Giriş Tarihi: 15.02.2021 14:13 Son Güncelleme: 15.02.2021 14:20

Dilin tat alma bölümleri hangileridir? Dilin yapısı, kısımları, özellikleri ve işlevleri nelerdir?

Dil ağız içinde bulunan ve hayatımızda işlevi oldukça önemli olan organlarımızdan biridir. Konuşmak, çiğnemek ve yutmak konusunda yardımcı olmakla kalmaz aynı zamanda tükettiğimiz besinlerin tatlarını almamızı sağlar. Kendini çabuk yenileyen bir organ olan dil, insanların gündelik yaşamında devamlı kullanmak durumunda kaldığı ve genel ihtiyaçları gidermede üstün bir role sahip olması ile bilinir. Bunlar arasında en keyifli olanı da sevdiğimiz bir dondurmanın, yediğimiz bir poğaçanın tatlı ya da tuzlu tadını almamızı sağlar ve besinleri severek tüketmemize olanak tanır. Dilin tat alma bölümleri hangileridir? Sorusu gerek bir ödev, gerekse bilgi edinme amacıyla araştırma konusu olabilir. Dilin yapısı, kısımları, özellikleri ve görevleri nelerdir? İşte merak ettiğiniz tüm detaylar…

Dilin tat alma bölümleri hangileridir? Dilin yapısı, kısımları, özellikleri ve işlevleri nelerdir?

İnsan vücudunda irili ufaklı bulunan tüm organlar kişilerin yaşamlarını sürdürebilmeleri için büyük öneme sahiptir. Bunlardan küçük ama önemli beş duyu organlarından biri olan dil, duygu ve düşünceleri paylaşmaya yarayan iletişim aracıdır. Şayet dil olmasaydı iletişim eksikliği ve buna bağlı olarak da gelişim oldukça kısıtlı olurdu. Aynı zamanda beslenmemize yardımcı olan dil, yiyeceklerin lezzetini almamız konusunda da büyük faydalar sağlar. Dilin üzerinde bulunan tat tomurcukları tatlı, tuzlu, ekşi gibi tatları almakla görevlidir.

DİLİN TAT ALMA BÖLÜMLERİ HANGİLERİDİR?

Dilin tat alma bölümleri dile temas eden nesnelerdeki kimyasalların kemoreseptörler aracılığı ile algılanmasını içerir. Dilin tat alma sisteminde algıladığı beş farklı tat bulunur. Bunlar; tatlı, tuzlu, ekşi, umami ve bitter (acımtırak/buruk) Ayrıca biber gibi bazı besinlerin oluşturduğu yanma hissini acı olarak tanımlarız. Bu tatların dışında yağlı, metalik benzeri farklı birçok tat grubu bulunur. Dilin üzerine bir büyüteçle bakıldığında dilin üst kısmında binlerce tomurcuk gözlemlenir. Bu ufak şişlikler papilla yani tat alma tomurcukları olarak bilinir. Dilin uç kısmı tatlı, arka yanlar ekşi, ön yanlar tuzlu ve arka kısmı acı tadını daha yoğun bir şekilde almaktadır.

DİLİN ÖZELLİKLERİ

  • Dil, zeka ve düşüncenin bir göstergesidir.
  • Anlatma, anlaşma ve seslerden örülü kurallar bütününü dil oluşturmaktadır.
  • Dil yeyip içilen gıdaların tatlarını almaya yardımcı olan duyu organımızdır.
  • Besinleri ağızda kolaylıkla çevirerek çiğnemeye yardımcı olur.
  • Besinleri yutmak için boğaza iletir.
  • Besinlerin sindirilmesinde büyük etkiye sahiptir.
  • Tat alma duyusu dilimizin üzerindeki alıcı sinir uçları ile sağlanmaktadır.

DİLİN İŞLEVLERİ

  • Dilin göndergesel işlevi
  • Dilin heyecana bağlı işlevi
  • Dilin alıcıyı harekete geçirme işlevi
  • Dilin kanalı kontrol işlevi
  • Dilin dil ötesi (üst dil) işlevi
  • Dilin şiirsel (sanatsal) işlevi

DİLİN YAPISI

Damak tadımızı oluşturan dilin dış kısmı zar ile kaplı kastan meydana gelmektedir. Boğazın tabanına bağlı olarak hareket etmekte ve adaleden oluşan bir organdır. Ağız boşluğunun büyük bir kısmını kaplar ve ağız tabanına sıkıca tutunur. Dilin içindeki kaslar dili dışarı itip içeri çekmemize ve sağa sola çevirebilmemize imkan tanır. Örneğin, su içtiğinizde ya da bir şeyler yediğinizde bu kaslar dili yuvarlar, büker ve düzleştirerek şeklini değiştirmesine yardımcı olur. Dilin anotomisi ise şu şekildedir.

  • Apew lingua: Dilin dişlere değen yan kenarları
  • Dorsum lingua: Dil papillerini (papillae linguales) taşıyan dil sırtı
  • Corpus lingua: Dilin ucuyla kökü arasında kalan dil gövdesi
  • Radix lingua: Dil kökü. Gırtlak kapağının önünde bulunan ve tonsilla linualis'i (folliculi linguales) taşıyan dil tabanı.
  • Margo lingua: Dilin dişlere temas eden yan kısımları