Yaz aylarında saç ekimi yapılır mı?
Yaz tatilini kişisel bakıma ayıranlar, güneşle ilgili tedirginlik yaşıyor. Peki güneş, ekilen saça ya da cilde zarar verir mi? Hem güneşten faydalanıp, hem de saç ektirmek mümkün. Hatta medikal tedavi için deniz olan bir şehri tercih edenler, denizden de faydalanabilir


SAÇ EKTİRENLERE 15 GÜN GÜNEŞ YASAK
Güneş vücut için tüm vitaminlerin kaynağı fakat doğru saatlerde yararlanılmadığında faydası kadar zararı da bulunuyor. Ultraviyole ışınları normal saçı bile olumsuz etkilerken ekilen saça da zarar verebilir. Dolayısıyla yaz aylarında saç ektiren kişilerin uyması gereken bazı kurallar var. İşlemden sonraki ilk 15 gün ekim bölgesinde kabuklanmalar olacağı için direkt güneş ışığına maruz kalmamalı ve şapka kullanılmalıdır. Güneş ışınlarının daha dik geldiği 10.00- 16.00 saatleri arasında dikkat etmekte fayda var. Bu şekilde tatilin tadı çıkartılabilir.
DENİZ SUYU EKİLEN SAÇI NASIL ETKİLER?
Birçok insanın yaz tatilini medikal tedaviye ayırdığını belirtmiştik. Özellikle deniz olan bir şehir seçildiyse deniz, plaj ve kum üçlüsü de haliyle değerlendirilmek isteniyor. Peki, hem saç ektirip hem denize girmek doğru mu? Deniz suyu herkesin bildiği gibi şifadır, iyileşmeyi hızlandırır. Örneğin, birçok kişi burun ameliyatından sonra ilk kez denize girdiğinde sonrasında çok daha iyi nefes aldığını ve sinüslerinin tamamen açıldığını söyler. Denizin yara iyileşmesine bu kadar katkısı varken ondan kaçınmak doğru olmaz. İlk etapta ekim bölgesindeki kabuklar dökülene kadar dikkat edilmeli ve sonrasında da kontrollü olarak güneşe çıkılmalıdır. Saç ekimi yapılmamış olsa da baş uzun süre güneş ışığına maruz bırakılmamalıdır. Şapkasız uzun süre güneş ışığına maruz kalındığında baş ağrısı, baş dönmesi hatta zaman zaman mide bulantısı görülebilir.
DOĞRUDAN GÜNEŞLENMENİN SAÇA 3 ETKİSİ
GÜNEŞİN CİLDE ETKİLERİ
GÜNEŞİN insan sağlığına ve cildine faydaları saymakla bitmiyor elbette. Ancak kontrolsüz güneşlenme geri dönüşü olmayan ciddi cilt sorunlarına da sebep oluyor. Uzun süre ve öğlen saatlerinde maruz kalınan güneş, saç tellerinin kurumasına ve zayıflamasına da sebep oluyor. Ciltte ise kurdeşen, egzama, güneş yanığı, güneş alerjisi ya da güneş lekeleri gibi sorunları ortaya çıkarıyor. Örneğin çok hafif bir güneşlenme aknelere iyi gelirken, aşırı güneşlenme sivilceleri artırabilir. Bu noktada sivilceli ciltler için mutlaka uzmana danışarak güneş koruyucu kullanılmalıdır. Cildi koruyan önlemleri ise başka bir yazıda ele alacağım.
GÜNEŞ KREMİ NASIL SEÇİLMELİ?
GÜNEŞE çıkılan saatler ve güneşin zararlı ışınlarından korumak için güneş kremi seçimi büyük bir öneme sahip. Güneş koruyucu kremler güneşe çıkmadan yarım saat önce kullanılmalıdır. Bir uzmandan cilt tipine ve kullanılacak bölgeye göre güneş kremi tercihi yapılmalıdır. En az 30 SPF içeren güneş koruyucu kremler kullanılmalı ve deniz, banyo ya da havuzdan sonra üç dört saatte bir tekrar edilmelidir.
SAÇA İYİ GELEN MAYIS AYI SEBZE VE MEYVELERİ
DAHA önceki yazılarda da gür saçların sağlıklı beslenmeden geçtiğine değinmiştik. Güzel meyve ve sebzelerin çıktığı mayıs ayının şifasından da yararlanmayı unutmayın. Özellikle mutfağınızda A ve E vitamini yönünden zengin olan ürünlere yer açın. A vitamini içeren kuşkonmaz, demir zengini barbunya, saç için çok önemli olan E vitamini içeren böğürtlen, A vitamini içeriği zengin olan erik tüketerek saçlarınızı mayıs ayında koruyabilirsiniz.
EN SON HABERLER
- 1 Kırık kalp sendromu öldürür mü?
- 2 Bu besinler ömrü uzatıyor
- 3 Mikro egzersizler kilo verdiriyor
- 4 Hızlı kilo vermenin püf noktası bamya suyu
- 5 7 bin adım sağlıklı bir yaşam için yeterli
- 6 Karadut çayı kalsiyum deposu çıktı
- 7 Saç dökülmesini anında önleyen meyve: Avokado
- 8 Sağlık Bakanlığı'ndan yeni uygulama: "3 büyük ilde 1000'e yakın ekip sahaya inecek"
- 9 Gençlerin yüzde 72’si yapay zekayla arkadaş
- 10 Günde kaç litre su içmeliyiz?