Giriş Tarihi: 7.12.2020 14:36 Son Güncelleme: 7.12.2020 14:42

Aşırı kansızlık tedavi edilmezse ne olur, hangi hastalıklara yol açar? Aşırı kansızlığın neden olduğu sağlık problemleri

Kansızlık, yani tıp literatüründe anemi probleminin baş göstermesinin altında farklı nedenler bulunabiliyor. Aynı zamanda vücutta yetersiz kırmızı kan hücresinin bulunduğu durumlarda anemi belirtilerinden söz etmek mümkündür. Kansızlık başlarda hafiftir ve fark etmek oldukça zordur, ancak aşırı kansızlık durumunda belirtiler giderek artmaya başlar ve dolayısıyla kansızlığın getirdikleri ile baş etme zorlaşabilir. Kansızlığın belirtilerinden şikayetçi olan bireyler hematoloji bölümüne gitmeli ve tedavi için başvuruda bulunmalıdır. Peki, aşırı kansızlık tedavi edilmezse ne olur? Kansızlık hangi sorunlara yol açar? Anemi öldürür mü? B12 eksikliği anemisi tedavi edilmezse ne olur? İşte merak ettiğiniz tüm detaylar…

Aşırı kansızlık tedavi edilmezse ne olur, hangi hastalıklara yol açar? Aşırı kansızlığın neden olduğu sağlık problemleri

Kansızlık tespit edildiğinde altta yatan nedene bağlı olarak uygun bir tedavi izlenmelidir. Kansızlığın en sık nedenleri arasında demir eksikliği, B12 gibi vitamin eksiklikleri, bazı kronik hastalıklar, kemik iliği hastalıkları, genetik kırmızı hücre yapısı hastalıkları görülebilir. Özellikle üreme çağındaki kadınlarda kansızlık demir eksikliğinden meydana gelmektedir. Ayrıca mide bağırsak sistemi hastalıklarında ve kanser türlerinde demir eksikliği yaygın olarak görülür. Peki, aşırı kansızlık tedavi edilmezse ne olur? Kansızlık hangi sorunlara yol açar? Anemi öldürür mü? Kansızlık ne zaman tehlikelidir? Kansızlık belirtileri nelerdir? İşte bu gibi tüm sorularınızın yanıtları ile sizlerleyiz…

KANSIZLIK BELİRTİLERİ NELERDİR?

Anemi belirtileri aneminin altında yatan nedene bağlı olarak değişebilir. İşte kansızlık belirtileri şu şekildedir:

  • Yorgunluk
  • Halsizlik
  • Kalp ritminde düzensizlik
  • Baş ağrısı
  • Konsantrasyon eksikliği
  • Baş ağrısı
  • Göğüs ağrısı
  • Zayıflık
  • Dudaklarda çatlak, ağız kenarında yaralar
  • Saçlarda dökülme
  • Tırnaklarda kırılma

AŞIRI KANSIZLIĞIN NEDEN OLDUĞU PROBLEMLER

Anemi tedavi edilmediğinde aşağıdaki pek çok sağlık sorununa neden olabilir;

HAMİLELİK KOMPLİKASYONLARI: Folat eksikliği olan hamile kadınların erken doğum gibi sorunlara yakalanma riski yüksektir. Akabinde bebek ölümleri artabilir, bebeğin düşük kilolu olması, vücut direncinde düşüş ve lohusalık döneminde problemler artar.

ŞİDDETLİ HALSİZLİK: Aşırı kansızlık vücudunuzda inanılmaz bir yorgunluğa neden olur. Bu bağlamda günlük işlerinizi tamamlamak neredeyse imkansız bir hal alır.

KALP SORUNLARI: Anemi durumunda kandaki oksijen eksikliğini telafi etmek için kalbinizin fazladan kan pompalaması kaçınılmazdır. Bu noktada kalp büyümesi ve kalp yetmezliği riski gelişebilir.

ÖLÜM: Kansızlık özellikle kadınlar olmak üzere pek çok kişinin maruz kaldığı bir durumdur. Kansızlığa maruz kalan kişiler "Anemi öldürür mü?" gibi soruları akıllara getirmektedir. Bu sorunun yanıtı ise şöyledir; Orak hücresi anemisi gibi bazı kalıtsal anemiler yaşamı tehdit eden komplikasyonları beraberinde getirebilir. Özellikle ileri yaşlardaki kansızlık sindirim sitemi hastalıklarından kaynaklı olduğu düşünülse de kansızlık diğer hastalıklardan kaynaklı ölüm riskini arttırmaktadır. Anemiye ikinci bir bulgunun eklenmesi durumunda ölüm oranı artabiliyor. Kronik böbrek yetmezliği öyküsü bulunan hastalarda anemi son derece risk taşımaktadır. Anemi tedavi edildiğinde yaşam kalitesi ve süresi uzayabilir.

KANSIZLIK SONUCU OLUŞAN HASTALIKLAR

Kansızlık vücudun zorlanmasına neden oluyor. Kansızlık durumunda vücutta hipoksi, denilen oksijen yetersizliği başlıyor ve dokulara daha az oksijen gidiyor. Demir eksikliğine bağlı kansızlık uzun sürdüğü takdirde zorlanmanın sonucu kalpte büyüme ve kalp yetmezliği meydana gelebiliyor. Akciğer zorlandığında nefes darlığı şikayetleri başlıyor. Dokulara az oksijen gitmesi sonucu organların yanı sıra kas ve beyinde zarar görebiliyor. Duygu durum bozuklukları, kramplar, unutkanlık ve ağrı gelişebiliyor. Ayrıca yemek borusu, mide ve bağırsak kanserlerinde genellikle ilk olarak kansızlık bulgusu ortaya çıkabilir.

B12 EKSİKLİĞİ ANEMİSİ TEDAVİ EDİLMEZSE NE OLUR?

Her an üretime devam etmekte olan kırmızı kan hücreleri B12 vitamini olmadan sağlıklı olarak çoğalamaz ve üretimi azalmaya başlar. Yeterli miktarda B12 vitamini bulunmadığında alyuvar üretimi bozulur ve vücut eritrosit üretemez. Bu noktada pernisiyoz anemi (kişinin kanında normalin altında alyuvar olması ) görülebilir. Kemik iliğindeki alyuvar normalden daha büyük hal alır ya da bölünemez. Bu, kan hücrelerinin kemik iliğinden kana geçişini engeller. Bu durum kişide halsizlik ve yorgunluğa neden olur.

Kalp, beyin ve diğer organlar zarar görebilir. Aynı zamanda B12 eksikliğine bağlı gelişen anemi, hamilelik için de önemli bir risk oluşturur. Dikkat dağınıklığı, algılama ve öğrenme sorunları ile karşılaşılabilir.