Pazartesi 03.08.2020 12:31

”Kalp-damar hastalığı olanlar kesinlikle sakatat tüketmemeli"

Diyetisyen Rabia Özaslan,  vatandaşları uyararak; "Kalp-damar hastalığı olanlar kesinlikle sakatat tüketmemeli. Kolesterol problemi olanlar çok dikkat etmelidir" dedi.

Diyetisyen Rabia Özaslan; et tüketimi konusunda vatandaşları bilgilendirdi. Kurban Bayramında özellikle kırmızı et tüketiminin yanı sıra tatlı ve şeker tüketiminin de arttığını kaydeden Özaslan; "Bu süreci sağlıklı geçirmek gereklidir. Kırmızı et bizim toplumumuz için önemlidir. Kırmızı et iyi bir protein olmasının dışında içerdiği çinko, fosfor, magnezyum, demir gibi mineraller ve B1, B6, B12 ve fosfor gibi vitaminler oldukça değerlidir. Bunları tüketmemiz gerekmektedir. Kırmızı et doymuş yağ kolesterol açısından da çok zengin bir besindir. Sağlık açısından bazı kişiler et tüketirken sağlını riske atabiliyor. Özellikle kalp-damar hastalığı riski olanlar, hipertansiyonu olanlar, kolesterol problemi olanların dikkat etmezlerse sağlıkları riske girebilir. Bu dönemde sakatat tüketimi de artmaktadır.

Kalp-damar hastalığı olanlar kesinlikle sakatat tüketmemeli. Kolesterol problemi olanlar çok dikkat etmelidir. Bunun yanı sıra bayramlarda özellikle et kesiminde de dikkat edilmesi gerekiyor. Uygun koşullarda kesilmeyen etler tüberküloz, tenya gibi hastalık riski oluşturabiliyorlar. Bu yüzden dikkatli olmalıyız. Et kesildikten hemen sonra tüketimi, özellikle mide sorunu olan kişilerde sertlik şeklinde bir rahatsızlık yaratabilir. O nedenle et, 24 saat bekledikten sonra tüketmelidir. Etleri saklama parçaları küçük parçalar halinde kıyma ya da kuşbaşı şeklinde poşetlenip buzdolabında saklanabilir. Buzdolabında eksi 2 derecede 1-2 hafta derin dondurucuda eksi 18 santigrat derecede daha uzun süre saklanabilir. Et hazırlamada kullanılan kesme tahtaları ve bıçakları çok iyi temizlenmeden kullanılmamalıdır. Zira etten geçen bazı riskler, zehirlenmeye kadar giden çeşitli sorunlara yol açabilirler" dedi.

"ET İLE PİŞİRDİĞİNİZ YEMEĞE EKSTRADAN YAĞ KATMAYIN"

Et yemeğinin yanında mutlaka salata veya C ve E vitamini içeren meyve suyu bulunması gerektiğini ifade eden Özaslan, "Etler, en yağsız halinde ya da tüm yağı alında halde bile yüzde 20 yağ oranı içermektedir. Bu yüzden et ile pişirdiğiniz herhangi bir kuru bakla veya sebze yemeğine ekstradan yağ katmayınız. Kavurma yapacaksanız eğer lütfen ete yağ katmayınız. Biz et tüketirken ya sebze ile pişirelim ya da yanında salata meyve suyu gibi C ve E vitamini içeren meyve veya sebzeler tüketmeye özen gösterelim." dedi.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.