Soya Sütünün Faydaları Nelerdir? Soya Sütü Günde Ne Kadar İçilmeli?
Organik beslenmeyi hayat prensibi haline getirenlerin ve vejetaryen ile veganların sık tükettiği soya sütü son günlerde oldukça popüler oldu. Besin değeri olarak zengin olan ve rahatça tüketilebilen soya sütünün bu kadar popüler olmasıyla birlikte üretimi de arttı. Dolayısıyla daha kolay erişebileceğiniz soya sütü nedir, hangi faydaları sağlar ve soya sütü günde ne kadar içilmelidir?

Soya fasulyesinden elde edilen ve bitkisel olduğu için tercih edilen soya sütü laktoza alerjisi olan çoğu kişinin güvenerek içebileceği içeceklerden biridir. İnek sütüne alternatif olarak seçilebilen soya sütü aynı zamanda diyet yapanlarında tüketebileceği bir besindir. Yüksek protein oranıyla dikkat çeken aynı zamanda evde de kolayca yapılabilen soya sütü hakkında merak edilen tüm detayları bir araya topladık.
Soya Sütünün Faydaları Nelerdir?
Asya mutfağının vazgeçilmez ürünü olan soya fasulyesinin ıslatılıp öğütülmesiyle elde edilen soya sütü ister evinizde kendiniz yapabileceğiniz isterseniz de hazır alabileceğiniz bir içecektir. Direkt içilebilen ya da çeşitli tariflere ilave edilen soya sütünün dikkat çeken faydaları şunlardır:
- A, E ve D vitaminleri içeren soya sütü antioksidan özelliğiyle dikkat çeker. Aynı zamanda bir su bardağı soya sütünde toplamda 9 gram protein bulunur. Et ve türevlerini tüketmeyen kişiler protein desteğini bu özel sütten alabilir.
- Hızlı bozulma özelliği olduğu için 1 – 2 günde tüketilmesi önerilen soya sütü laktoz alerjisi olanların içebileceği bir süttür.
- Hücre yenilenmesine olumlu etkileri bulunur.
- Bitkisel bir süt olduğu için içerisinde kolesterol barındırmaz. Bu nedenle kolesterolü bulunan kişilerde severek tüketebilir.
- İçeriğinde yer alan daidzein ve genistein sayesinde menopozun etkilerini hafifletir. Özellikle de ani ateş basma, daralma gibi sorunlarda etkilidir.
- Büyüme ve gelişme aşamasındaki çocuklara destek olan soya sütü orta yaş üzerindeki kişilere de ek enerji sağlar.
- Kırmızı kan hücrelerinin artmasında faydalıdır.
- Bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi bulunur.
- Stresli olduğunuz durumlarda bir bardak soya sütü daha sakin bir ruh haline bürünmenizi destekler.
- Sindirim sisteminin çalışmasına etki eder ve bağırsak sorunlarını ortadan kaldırır.
- Gaz ve şişkinlik sorunlarına neden olmaz.
- Meme ve rahim kanseri gibi ciddi rahatsızlıkların önüne geçer. Ancak bu tarz rahatsızlık geçiren kişilerin öncelikle doktoruna danışarak tüketmesi gerekir.
- Yağ yakımını hızlandırıcı özelliği olduğu için diyet yaparken kullanılabilir. Özellikle de soya sütü zayıflatır mı düşüncesiyle diyet listenize almıyorsanız göbek yağının eritilmesinde çok etkili olduğunu unutmayın.
- İnek sütüne göre kalsiyum oranı düşüktür ancak yine de tüketilebilir.
- Kalp rahatsızlarının önüne geçer.
Soya Sütü Günde Ne Kadar İçilmeli?
Çok ciddi yan etkileri bulunmayan soya sütünü erkeklerin çok sık tüketmemesi öneriliyor. Keza uzmanların yaptığı araştırmalara göre soya sütü testesteron hormonunun üretimini azaltıyor. Bu nedenle erkeklere önerilmeyen soya sütünün günlük kullanım miktarında abartıya kaçmamak önemlidir.
Yetişkin bir kişinin günde 400 – 500 gramdan fazla soya sütü tüketmemesi gerekir. Soğuk ya da ılık olarak direkt içebileceğiniz soya sütü aynı zamanda normal süt ilave edilerek yapılan tüm yiyeceklerle tüketilebilir. Alerjik reaksiyonlara karşı hassas bir bünyeniz varsa soya sütünü tüketmeden önce doktorunuza danışmalısınız. Aynı zamanda tiroid rahatsızlığı için ilaç kullanan kişilerin soya sütünden uzak durması gerekir.
Soya Sütü ile Ne Yapılır?
Süt içmeyi sevmeyen kişiler soya sütünü içerken de rahatsız olabilir. Böyle durumları engellemek için soya sütünün içerisine kakao, kahve, bal gibi ek takviyeler deneyebilirsiniz. Ancak bu şekilde de soya sütünü tüketmeyi sevmiyorsanız çeşitli süt tatlılarına yönelebilirsiniz.
Herhangi bir kısıtlaması bulunmayan soya sütü, normal süt kullanılarak yapılan tüm çorba, tatlı ve tuzlularda kullanılabilir. Kahvaltılarda sık tercih edilen soya sütünü gevrek diyet ekmekleriyle birlikte tüketebilirsiniz.
EN SON HABERLER
- 1 Sesinize iyi bakın!
- 2 Erken menopoz belirtilerine dikkat!
- 3 Yemek ısıtırken bunlara dikkat edin
- 4 Prostat kanseri teşhisinde önemli gelişme
- 5 Masa başı çalışanların kabusu bel, boyun ve sırt ağrıları
- 6 Yapay zekayla kanser tespiti
- 7 Tiroit nodüllerine ‘mikrodalga’
- 8 Kanserle savaşta yeni silah akıllı aşılar
- 9 Deprem geçti, sarsıntı hissi kaldı: Hayalet deprem algısına dikkat!
- 10 Mikropları yok eden boya keşfedildi