Glüten diyeti yaparken bu noktalara dikkat
Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Kübra Şahin, glütene karşı hassasiyeti olan herkesin çölyak hastası olmadığına dikkat çekerek, ''Çölyak, bu hassasiyetin en şiddetli semptom gösteren türüdür. Glüten tolerasyonu ise kişiden kişiye değişkenlik göstermektedir'' dedi. Şahin, glüten diyetine ilişkin önemli ipuçları da aktardı.
Arş. Gör. Kübra Şahin, glüteni; başta buğday olmak üzere çavdar, arpa, yulaf gibi çoğu besinde bulunan bir tahıl proteini olarak tanımlayarak, ''Kişilerin bir kısmı bu proteini sindirebilirken, bir kısmı ise bu proteini sindiremeyip, vücutlarında bu proteine karşı bir tepki oluşmaktadır'' dedi.
Glüten ile ilişkilendirilmiş başlıca hastalıklardan biri olan çölyak hastalığı ve buğday alerjisi ile çölyak olmayan glüten hassasiyetinin aynı şeyler olmadığına dikkat çeken Şahin, ''Çölyak hastalığı, glüten hassasiyetinin en şiddetli semptom gösteren türüdür. Karın ağrısı, şişkinlik, ishal/kabızlık gibi mide-bağırsak şikâyetleri yorgunluk, eklem-kemik ağrısı, baş ağrısı, dikkat eksikliği, cilt sorunları gibi bağırsak dışı şikâyetler görülmektedir'' ifadelerini kullandı.
KİŞİDEN KİŞİYE DEĞİŞKENLİK GÖSTERİYOR
Şahin, glütensiz diyetin, glüten ile ilgili sorunların tedavisinde tek yöntem olduğunu hatırlatarak, ''Glüten hassasiyeti olan kişilerin diyetinin günlük 10 mg'dan az glüten içermesi önerilmektedir. Yumurta, et, balık, meyve ve sebze gibi glüten içermeyen besinler günlük beslenmelerinde mutlaka yer almalıdır. Glütensiz ürünler ise diyetlerine ek destek sağlamaktadır. Glütene karşı tolerasyon kişiden kişiye değişmektedir. Glüten hassasiyeti olan kişilerin kimisinde glütensiz diyet semptomları azaltırken, kimisinde ise yüksek miktarda glüten tolere edilebilmektedir.'' bilgisini aktardı.
Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Kübra Şahin, glütensiz diyette tüketilmesi gereken gıdaları şöyle sıraladı:
- Kırmızı et, balık, hindi eti, yumurta, tavuk balık ve diğer deniz ürünleri
- Taze sebze ve tüm meyveler
- Nohut, mercimek, fasulye, kuru börülce, soya fasulyesi gibi kurubaklagiller
- Süt, peynir, yoğurt, ayran
- Fındık, badem, ceviz
- Mısır, pirinç, patates, kinoa, keten tohumu ve chia tohumu gibi tahıllar
- Patates, mısır, pirinç, soya, mısır, fasulyeden yapılmış glütensiz unlar
- Mısır ve patates nişastası
- Zeytinyağı, margarinler gibi tüm sıvı ve katı yağlar
- Bal, beyaz ve esmer şeker
EN SON HABERLER
- 1 Metabolizmayı ateşleyen beslenme yöntemi! İstediğinizi yiyerek 3 ayda 12 kilo verin...
- 2 Kemikleri adeta çelik gibi yapıyor! Günde 1 porsiyon tüketmeniz yeterli..
- 3 ‘Serum’ çılgınlığına karşı uyarı: Kuaförde serum taktırıp kalbi duranlar var
- 4 Greyfurtun 8 altın faydası
- 5 Beşinci hastalık korkutuyor
- 6 Hafızayı zehir gibi yapıyor! Bilim insanları beyin gücünü artırmak kaç dakika yürümeniz gerektiğini açıkladı
- 7 Kemikleri adeta çelik gibi yapıyor! Günde 1 porsiyon tüketmeniz yeterli..
- 8 Akciğerleri tüm toksinlerden arındırıyor! Doktorların kesinlikle tüketmelisiniz dediği o besin...
- 9 Göz hastalıklarında akıllı mercek dönemi
- 10 Akciğerleri tüm toksinlerden arındırıyor! Doktorların kesinlikle tüketmelisiniz dediği o besin...