Ters mekik hangi kasları çalıştırır? Ters mekik nasıl yapılır, faydaları nelerdir?
Eğer kas geliştirmek istiyorsanız farklı egzersiz stilllerine mutlaka aşina olmanız gereklidir. Aynı zamanda vücudunuzdaki bütün kaslara gereken önemi göstermeli, bütün kaslarınıza ayrı ayrı odaklanmalı; ölçülü ve doğru oranlı bir gelişim düzeni yakalamalısınız. Bu tabii ki bir anda olmaz, belli bir süreç gerektirir ancak gereken özeni gösterirseniz eninde sonunda istediğiniz düzeni yakalarsınız. Bu düzende ihtiyacınız olan en önemli egzersiz hareketlerinden biri de ters mekik hareketidir. Peki, ters mekik hangi kasları çalıştırır? Ters mekik faydaları nelerdir?

Ters mekik diğer bir adıyla back extensions, özellikle fitness yapanlar tarafından zaman zaman ihmal edilebilen ancak aslında çok gerekli ve temelde birçok büyük kas grubunu aynı anda çalıştırabilmek adına gerekli olan bir egzersiz çeşididir. Bu yüzden ters mekik hareketinin ne işe yaradığını ve hangi kasları çalıştırdığını sizler için derledik…
TERS MEKİK HAREKETİ
Kas yapmak istiyorum diyorsanız ters mekik hareketi sizin için biçilmiş kaftanlardan biridir. Bu hareketi, evinizde dahi hiçbir ekipman kullanmadan yapabilirsiniz. Aynı zamanda spor salonlarında kendine ait ters mekik aleti üzerinde de rahatça uygulayabilirsiniz.
Kontra egzersizi olan mekik hareketlerinde kullandığınız bütün kasların zıt kaslarını çalıştırmak için yapılan ters mekik hareketi, mekik hareketinden sonra uygulanmaktadır.
Ters mekik hareketi kolay bir hareket gibi görünmektedir ancak her ne kadar tek seferde 30 mekik çekebiliyor bile olsanız ters mekik hareketi ilk denemenizde sizi yere serebilecek kadar zor bir harekettir. Bu sebeple bu durumda pes etmemeniz ve denemeye devam etmeniz gerekmelidir. Kendinize ne kadar güveniyor dahi olsanız karşınızdaki hareketin zorlu ve iddialı bir hareket olduğunu unutmamalısınız.
TERS MEKİK HANGİ KASLARI ÇALIŞTIRIR?
Ters mekik hareketi, vücudunuzun arka kısmındaki neredeyse bütün kasları çalıştırmaktadır. Ancak öncelikli ve en fazla çalıştırdığı kaslar hamstring, glute ve lower back kaslarıdır.
Ters mekik hareketi duruşu düzeltir ve unutulan alt sırt kaslarını güçlendirir. Bu yüzden özellikle duruş bozukluğu yaşıyorsanız ters mekik hareketi ile aranızı iyi tutmanız size çok büyük fayda sağlayacaktır.
Zorlu bir hareket olduğu için bazı kişilerin kafasında ters mekik bele zarar verir mi sorusu oluşmaktadır. Doğru yapıldığı taktirde ters mekik hareketinin herhangi bir kasa zarar vermesi mümkün değildir ancak direkt bel kaslarını çalıştırdığı için eğer belinizde ve bel bölgenizde ortopedik bir takım sorunlar varsa veya bel çevrenizde ağrı çekiyorsanız kendinizi çok fazla zorlamamalısınız. Böyle bir problemde bir spor danışmanına danışarak hareketin sizin için uygun olup olmadığını öğrenebilirsiniz.
TERS MEKİK HAREKETİ NASIL YAPILIR?
Ters mekik hareketini bir ters mekik sehpasında yaptığınızı düşünerek bu hareketin nasıl yapıldığını şöyle anlatabiliriz:
- Öncelikle ters mekik aletine yüz üstü bir biçimde yatın. Ayak ve karın dayama noktalarının size uygun ayarlandığına emin olun. Eğer bu noktalar optimal düzeyde değilse hareketten gereken verimi alamazsınız. Kasıklarınızın karın dayama bölgesine yerleşmesi oldukça önemlidir.
- Daha sonra kollarınızı göğüs kısmında birleştirin ve kendinizi kırk beş derecelik açı oluşuncaya kadar aşağıya indirin. Bu sırada nefes almayı unutmayın. Bir – iki saniye kadar bekledikten sonra aldığınız nefesi vererek ilk pozisyonunuza geri dönün.
- Başlangıç pozisyonuna döndükten sonra 2 – 3 saniye kadar bekleyin ve hareketi tekrarlayın.
- Bu hareketleri set sayınızı tamamlayana kadar tekrar edin.
TERS MEKİK FAYDALARI
Ters mekik hareketi, vücudun arka kısmındaki kaslar başta olmak üzere neredeyse bütün kaslarınızı çalıştırır ve bu sayede metabolizma hızını arttırmaya yardımcı olur. Ters mekik ile göbek eritme mümkündür çünkü ters mekik hareketi metabolizmanızı hızlandırarak yağ yakımına yardımcı olur. Ters mekik hareketinin diğer faydaları ise şöyledir:
- Bel fıtığı, kasık fıtığı gibi bir ameliyat geçirdiyseniz ve yürüme zorluğu yaşıyorsanız ters mekik bu sorunun ortadan kalkmasına yardımcı olur.
- Alt karın kaslarının şekillenmesine destek olur.
- Çapraz ve yatık karın kaslarını çalıştırır.
- Bel ve bel çevresinde oluşan ortopedik rahatsızlıkları iyileştirir, oluşması muhtemel rahatsızlıkları önler.
EN SON HABERLER
- 1 Erken menopoz belirtilerine dikkat!
- 2 Yemek ısıtırken bunlara dikkat edin
- 3 Prostat kanseri teşhisinde önemli gelişme
- 4 Masa başı çalışanların kabusu bel, boyun ve sırt ağrıları
- 5 Yapay zekayla kanser tespiti
- 6 Tiroit nodüllerine ‘mikrodalga’
- 7 Kanserle savaşta yeni silah akıllı aşılar
- 8 Deprem geçti, sarsıntı hissi kaldı: Hayalet deprem algısına dikkat!
- 9 Mikropları yok eden boya keşfedildi
- 10 Emziren annelere tavsiyeler