklidir. Bu sebeple motivasyon kırılması yaşanabilir ve çoğu kişi tarafından diyet yarıda bırakılabilmektedir. İlk aşamada hızlı bir şekilde verilen kilonun su kaybı olduğu bilinmektedir. Vücutta kaybedilen su, kabızlık, ciltte kuruluk ve bir takım sindirim sistemi sorunlarına sebep olabilmektedir. Dukan diyetinin bir uzman eşliğinde yapılması bu tür sorunlarla karşılaşma ihtimalini düşürecektir.
EN SON HABERLER
- 1 Radyoterapi ile meme dokusu ışınlanıyor
- 2 Günde 50 dakika yürüyün sağlıklı kilo verin
- 3 Türk Telekom // İLAN
- 4 Ergenlikte çürük dişler asosyal yapıyor
- 5 Deprem psikolojimizi de salladı
- 6 Sağlıklı çocuk sağlıklı gelecek
- 7 Bahar geldi ama grip peşimizi bırakmıyor
- 8 Gıdıklanma çocuklarda travmaya yol açabilir
- 9 Gençlerin kalbi alarm veriyor!
- 10 Kanser riskinizi azaltan 4 basit tavsiye