Giriş Tarihi: 16.12.2020 08:54 Son Güncelleme: 16.12.2020 09:00

B1 vitamini nedir, ne işe yarar? B1 vitamini nelerde, hangi besinlerde var?

B1 vitamini, B vitamini kaynakları arasında tanımlanan ilk vitamin olduğundan B1 vitamini olarak kodlandırılmış bir vitamin türüdür. Eksikliğinde İştahsızlık, yorgunluk, kas zayıflığı gibi semptomlara neden olan B1 vitamini, kalp, kas ve sinir sistemine olan faydaları ile insan vücudunda benzersiz bir öneme sahiptir. Vücut B1 vitamini üretmediğinden et, kuruyemişler ve tam tahıllı ürünler gibi B1 vitamininden zengin çeşitli yiyeceklerin tüketimi önerilir. Vücutta B1 vitaminini dengeye sokmak ya da eksikliğini gidermek için en çok merak edilenlerin başında” B1 vitamini hangi besinlerde bulunur, B1 vitamini nelerde var? gibi sorular gelmektedir.” Öyleyse B1 vitamini hangi besinlerde bulunur? B1 vitamini nelerde var? B1 vitamini nedir, ne işe yarar? B1 vitamininin faydaları ve görevleri nelerdir? İşte merak ettiğiniz tüm detaylar…

B1 vitamini nedir, ne işe yarar? B1 vitamini nelerde, hangi besinlerde var?

Bir diğer adı ile tiamin olarak da adlandırılan B1 vitamini, hücrelerin tümü tarafında kullanılır. Gelişmiş pek çok ülkede B1 vitamini eksikliği nadir olarak görülür ancak alkol bağımlılığı, diyabet, diyaliz, HIV/AIDS ve ilerleyen yaşa bağlı olarak kişiler risk grubu altına girebilirler. Semptomlarını fark etmek genellikle zor olduğundan pek çok kişi vücudunda B1 vitamini eksikliği olduğundan habersizdir. Özellikle sağlıklı yaşamı uyarlayanlar ve eksiklikleri gidermek açısından bireyler, hangi vitaminin hangi besinde olduğunu, bu vitaminlerin faydaları ve görevlerini öğrenerek hiçbir noktayı gözden kaçırmamayı hedefliyorlar. Önemli bir besin grubu olan B1 vitamini de bu noktada sağlıklı bir yaşam için olmazsa olmaz bir vitamin olarak karşımıza çıkıyor. Peki, B1 vitamini nedir? B1 vitamini ne işe yarar? B1 vitamini hangi besinlerde bulunur? B1 vitamini görevleri ve faydaları nelerdir? İşte bu gibi merak ettiğiniz tüm soruların yanıtları ile sizlerleyiz…

B1 VİTAMİNİ NEDİR?

B1 vitamini vücutta pek çok önemli görevi olan 8 temel B vitaminlerinden biridir. Hemen hemen hücrelerin tamamı tarafından kullanılır ve besinlerin enerjiye dönüştürülmesine destek olmakla yükümlüdür. Diğer B vitaminlerine benzer şekilde tiaminde suda çözünür.

B1 VİTAMİNİN FAYDALARI NELERDİR?

Vücut B1 vitaminini oluşturmadığından B1 vitamini yönünden zengin bir diyet tavsiye edilmektedir. İşte b1 vitaminin faydalarına ilişkin detaylar şu şekilde;

  • B1 vitamini kas, kalp ve sinir sisteminin çalışmasında önemli etkisi bulunur.
  • Vücuttaki yorgunluk ve halsizliği ortan kaldırır, gün içinde canlı ve enerjik olmanıza yardımcı olur.
  • Aynı zamanda vücutta ATP ürettiğinden stresi azalmada etkin rol oynar.
  • Damar sertliğini engeller ve iştahsızlık sorununu ortadan kaldırır.

B1 VİTAMİNİ NE İŞE YARAR? GÖREVLERİ NELERDİR?

B1 vitamini tiamin, vücuda alınan karbonhidratın enerjiye dönüştürmesin sağlar. Kalp, sinir, kas, fonksiyonlarının çalışmasında üstün yeteneğe sahiptir. Aynı zamanda B1 vitamini kas, kalp, sinir sistemi, bağırsak ve midedeki oluşabilecek sorunları önlemede etkili bir vitamindir. Bir diğer görevi ise elektrolitlerin sinir ve kas hücrelerine karışma riskini de ortadan kaldırmasıdır.

B1 VİTAMİNİ NELERDE VAR?

B1 vitamini kepekli tahıllar, koyu yeşil yapraklı sebzeler, kuruyemişler, sakatatlar ve kuru baklagillerde bulunmaktadır. Tavuk peynir ve elma tiamin içermez. Öte yandan vitaminleri en iyi ve doğru şekilde almak için önemli noktalardan biri de, yiyecekleri hazırlama aşamasında fazladan pişirme, kaynatma ve ısıtma yöntemlerinden kaçınmaktır. Yapılan bu yanlış işlemler yiyeceklerden tiamin alınmasını engeller. B1 vitamini suda çözünür olduğundan dolayısıyla pişirme suyuna karışır. Bu yüzden yiyecekleri gereğinden fazla pişirmekten ve defalarca ısıtmaktan kaçınılması gerekir.

B1 VİTAMİNİ HANGİ BESİNLERDE BULUNUR?

Neredeyse tahılların hepsi, kırmızı et ve balık gibi yiyecekler B1 vitamini yönünden zengindir. B1 vitamin deposu diğer besinler ise şunları içerir;

  • Kırmızı et
  • Somon, ton ve alabalık
  • Yürek gibi sakatat ürünler
  • Mısır, arpa, pirinç, mercimek, nohut
  • Makarna
  • Ekmek
  • Yoğurt gibi süt ürünleri
  • Ispanak, havuç, patlıcan, fasulye, maydanoz, enginar, bezelye, karnabahar
  • Kuşkonmaz
  • Mısır gevreği
  • Bira mayası
  • Fındık, fıstık, ceviz, badem, yer fıstığı, kestane