Son dakika haberi: Covid-19 aşılarında doğru bilinen yanlışlara dikkat! İşte tüm yönleriyle Covid-19 aşıları
Tüm dünyayı etkisi altına alan ve hayatı artık durma noktasına getiren, hastanelerde yatakların kalmadığı bir pandemi süreci yaşıyoruz. Dünyanın gözü kulağı aşı çalışmalarında. Her gün aşılar ile ilgili yeni bilgiler de gelmeye devam ediyor. Biz de aşılarla ilgili aklımıza takılan tüm soruları SABAH okurları için Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Elif Hakko’ya sorduk. Hakko, aşılarla ilgili tüm merak edilen soruları yanıtladı…
Aşılarla ilgili son durum nedir?
Aşıların bir kısmı ruhsatlanma aşamasına geldi. Aralık veya Ocak gibi dünyada kullanıma girecek.
İki tip güvenilir aşı olduğu söyleniyor. bu aşıların özellikleri nedir?
Şu anda henüz ruhsatlanmamış ama faz 3 çalışmaları tamamlanmak üzere olan birkaç aşı var. Biri Çin'in inaktif yani ölü virüs aşısı, diğeri Almanya'nın ve Amerika'nın m-RNA aşısı ve bir diğeri İngiltere'nin Adenovirüs vektörlü aşısı.
Çin'de üretilen aşı bilinen en eski yöntemle, yani ölü virüs kullanılarak yapılmış aşı, genel anlamda güvenilirlik sorunu yok ancak faz3 çalışamaları yayınlanmadığından henüz etkinliği konusunda bilgimiz yok. Almanya'da üretilen m-RNA aşısı, daha önce kanser aşılarında denenmiş bir yöntemle, yani haberci gene virüsün bir proteini yüklenerek vücuda veriliyor, vücut sanki virüsle karşılaşmış gibi bağışıklık hücresi üretiyor. Faz 3 çalışma sonuçlarında %95 oranında etkin bulundu, güvenilir olduğu kolda ağrı ve hafif ateş dışında ciddi yan etkisi olmadığı görüldü. Aynı yöntemle Amerika'da da bir firma aşı üretti. İngiltere ve Çin'de de başka bir virüsün taşıyıcı olarak kullanıldığı Adenovirüs vektörlü aşılar üretildi. Bu aşıların da güvenilirlik sonuçları gayet iyi, ancak etkinlikleri diğer aşılara oranla biraz daha düşük bulundu.
EN SON HABERLER
- 1 Türk Telekom // İLAN
- 2 Günde 50 dakika yürüyün sağlıklı kilo verin
- 3 Türk Telekom // İLAN
- 4 Ergenlikte çürük dişler asosyal yapıyor
- 5 Deprem psikolojimizi de salladı
- 6 Sağlıklı çocuk sağlıklı gelecek
- 7 Bahar geldi ama grip peşimizi bırakmıyor
- 8 Gıdıklanma çocuklarda travmaya yol açabilir
- 9 Gençlerin kalbi alarm veriyor!
- 10 Kanser riskinizi azaltan 4 basit tavsiye