Basit, etkili ve en yaygın masaj teknikleri nelerdir? Rahatlatıcı masaj nasıl yapılır?
Yorgun hissedilen anlarda, uzun çalışma sürelerinin sonunda, kasların kasılması ya da yoğun ağrı hissedilmesi durumunda herkesin aklına gelen ilk şey güzel bir masaj oluyor. Vücuttaki yumuşak dokuları uyararak kan dolaşımının hızlandırılması anlamına gelen masaj vücudu, zihni ve iç organları rahatlatmasıyla biliniyor. Bazı eklem ya da kas rahatsızlıklarında tıbbi tedavi yöntemi olarak da kullanılabilen masajda en önemli şey, masajın doğru yapılması gerektiği. Basit ve etkili masaj teknikleri - Rahatlatıcı masaj nasıl yapılır?

Zihnimizi dinlendirmek ya da bedenimizdeki kaslarımızı rahatlatmak için gidebileceğimiz masaj salonları ya da SPA merkezlerinin var olduğunu biliyoruz. Tüm bunların dışında masaj, zaman zaman tıbbın başvurduğu bir yöntem de olabiliyor. Özellikle Uzak Doğu toplumlarında oldukça yayın olan masajın tarihi de epey eskiye dayanıyor.
MASAJ NASIL YAPILIR?
Kas yapısını, sinir yapısını ve insan vücudunu sarmalayan deriyi etkileyen masajın faydaları saymakla bitmiyor. İyi bir masaj, vücut ağrılarını dindirmesi, kas kasılmalarını gevşetmesi veya hem sinirleri yatıştırıyor olması sebebiyle faydalı olarak görülse de eğer profesyonel kişiler tarafından yapılmazsa kötü tecrübeler yaşanmasına da yol açabilir. Masajda ellerle, parmaklarla, dirseklerle ya da bir alet yardımıyla masaj yapılan kişinin derisine belli bir ritimle temasta bulunulur. Masaj yapılan bölgeye göre dokunuşların hızı ve sertlik derecesi farklılık gösterebilir. Masaj yapan kişinin insan vücudunu ve anatomiyi tanıması bu sebeple oldukça önemlidir. Vücudumuzun her bölgesi aynı hassasiyet seviyesinde değildir. Sırta yapılan masajla boyna yapılan masajdaki dokunuşlar aynı şiddette olmayacaktır.
EN YAYGIN MASAJ TEKNİKLERİ
Masajın, masaj yapılacak bölgeye ve amacına göre değişen teknikleri vardır. Masaj teknikleri ve masaj çeşitleri birbirinden ayrılır. Masaj tekniklerinden bazıları medikal masaj teknikleri bazıları ise rahatlatıcı masaj teknikleri olarak anılır. Öfloraj (Sıvazlama tekniği), Petrisaj (Yoğurma tekniği), Friksiyon (Dairesel Baskı tekniği), Tapotman (Avuç içi darbe tekniği), Vibrasyon (Titretme) gibi teknikler, yaygın masaj tekniklerinin arasında sayılır.
Dünyanın her yerinde oldukça popüler olan masajın bazı ülkelerde zaman içinde kültürel bir yeri bile oluşmuştur. Rahatlatıcı masaj teknikleri herhangi bir kırık, çıkık, kasılma durumu olmaksızın, vücudu gevşetmek ve stresi yatıştırmak amacıyla yapılan masaj çeşitlerini içerir.
İsveç Masajı: En yayın masaj türlerinin başında İsveç masajı geliyor. Profesyonellerden ziyade kişilerin kendi kendilerine de yapabileceği İsveç masajının tarihi çok eskilere yıllara dayanır. İsveç masajında amaç masaj yapılan bölgede kan dolaşımını hızlandırıp gerginliği azaltmaktır. İsveç masajında parmaklarla, dirseklerle ya da avuç içleriyle masaj yapılacak bölge sıvazlanır ya da yoğurulur.
Refleksoloji: Geleneksel masaj teknikleri (Bali Masajı, Thai Masajı, Sıcak Taş Masajı, Shiatsu Masajı) gibi masaj terapi yöntemi olarak kullanılan masaj türlerinin başında geliyor.
Refleksoloji masajı, İsveç masajına göre biraz daha kısıtlı alanlarda geçerli olan bir masaj tekniğidir. Çoğunlukla ayaklara uygulanan Refleksoloji masaj tekniğinin ellere ya da kulaklara uygulanması da normaldir. Refleksoloji masajında amaç vücudun refleks noktalarını uyarmaktır. Vücudun bütün sinir sistemi ayaklardan geçtiği için özelliklere ayaklara uygulanan Refleksoloji masajında sinir sistemi uyarılır. Refleksolojinin masaj terapi yöntemlerinden biri olarak kabul edilmesinin nedeni de budur. Uzak Doğu toplumlarında oldukça yaygın olan Refleksoloji'de ayak tabanındaki belli noktalara baskı uygulanır.
Aromaterapi: Masaj teknikleri içinde adından da anlaşılabileceği gibi bitkisel yağlar kullanılarak yapılan doğal masaj yöntemlerinden biridir. Çeşitli yağlarla vücudun herhangi bir yerinde stresi azaltmak ve vücudu rahatlatmak amacıyla yapılır.
Sporcu Masajı: Spor yapan kişilere ya da profesyonel sporculara, kaslardaki zorlanmayı, zedelenmeyi ya da sakatlanmaları iyileştirmek amacıyla yapılır. Profesyoneller tarafından yapılması önem taşır.
Yüz Masajı: Yüz kaslarını gevşetmek ya da baş ağrılarını dindirmek amacıyla yüz bölgesine yapılan masaj türüdür.
SIRT MASAJI NASIL YAPILIR?
Sırt bölgesinde hissedilen ağrıların sebebi romatizma ya da kemikle ilgili rahatsızlıkların yansıması olabileceği gibi yorgunluğun, stresin yansıması da olabilir. Sırttaki kasların ve iskelet yapısının gevşemesi sağlıklı bir omurga için önemlidir. Sırt bölgesine genelde klasik masaj uygulanır.
Sırt bölgesindeki kan dolaşımını hızlandıracak İsveç masajı sırt masajı için sık kullanılan bir yöntemdir. Kas yapısını esnetecek aromatik masaj da sırt masajında tercih edilebilir. Sırt masajı yapılırken düz bir zemine uzanmak önemlidir.
MASAJIN FAYDALARI NEDİR?
Masajın başlıca faydaları arasında;
- Omurga ağrılarının giderilmesi,
- Selülitlerin azaltılması,
- Yorgunluğun giderilmesi,
- Uyku problemlerinin çözülmesi,
- Kemik ve kas hastalıklarının tedavi edilmesi,
- Stresin yatıştırılması gelir.
EN SON HABERLER
- 1 Sesinize iyi bakın!
- 2 Erken menopoz belirtilerine dikkat!
- 3 Yemek ısıtırken bunlara dikkat edin
- 4 Prostat kanseri teşhisinde önemli gelişme
- 5 Masa başı çalışanların kabusu bel, boyun ve sırt ağrıları
- 6 Yapay zekayla kanser tespiti
- 7 Tiroit nodüllerine ‘mikrodalga’
- 8 Kanserle savaşta yeni silah akıllı aşılar
- 9 Deprem geçti, sarsıntı hissi kaldı: Hayalet deprem algısına dikkat!
- 10 Mikropları yok eden boya keşfedildi