Giriş Tarihi: 17.09.2020 11:37 Son Güncelleme: 15.10.2020 11:37

Çiyan sokması tehlikeli mi, öldürür mü? Çiyan sokması tedavisi ve ilk yardımı nasıl yapılır?

Çiyan halk arasında kırkayak olarak bilinse de ikisi farklı canlılardır. Benzer özellikleri yavaş hareket etmeleri, uzun bir vücuda sahip olmaları ve 36'dan 400'e kadar bacaklara sahip olmalarıdır. Fakat kırkayaklarda daha fazla bacak sayısı bulunur. Çıyanlar ısırdıkları yerde ağrı oluştururlar. Yara yerinde renk değişikliği görülebilir, uyuşma ve nekroz hissedilebilir. Çiyan sokması tehlikeli mi, öldürür mü? soruları bu yüzden merak ediliyor. Çiyan sokması ilk yardımı nasıl yapılır? İşte yanıtı…

Çiyan sokması tehlikeli mi, öldürür mü? Çiyan sokması tedavisi ve ilk yardımı nasıl yapılır?

Bazı canlılar küçük ve zararsız görünse de sokmaları ya da ısırmaları durumunda tehlikeli, ölümcül olabilmektedir. Eğer bu tür bir vaka ile karşılaştığımızda nasıl bir tedavi uygulanacağını bilmiyorsak bu durum bizim için olumsuz sonuçlara yol açabilir. Bu yazımızda kara çiyan sokması ve sarı çiyan sokması durumunda yapmamız gerekenlere değindik. Çiyan sokması tehlikeli mi, öldürür mü? İşte konuyla ilgili detaylı bilgiler…..

ÇİYAN SOKMASI NASIL OLUR?

Böcekler içerisinde yer alan çiyanlar sıcak havalarda ortaya çıkarlar. Çiyanların başında antenleri, küçük ağızları ve zehir bezeleri bulunduğu pençeye benzer organları vardır. Çoğu çıyan etobur olduğu için gece ava çıkarak solucan, örümcek ve küçük omurgalıları avlarlar. Kurbanlarını pençeleri ile zehirlerler. Çiyanların insanları da sokarak zehirleyebilir. Yanlışlıkla üzerine basmak ve yanlışlıkla dokunmak çiyanları rahatsız edebilir.

ÇİYAN SOKMASI TEHLİKELİ Mİ?

Çiyan sokması tehlikeli bir durumdur. Çiyanlar kendilerini korumak için zehir savunmasını düşmanına karşı kullanır. Çiyanın etrafındaki diken tipindeki ayaklarından zehri bulaştırır. Çiyan sokması öldürür mü? Sorusunun yanıtı ise; çiyan zehri insanlara karşı ölümcül değildir. Fakat bu zehir ciddi alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Çiyan sokması durumunda hiç beklemeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurmakta fayda vardır.

ÇİYAN SOKMASI BELİRTİLERİ

Çiyan zehrini insan derisi altına enjekte ettiği için deride bir takım değişiklikler meydana gelebilir. Bu belirtiler arasında:

  • Deride renk değişimi
  • Derinin olduğu bölgede şişlik
  • Zehrin maruz kaldığı yerde ağrı
  • Şiddetli kaşıntı
  • Ciltte yanma hissi
  • Kızarıklık, morarma

ÇİYAN SOKMASI TEDAVİSİ

Çiyan sokması durumunda ilk yardım çok önemlidir. Çiyan sokması için yapılması gereken tedaviler uygulanmalıdır. Çiyan sokması ilk yardım için öneriler şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Çiyan sokması için ilk yapılması gereken en yakın sağlık kuruluşuna gitmek olacaktır.
  • Sistemik analjezikler ve lokal anestezik enjekte edilerek ağrı kesici tedavisi uygulanabilir.
  • Tetanos proflaksisi yapılır.
  • Kaşıntı için Antihistaminler kullanılabilir.
  • Hastalar 4 saatte bir kontrol edilerek herhangi bir reaksiyon oluşup oluşmadığı kontrol edilmelidir.

Kara çiyan ya da sarı çiyan sokması durumunda hiç fark etmeksizin en yakın sağlık kuruluşuna gitmeniz gerekmektedir. Burada uygulanacak tedavi yöntemleri iyileşmeniz için ve alerjik reaksiyonlara karşı korunmanız için önem teşkil etmektedir.