İltihaplı romatizmaya iyi gelmeyen yiyecekler nelerdir? İltihaplı romatizma hastalarına yasak besinler listesi
Özellikle sabah tutulumlarından itibaren gün içinde pek çok hareketin kısıtlanmasına ve çok ağır ağrılar hissedilmesine yol açması sebebiyle yaşam kalitesini düşüren romatizma türlerinin başında gelen iltihaplı romatizmada beslenme alışkanlıkları büyük önem taşıyor. El ve ayaklardaki şişkinlikler, eklem ağrıları, böbrek tutulumları ve kalp damar rahatsızlıklarıyla tehlikenin sadece iskelet sistemi ile sınırlı olmadığının altını çizen iltihaplı romatizma, hastaları özenle hazırlanmış bir beslenme programına uymaya mecbur bırakıyor. Yaşam kalitesini arttırmak isteyen hastalar tarafından merak edilen sorunun cevabı; iltihaplı romatizmaya iyi gelmeyen yiyecekler nelerdir? İltihaplı romatizma hastalarına yasak yiyecekler...

Yaşam boyu başımıza gelen pek çok sağlık probleminin tedavisinde beslenme sistemi alışkanlıklarımızın ne kadar önemli rol oynadığına şahit oluyoruz. Bir iskelet sistemi hastalığı olarak tanımlanan iltihaplı romatizmada bile yenmesi gereken ve yenmemesi gereken besinler var olması beslenme alışkanlıklarının sağlığımız üzerindeki önemini bir kez daha hatırlatıyor.
İLTİHAPLI ROMATİZMAYA NE İYİ GELİR?
- Omega 3 yağ aitlerinin iltihapları kurutma etkisi sebebiyle balık ve balık yağları
- Kas, kemik ve eklem sağlığı açısında gerekli olan sülfür ve B vitamini bolca içermesi sebebiyle yumurta
- Ağrıları hafifletmesinin yanında bir de eklem sertliğine iyi gelmesi sebebiyle maydanoz
- Doğal salisilik asit deposu sayılması sebebiyle çilek
- Yine Omega 3 zengini besinlerden biri olan keten tohumu
- İltihaplanma riskini azaltan zencefil
- Nar
- Romatizma şişkinliklerini azalttığı bilinen frenk üzümü
- Kolojen içermesi sebebiyle paça, et suyu, kemikli etler
İLTİHAPLI ROMATİZMA HASTALARINA YASAK YİYECEKLER NELER?
İltihaplı romatizma tedavisinde tüketilmesi gereken yiyecekler gibi iltihaplı romatizmaya iyi gelmeyen yiyecekler de var. Bunların başında alkol ve sigara geliyor. Özellikle sigaranın iltihaplı romatizmayı kötü etkilendiği pek çok çalışmayla kanıtlandı. Alkol de tıpkı sigara gibi iltihaplı romatizmayı kötü etkiliyor.
- Bunun yanında kafein içeren besinler, yağlı ve şekerli ürünler de iltihaplı romatizmayı tetikler ve tüketilmemelidir.
- Romatizmaya hangi meyve iyi gelir?
- İnflamasyonu azaltıcı etkisi sebebiyle ananas,
- Şişkinlikleri azaltması sebebiyle nar
- Çilek tüketmek romatizmaya iyi geliyor.
- Romatoid Artrit hastaları ne yememeli?
- Romatoid Artrit hastaları için kilo kontrolü kadar beslenme alışkanlıkları da büyük önem taşır. Omega 6 yağ aitleri açısından zengin kanbulş edilen mısır ve ayçiçek yağının fazla kullanımından kaçınılmalıdır. Doymuş yağlar, trans yağlar inflamasyonu arttıracağından ya çok az tüketilmeli ya da tüketilmemeldir.
- Fazla şeker kullanımı da yine inflamasyonu arttırması sebebiyle sakıncalıdır. paketli gıdalar, şekerlemeler, pastalar, kahvaltılık gevrekler ve asitli içecekler Romatoid Artrit hastalarının uzak durması gereken besinlerdendir.
- Ürik asit üretimini arttıran sakatat, kırmızı et, bira ve diğer alkol çeşitleri, işlenmiş şarküteri ürünleri (salam, sosis, sucuk) Romatoid Artrit hastalarının dostu değildir.
İLTİHAPLI EKLEM ROMATİZMASI DİYET
Öncelikle iltihaplı romatizmanın herhangi bir tıbbi dokunuşa başvurmadan sadece bitkisel ürünlerle ve diyetlerle tedavi edilmesinin pek de mümkün olmadığını söylemekte fayda var. Romatoid Artrit hastalarının ilaçlarının yanında uygulayacağı doğal yöntemler hem ağrılarının azalmasında hem de hareket alanlarının çoğalmasında elbette etkili olacaktır ancak tıbbi müdahaleyi reddetmek doğru değildir.
Son zamanlarda yapılan çalışmalar Romatoid Artrid hastalarının Akdeniz Tipi Beslenme diyetiyle daha konforlu bir yaşam sürdüklerini gösteriyor.
Hastalığın her hasta için farklı seyrettiğini düşünecek olursak diyet programının hekim gözetiminde hastaya uygun oluşturulması gerekir. Bu hastalıkta her hastada aynı etkiyi yaratan tek bir diyet programı yoktur.
ROMATİZMA İÇİN ŞİFALI BİTKİLER NELER?
İlaçların kullanımını kesmeden ya da azaltmadan, ilaçlara ilave olarak kullanılacak bazı bitkisel ürünler iltihapların kurumasına ya da ağrıların azalmasına yardımcı olabilir. Tek başına kullanım istenen sonucu vermez ilaçların kesilmemesi gerekir. İşte Romatizma için şifalı bitkiler:
- Yeşil çay: Antioksidan özelliği ile dikkat çeker.
- Isırgan Otu, Kuşburnu, Papatya, Meyan kökü: Romatizma ağrılarını azaltır. Yangı giderici özelliği olan bitkilerin başında gelirler.
- Zerdeçal ve Zencefil: İltihap önleyici özelliği bulunur.
- Kurutulmuş kiraz sapı
- Karabaş Bitkisi
EN SON HABERLER
- 1 Yapay zekayla kanser tespiti
- 2 Tiroit nodüllerine ‘mikrodalga’
- 3 Kanserle savaşta yeni silah akıllı aşılar
- 4 Deprem geçti, sarsıntı hissi kaldı: Hayalet deprem algısına dikkat!
- 5 Mikropları yok eden boya keşfedildi
- 6 Emziren annelere tavsiyeler
- 7 Radyoterapi ile meme dokusu ışınlanıyor
- 8 Günde 50 dakika yürüyün sağlıklı kilo verin
- 9 Türk Telekom // İLAN
- 10 Ergenlikte çürük dişler asosyal yapıyor