BCG Aşısı Nedir, Fiyatı Ne Kadar? BCG Aşısı Ne Zaman ve Nasıl Yapılır?
BCG Aşısı ülkemizde yeni doğanlara yapılan aşılardan birisidir. Ancak bazı yetişkinlere de bu aşı yapılmaktadır. BCG aşısı halk arasında bu ismi ile bilinmez. BCG aşısının halk arasındaki ismi Tüberküloz aşısıdır. Tüberküloz aşısı ile alakalı internet üzerinde pek çok araştırma yapılmaktadır. Peki BCG Aşısı nedir? BCG Aşısı fiyatı ne kadardır? BCG Aşısı ile alakalı tüm merak edilenler ayrıntılarıyla birlikte bu yazıda...

BCG aşısı ile ilgili internet üzerinde çok fazla araştırma yapılmaktadır. Özellikle korona virüs salgının ardından bu araştırmalarda artış olmuştur. Bu araştırmalar arasında en çok BCG aşısının ne zaman yapılacağı bulunmaktadır. Özellikle verem başta olmak üzere birçok farklı hastalığa karşı savunma mekanizması oluşturulabilmesi için, BCG aşısı doğum ile beraber belirli bir ay çerçevesinde yapılmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı bünyesinde bu süre doğumdan sonra 2 ay itibariyle gerçekleşmektedir. Yani bebek 2. Ay için BCG aşısı gerçekleştirilir. Genelde bebeklerin 1. aydan itibaren 24. aya kadar periyodik olarak aşı dönemleri bulunur. Bu dönemler içerisinde en önemli aşılardan biri olarak BCG aşısı öne çıkmaktadır. Bebeğin doğumundan ilk aydan sonra ikinci ay itibariyle BCG aşısı yapılır ve tüberküloza karşı bağışıklık sistemi daha güçlü hale getirilir. Bu yüzden ebeveynlerin BCG aşısı ile ilgili araştırmalar yapması gayet doğal karşılanmaktadır.
BCG Aşısı Nasıl Yapılır?
BCG aşısı bebeklere yapılan bir aşıdır. Bebeklerin doğumundan kısa bir süre sonra bebekleri korumak amacıyla BCG aşısı yapılmaktadır. Bu aşı halk arasında BCG olarak bilinmemektedir. BCG aşısı verem aşısıdır. BCG aşısı, diğer adıyla tüberküloz (verem) aşısıdır. Deri içine enjeksiyon yoluyla yapılan bir aşıdır. Deri altına yapılması durumunda doku zararı gelişebileceğinden buna dikkat edilir. Bu sebeple deneyimli bir sağlık personeli tarafından yapılması gereken bir aşıdır. Yeni doğan ya da yetişkin bir bireye BCG aşısı yapılacak ise öncelikle bir hekime gitmeli bir bir sağlık personelinden yardım almalıdır.
BCG Aşısı Nedir?
İnsanlarda tüberküloza (verem) karşı aşı olarak ilk kez 1921 yılında kullanılmaya başlanmıştır. Yapılan çalışmalarda, aşı uygulanan insanlarda aşının hastalık yapmadan tüberküloz mikrobuna karşı bir bağışıklık oluşturduğu bulunmuştur. Tüberküloz diğer adıyla BCG hastalığının etkeni "mycobacterium tuberculosis" ismi verilen bir mikroptur ve solunum yoluyla bulaşmaktadır. En belirgin belirtileri, gece boyunca terleme ile kalıcı bir ateştir. Yorgunluk ve kilo kaybı da buna eşlik edebilir. Kişisel korunmada yıllardan beri bilinen yöntem BCG aşısıdır. BCG aşısı erişkinde gelişecek hastalığı engellemekten çok tüberkülozun ağır seyreden ve ölümcül olabilen formlarına karşı koruma sağlar. BCG aşısı, özellikle çocuklarda görülen, kanla yayılan ve beyin zarını tutan tüberküloza karşı koruyucu bir etkiye sahiptir. Sağlık Bakanlığı Genişletilmiş Bağışıklama Programı çerçevesinde Türkiye'de doğumdan 2 ay sonra yani 3. ayın içinde BCG aşısı yapılmasını önerilmektedir. Eğer bebek 3. ayını bitirmiş veya daha büyükse BCG aşısı yapılmadan önce Tüberkülin Deri Testi (PPD Testi) yapılarak sonucu değerlendirilmeli ve sonuca göre BCG aşısı yapılmalıdır.
BCG Aşısı Fiyatı
BCG aşısı fiyatları her yıl değişmektedir. Bu aşının fiyatı ile ilgili sadece eczane ve hastanelerde bilgi alınabilmektedir. Bilinen bir fiyat yoktur. Ve dozuna göre fiyat değişmektedir.
BCG Aşısı Koruyuculuğu
BCG aşısı ülkemizde bebekler doğduktan 2 ay sonraya kadar her bebeğe yapılmaktadır. Yeni anne ve baba olmuş kişiler bu aşı hakkında bazı şeyleri merak ederler. BCG aşısının koruyuculuğu tüm ebeveynleri meraklandırmaktadır. Aşı genellikle sol omuz deltoid kasına, tek doz olarak yapılmaktadır. Aşının koruyuculuğu %80 oranındadır. Koruyuculuğun ne kadar süreyle devam ettiğine dair farklı görüşler bulunsa da 5-15 yıl arasında olduğu tahmin edilmektedir.
BCG Aşısı Açılımı
BCG dendiğinde insanlar bunu anlamayıp merak etmektedir. Bacillus Calmette-Guérin (ya da Bacille Calmette-Guérin, BCG) veya verem aşısı olarak açılımı vardır.
EN SON HABERLER
- 1 Tiroit nodüllerine ‘mikrodalga’
- 2 Kanserle savaşta yeni silah akıllı aşılar
- 3 Deprem geçti, sarsıntı hissi kaldı: Hayalet deprem algısına dikkat!
- 4 Mikropları yok eden boya keşfedildi
- 5 Emziren annelere tavsiyeler
- 6 Radyoterapi ile meme dokusu ışınlanıyor
- 7 Günde 50 dakika yürüyün sağlıklı kilo verin
- 8 Türk Telekom // İLAN
- 9 Ergenlikte çürük dişler asosyal yapıyor
- 10 Deprem psikolojimizi de salladı