Reflü sırt ağrısı yapar mı? Sırt ağrısı reflü krizi belirtisi mi?
Yemekten sonra ekşime, yemek borusunda yanma ve hazımsızlık gibi problemler ile varlık gösteren reflü, kimi zaman da farklı belirtilerin de meydana gelmesine sebep olabilir. Bazı kişilerde geçici bir şekilde ortaya çıkan yemek borusuna ve hatta ağıza kadar yemek ve mide asidinin gelmesi durumu, bazı kişilerde ise nadiren görülebilir. Kronik bir hal aldığı takdirde oldukça ağrılı bir hastalığa dönüşerek yaşam kalitesinin düşmesine sebep olur. Bu problemden muzdarip olup reflü belirtilerini araştıran kişiler için, belirtiler ile birlikte merak edilen reflü sırt ağrısı yapar mı sorusunu yanıtladık.

Reflünün en sık belirtileri göğüste yanma hissidir. Ağır vakalarda bu yanma hissi, vücudun çeşitli bölgelerine yayılım gösterebilir. Sırt da bu bölgelerden bir tanesidir. Kalp ağrısından ayırt edilemediği vakalar da söz konusudur. Erişkinlerin yaklaşık yüzde 20'sinde görülen yaygın bir hastalık olan reflü hakkında merak edilen "Reflü sırt ağrısı yapar mı?" sorunu yanıtladık. Reflü belirtileri ve sırt ağrısı ile olan ilişkisi hakkında detaylar…
REFLÜ NEDİR?
Ağız yoluyla alınan gıdalar, yemek borusu aracılığıyla mideye ulaşır. Yemek borusu, şekil olarak hortuma benzer. Mideyle birleşim noktasında sadece gıdalar geçtiğinde açılan, diğer zamanlarda kapalı olarak duran bir kapakçık bulunur. Bu kapakçık, mide asidi ve yemeklerin yemek borusuna geri kaçmasına engel olur. Eğer kapakçık görevini yerine getiremez ve mide asidi ile yemekler yemek borusuna geri kaçarsa bu durumda reflü ortaya çıkar.
REFLÜ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Yemek borusunun alt uç kısmında yer alan kapakçığın gevşeme yapmasıyla birlikte ortaya çıkan ve mide asidinin yemek borusuna kaçmasıyla sonuçlanan reflü hastalığının belirtileri şu şekildedir:
- Alerjik astım
- Diş çürükleri
- Kronik farenjit
- Kronik sinüzit
- Şişkinlik
- Sık geğirme
- Ağız kokusu
- Ağıza acı ve ekşi su gelmesi
- Kilo kaybı
- Tüketilen gıdaların ağıza geri gelmesi
- Göğüs bölgesinde yanma
- Mide ekşimesi ve yanması
REFLÜ SIRT AĞRISI YAPAR MI?
Relü hastalarının hemen hepsinde rastlanan en sık belirti, göğüste yanma şeklindedir. Bazı insanlar göğüs bölgesindeki yanmayı omuz, kol ve hatta sırt bölgesinde hissedebilir. Kronik ve ağır reflü vakalarında yayılım gösteren söz konusu reflü ağrısının, kalp ağrısından ayırt edilemediği de görülür. Dolayısıyla reflü belirtileri arasında sırt ağrısından söz etmek mümkündür.
REFLÜ TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?
Reflü çoğunlukla kronik bir hastalık olarak kendini gösterir. Dolayısıyla tedavi sürecinde reflü sebebiyle ortaya çıkan semptomları önlenmek, yemek borusunda meydana gelen hasarı gidermek ve olası hasarı önlemek amaçlanır. Bu amaç doğrultusunda uygulanan 3 farklı tipte tedavi yöntemi mevcuttur:
- Yaşam tarzında değişiklik
Reflü hastalarına öncelikle yaşam tarzında birtakım değişiklikler yapmaları önerilir. Bu önerileri şu şekilde sıralamak mümkündür:
- Sigara ve alkol gibi vücuda zarar veren alışkanlıklardan uzak durulmalıdır.
- Bazı ilaçların yan etkisi reflüye sebep olabilir. Dolayısıyla düzenli olarak tüketilen ilaçların yan etkileri kontrol edilmeli, bu konuda mutlaka uzman hekimin görüşüne başvurulmalıdır.
- Yatak başı 15-20 cm yükseltilerek yatma esnasında mide asidi ve gıdaların yemek borusundan yukarı kaçmasının önüne geçilebilir.
- Yemekten sonra eğilerek iş yapmaktan kaçınılmalıdır.
- Fazla kilolar reflüye davetiye çıkaran en önemli etkenler arasındadır. Bu sebeple reflü probleminden şikayetçi olan kişilerin ideal kilosuna ulaşması önemli bir yaşam tarzı değişikliğidir.
- Çok sıcak ve çok soğuk yiyecekler yemek borusunda hasar oluşmasına sebep olabilir. Bu sebeple tüketilen besinlerin sıcaklığına dikkat edilmelidir.
- Reflü hastalarının belini sıkan kemer, korse ve dar kıyafetleri kullanmaktan kaçınması gerekir.
- İlaç tedavisi
İlaç tedavisi uygulamak için öncelikler yukarıda saydığımız yaşam tarzı önerilerine harfiyen uyulmalıdır. İlaç kullanımındaki amaç da yaşam tarzında yapılan değişiklikleri desteklemek ve reflü semptomlarını ortadan kaldırmaktır.
- Cerrahi müdahale
Yaşam tarzı değişiklikleri ve ilaç tedavisinin yeterli kalmadığı durumlarda cerrahi operasyona ihtiyaç duyulur. Cerrahi operasyonda, yemek borusunun alt uç kısmı sıkılaştırılarak mide asidinin geriye kaçması engellenir.
EN SON HABERLER
- 1 Sağlıklı zayıflama için yol haritası
- 2 Bisiklete binmek demans riskini azaltıyor
- 3 Sıcakta serin ve sağlıklı kalmak için bunlara dikkat
- 4 İnternetteki katil zayıflama ilaçları
- 5 Islak mayo uyarısı!
- 6 5 adımla demans riskini azaltın
- 7 Sünnette en uygun dönem bebeklik mi? Çocukluk mu?
- 8 Yaz aylarında sağlıklı yaşam rehberi
- 9 Kalp pili enfeksiyonu geçiren hasta sağlığına kavuştu! Bu cihaz hayatını kurtardı...
- 10 Mide sağlığınızı ertelemeyin! Erken teşhis edilmezse...