Hepatit B Aşısı Nedir, Fiyatı Ne Kadar? Hepatit B Aşısı Nerede Yapılır? Yan Etkileri ve Koruyuculuğu ile İlgili Bilgiler
Birçok hastalığın aşısı vardır. Bu aşılar hastalığın kişiye bulaşmasını engellemektedir. En kesin korunma yolu aşı olmaktır. Tehlikeli hastalıklardan birisi de Hepatit B’dir. Hepatit B’den korunabilmek için aşısını vurdurmak gereklidir. Hepatit B aşısı ile alakalı insanların aklında pek çok soru vardır. Peki Hepatit B aşısı nedir? Hepatit b aşısı kaç yıl korur? İşte tüm detaylar...

Hepatit B adı verilen ciddi bir enfeksiyon vardır. Bu hastalığın kesin tedavisi ise hastalığın aşılamasıdır. Hepatit B aşısı yaptıran bireyler uzun süre bu hastalıktan kurtulurlar. Bu yüzden hekimler de Hepatit B aşısını önermektedir. Peki Hepatit B aşısı nerede yapılır? Tüm ayrıntılar bu yazıda...
Hepatit B Aşısı Nedir?
Hepatit B, Hepatit B virüsünün (HBV) neden olduğu mühim bir karaciğer enfeksiyonudur. Kimi bireylerde Hepatit B enfeksiyonu kronik hâle gelebilmektedir. Hepatit B virüsünü taşıyan kişilerde karaciğer yetmezliği, karaciğer kanseri ve siroz hastalığına yakalanma riski çok daha yüksektir. Bu hastalıklar karaciğerde kalıcı zarara yol açabilir. Belirtileri şiddetli olsa bile Hepatit B taşıyan birçok yetişkin bireyin erken tanı ve uygun ilaç tedavisi ile kalıcı olarak iyileşebildiği görülür. Bebekler ve çocuklarda ise kronik Hepatit B enfeksiyonu görülmektedir. Hepatit B aşısı insanları Hepatit B enfeksiyonundan korur, ancak kişi, Hepatit B virüsünü taşıyorsa ve virüsün karaciğerde çoğalması önlenemiyorsa bu durumun kesin bir tedavisi bulunmaz. Hepatit B Virüsü taşıyan kişi, belirli önlemler alarak virüsün başkalarına yayılmasını önleyebilir. Belli aralıklarla kontrole giderek doktor tarafından virüsün çoğalmasını takip edilebilir. Son yıllarda artan ilaç seçenekleri ile tedavi edilen yahut çoğalması durdurulan hastalar artmış durumdadır. Bu hastalıktan en net koruyan şey ise Hepatit B aşısıdır.
Hepatit B Aşısı Fiyatı
Karaciğer rahatsızlıklarının çoğuna neden olan Hepatit B virüsü, aşı yapılarak giderilen bir rahatsızlıktır. Özellikle Afrika ve Doğu Asya ülkelerinde daha fazla görülen Hepatit B virüsü çeşitli yolla bulaşabilir. Aynı jilet, enjektör, diş fırçası gibi kişisel eşyaların ortak kullanılması durumunda bulaşabileceği gibi, doğum sırasında da çocuğa da bulaşabilen bir virüstür. Yayılma riskinin fazla olduğu bu virüsten korunma aşısı ise sağlık ocaklarında ücretsiz olarak yapılmaktadır. Eğer özel hastanelerde bu aşı yapılacaksa veya haricen yapılacaksa tahsil edilecek ücret 2020 yılında 109,68 TL olarak belirlenmiştir.
Hepatit B Aşısı Yan Etkileri
En sık görülen yan etkiler enjeksiyon yerinde ağrı ve hafif ateştir. Halsizlik, baş ağrısı ve huzursuzluk görülebilir. Ölümcül olabilecek düzeyde alerji aşı yan etkileri raporlarına göre her 600.000 kişide bir görülen nadir bir yan etkidir.
Hepatit B Aşısı Koruyuculuğu
Dünya Sağlık Örgütü 1992'de aşının tüm dünyada uygulanması konusunda çağrı yapmıştır. 2005 yılına kadar ülkelerin %82'si hepatit B bağışıklama programını uygulamaya başlamıştır ve dünyadaki çocuk nüfusun %55 kadarına artık üç doz aşı uygulanıştır. Hepatit B aşıları yaklaşık olarak 20 yıl koruma sağlar.
Hepatit B Aşısı Nerede Yapılır?
İnsanların aşı yaptırmak istediklerinde bu aşıların nerede yapıldığını çok merak ederler ve araştırırlar. Aslında hemen hemen her aşı eczane, sağlık ocağı ve hastanelerde yapılmaktadır. Ancak yine de insanlar her aşı için özel bir araştırma yaparlar. Hepatit B Aşısı yaptırmak isteyen bireyler herhangi bir sağlık kuruluşuna başvurmalıdır.
Bebeklerde Hepatit B Aşısı
Hepatit B gebeliğin son haftalarında ya da doğum esnasında bebeğe bulaşabilmektedir. Bu durumda bebeğe doğumdan hemen sonra aşı ile birlikte immünglobülin uygulanır.
Hepatit B Aşısı Ne Zaman Yapılır?
Aşılama ideal olarak, 1'er ay ara ile 2 doz ve ilk aşıdan 6 ay sonra 3. doz yapılarak uygulanmaktadır. Sürelerde belli bir esneklik olması mümkündür. 1 ve 2. Doz arası 2 hafta ile 4 ay, 2 ve 3. Doz arasındaki süre 2 ay ile 18 ay arasında yapılırsa 3 dozluk şema tamamlanır. Her dozda, yetişkinler için 20 mikrogram, küçük çocuklar için 10 mikrogram aşı protein bulunur. Küçük çocuklar ve bebeklere yetişkin dozunun yarısı kullanılır. Aşı, 2 yaşından büyük çocuklar ve erişkinlerde deltoid kas içine uygulanırken; 2 yaşından küçük bebekler ve yenidoğanlarda uyluğun ön yan yüzünden kas içine yapılarak uygulanır.
EN SON HABERLER
- 1 Erken menopoz belirtilerine dikkat!
- 2 Yemek ısıtırken bunlara dikkat edin
- 3 Prostat kanseri teşhisinde önemli gelişme
- 4 Masa başı çalışanların kabusu bel, boyun ve sırt ağrıları
- 5 Yapay zekayla kanser tespiti
- 6 Tiroit nodüllerine ‘mikrodalga’
- 7 Kanserle savaşta yeni silah akıllı aşılar
- 8 Deprem geçti, sarsıntı hissi kaldı: Hayalet deprem algısına dikkat!
- 9 Mikropları yok eden boya keşfedildi
- 10 Emziren annelere tavsiyeler