Giriş Tarihi: 9.06.2021 10:14 Son Güncelleme: 9.06.2021 10:14

Sirkenin faydaları nelerdir? Sirke nasıl yapılır, kullanılır?

Şifa kaynağı olarak bilinen sirke farklı hastalıklara deva olan bir üründür. En çok bilinen çeşitleri üzüm ve elma sirkesidir. Geçmiş yıllardan bu yana doğal tedavi için de kullanılan sirke yüksek ateş durumlarında da su ile kullanılarak ateşin düşmesini sağlar. İçeriğinde bulunan minerallerle yemeklerde ve günlük tüketimde sıkça tercih edilen sirkenin kullanım teknikleri ise vücuda olan faydası üzerinde etkilidir. İşte Sirkenin faydaları nelerdir? Sirke nasıl yapılır, kullanılır? cevapları…

Sirke yüzyıllardan bu yana kullanılan meyvelerin fermantasyona uğramasıyla elde edilen bir üründür. Üzüm ve elma sirkesi en çok kullanılan sirke çeşitleridir. Genel olarak turşu yapımında kullanılan sirkenin insan sağlığına da pek çok faydası bulunur. Sirkenin içerisinde antioksidan vardır ve bu antioksidanlar sayesinde düzenli kullanımda mikrop, iltihap ve bakterileri yok eder. Peki doğru sirke kullanımı nedir? sirkeli suyun faydası var mıdır? İşte sirke hakkındaki bütün merak ettikleriniz yazımızda sizleri bekliyor.

SİRKE NASIL YAPILIR?

  • Sirkesi yapılması istenen meyve temizlenir ve ayıklanır.
  • Küçük parçalara ayrılan meyveler steril edilen kavanozlara konulur.
  • Kavanoz içerisinde nohut, bal ve bulgur ve su da eklenir ve metal olmayan bir kaşık yardımı ile karıştırılır.
  • Ağzı kapatılan sirke 2 günde bir açılarak kontrol edilir ve karıştırılır.
  • 20 gün bekleyen sirkenin üstünde meydana gelen anası sıyrılır. Bu sirke anası atılmamalıdır. Diğer sirkeler için kullanılabilir.
  • Olan sirke süzülerek farklı bir şişeye ya da kavanoza alınır ve buzdolabında muhafaza edilir.

SİRKE NASIL KULLANILIR?

Salata, soslar ve turşu yapımının vazgeçilmez malzemesi olan sirke içilmek için kullanılacaksa tüketim miktarı ve aralığına dikkat edilmelidir. Sirkeyi aç ya da tok karnına tüketebilirsiniz. Sirke içiminde en az 8 saatlik bir ara bırakılmalıdır. Sirke ham olarak değil su ile seyrelterek içilmeli ve günde en fazla iki kez iki yemek kaşığı olarak içilmelidir.

SİRKENİN FAYDALARI

  • Obeziteye karşı faydalıdır. Yağ yakımını hızlandırır.
  • Kan basıncını düzenler, kolesterolün düşmesine yardımcı olur.
  • Cilt lekelerine iyi gelir.
  • Metabolizmayı hızlandırır.
  • Vücuttaki asidi dengeler.
  • Tansiyonu düzenler.
  • Antibakteriyel ve antiseptik olarak kullanılır.
  • Reflü ve kabızlığa iyi gelir.

BEYAZ SİRKE İÇİLİR Mİ?

Beyaz sirke mısır şekeri ya da şeker pancarından yapılır. Bu yüzden diğer meyve sirkelerine göre hem tat hem de koku olarak daha keskin bir etkiye sahiptir. Bu yüzden içilmesi konusunda daha dikkatli olunmalıdır. Saf hali ile içmekten kesinlikle kaçınılmalı bir su bardağına 1 yemek kaşığı ölçeğiyle seyreltilerek günde bir kez içilmelidir.

BEYAZ SİRKE NERELERDE KULLANILIR?

Beyaz sirkenin kullanım alanı oldukça geniştir. Turşu ve salata yapımında kullanılan beyaz sirke aynı zamanda maya özelliği de taşır. Kabartma tozuyla karıştırıldığında hamurların hızlı bir şekilde kabarmasını sağlar. Beyaz sirke yumuşatıcı etkiye de sahiptir. Sebze ve deniz ürünlerinin yumuşatılması için kullanılır. Beyaz sirkenin bir diğer kullanım alanı da temizliktir. Deterjan ile karıştırıldığında halı temizliğinde inatçı lekelerin temizlenmesini sağlar.

SİRKE NE İŞE YARAR?

Sirke vücudun ihtiyaç duyduğu pek çok mineral ve vitamini barındıran fermante bir üründür. Fosfor, bakır, demir, magnezyum ve florin oranı yüksektir. Bu yüzden bağırsak, sindirim ve mide sorunlarına karşı işe yarar. Bunun yanı sıra kanser hücrelerinin de çoğalmasını engeller.

SİRKELİ SU NASIL TÜKETİLMELİDİR?

Sirkeli suyun tüketimi de dikkatli yapılmalıdır. Gerek elma gerekse üzüm sirkesi yemek kaşığına koyularak içilebilir. Eğer, tadı çok ekşi geliyorsa, suyun içerisinde bir yemek kaşığı sirke katıp karıştırabilir ve bu şekilde tüketebilirsiniz. Bunu günde bir kez, yemeği üzerinden 5-6 saat geçtikten sonra yapmaya dikkat etmelisiniz.

Sirkeyi sade olarak tüketmemeye mümkün olduğu kadar dikkat edin.

SİRKELİ SU İÇMENİN FAYDALARI

Sirkeli su içmek isteyenlerin tüketim miktarına dikkat etmesi gerekir. Aksi halde mide rahatsızlıkları ortaya çıkabilir. İşte sirkeli suyun faydaları:

  • Gribal enfeksiyonlara karşı vücudun daha dirençli olmasını sağlar.
  • Hücrelerde tümör oluşumunu engeller.
  • Bağışıklığın güçlenmesini sağlar.
  • Cildin parlamasına ve lekelerin ortadan kalkmasına yardımcı olur.
  • Sindirimi kolaylaştırır.
  • Saçların daha sağlam ve parlak görünmesini sağlar.
  • Aft yaralarını iyileştirir.
  • Kalbi korur.
  • Zayıflamaya yardımcı olur.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.