Kırmızı Eriğin Faydaları Nelerdir? Kırmızı Erik Hangi Vitaminleri İçerir?
Erik denildiğinde pek çok kişi sıcak yaz günlerini ve ağızlarda bıraktığı şahane tadı hemen hatırlıyor. Sevmeyen insanı bulmanın zor olduğu bu meyvenin onlarca farklı türü de var elbette. Lezzeti kadar içerdiği vitaminler bakımından da zengin olan kırmızı erik ise pek çok kişinin favorisi. Tatlılarda, içeceklerde ya da kompostolarda sıklıkla kullanılan kırmızı eriğin faydaları nelerdir sizler için bir araya derledik.

Pazar tezgahlarından ya da market raflarından bütün cazibesiyle göz kırpan kırmızı erik mutlaka tüketilmesi gereken meyveler arasında yer alıyor. Hem taze hem de kuru olarak tüketebileceğiniz ve çoğu zaman suyu da içilebilen kırmızı erik neye yarar, hangi vitaminleri içerir hep birlikte göz atalım.
Kırmızı Erik Hangi Vitaminleri İçerir?
Pek çok diyetisyenin mutlaka tüketin dediği kırmızı erik diğer erik türlerine göre daha yumuşak ve içerdiği vitaminlerle dikkat çeken bir meyvedir. Ekşi ve tatlı karışımı tadıyla dikkat çeken ve rengiyle büyüleyen kırmızı erik 2000 yıllık köklü geçmişiyle dikkat çekiyor.
Hazar Denizi ve Kafkasya kökenli olduğu bilinen kırmızı erik 3 farklı dönemde olgunlaşır ve farklı isimlerle anılır. İlk olgunlaşanlara "can eriği" denirken sonraki olgunlaşma dönemi "İtalyan eriği ya da Japon eriği" olarak adlandırılır.
Son posta olarak olgunlaşan kırmızı erikler ise "Avrupa eriği" ismiyle dikkat çeker ve genellikle ağustos ayında satışa sunulur. Ülkemizde de farklı isimler ve olgunlaşma evreleriyle tanınan kırmızı erik genellikle "mürdüm eriği, can eriği, papaz eriği ya da tatlı üryani eriği" isimleriyle karşımıza çıkar.
İçeriğine bakıldığında ilk olarak dikkat çeken şey bol miktarda A vitamini içermesi oluyor. Hatta öyle ki bir kişinin günlük olarak ihtiyaç duyduğu A vitamini miktarının %8'ini kırmızı erik tek başına karşılıyor. Yine bol miktarda C vitamini içeren kırmızı erik lifli yapısıyla da bilinir. Vücut sağlığına olumlu etkileriyle bilinen kırmızı eriğin yaz ve kış aylarında düzenli tüketilmesi gerekir.
Kırmızı Erik Faydaları Nelerdir?
Meyve tabaklarını süsleyen ve yaz aylarının vazgeçilmezlerinden kabul edilen kırmızı eriğin faydaları saymakla bitmiyor. Direkt tüketebileceğiniz gibi suyundan da faydalanabileceğiniz kırmızı erik neye yarar, hangi alanlarda bünyeye fayda sağlar hemen listeleyelim.
- Yaşlanma Etkilerini Durdurur
Kırmızı erik üzerinde yapılan araştırmalar gösteriyor ki içeriğinde bol miktarda anti – aging etkisi var. Fitoflavonoid ve diğer vitaminler sayesinde bağ dokusunun yenilenmesini hızlandıran kırmızı erik yaşlanma etkilerine karşı savaş açar. Kırışıkların oluşumu engelleme özelliği vardır.
- Kilo Verme ve Form Tutmada Etkili
Lifli sebze ve meyveler çoğu diyet listesinin üst sıralarında yer alır. Eğer bahar ve yaz dönemlerinde diyet yapıyorsanız mutlaka kırmızı erik tüketebilirsiniz. Hazımsızlık ve kabızlığa da iyi gelen bu erik sindirim sisteminin çalışmasını tetikler. Aynı zamanda da kalori bakımından oldukça düşük içerikli bir meyvedir.
- Demir Emilimini Destekler
Demir oranı yüksek meyve ve sebzelerle birlikte tüketilebilecek olan kırmızı erik kan yapan hücrelerin daha hızlı çalışmasını sağlar. Demir emilimini desteklediği için kansızlık gibi ciddi sorunların önüne geçer.
- Bağırsak Sağlığını Etkiler
Şişkinlik, gaz gibi sorunları önleyen kırmızı erik bağırsak sağlığını da destekler. Düzenli tüketilebilecek kırmızı erik sayesinde bağırsaklarınızın düzenli çalışmasını sağlayabilirsiniz.
- Üreme Fonksiyonlarını Etkiler
İçeriğinde fazlasıyla A vitamini bulunan kırmızı erik göz sağlığı açısından çok faydalı olduğu gibi üreme fonksiyonlarına destek sağlar. Aynı zamanda kemik sağlığına olumlu etkileri vardır.
- Kanserli Hücrelerle Savaşır
Kalp sağlığını destekleyen ve ivme riskini azaltan kırmızı eriğin ek olarak meme, pankreas ve mide kanseri gibi kötü hastalıklarla savaştığı da biliniyor.
Kırmızı Erik Suyu Nasıl Yapılır?
Meyve tüketmeyi sevmeyenlere sıklıkla önerilen kırmızı erik suyu eriğin sağladığı faydaları birebir size sunabilir. Genellikle şeker kullanılarak hazırlanan bu erik suyuna hoşaf ya da komposto da deniyor. Eğer diyet yapıyorsanız ya da şeker tüketmiyorsanız bunun yerine ek tatlandırıcı kullanabileceğiniz gibi şekersiz de yapabilirsiniz. Soğuk olarak yemeklerin yanında ya da serinlemek için içebileceğiniz kırmızı erik suyunun tarifi şu şekildedir:
Malzemeler:
- 1 kilo kırmızı erik,
- 3 su bardağı toz şeker,
- 3 litre su,
- 1 adet çubuk tarçın,
- Bir miktar karanfil,
Tüm malzemeleri büyük bir tencereye alarak orta ateşte kaynatın. Ara sıra karıştırarak eriklerin yumuşama seviyesini kontrol edebilirsiniz. Tüm erikler yumuşayıp dağılmaya başladığından ocağı kapatın ve tüm erik suyunu soğutun. Bu süreçten sonra ister bu haliyle isterseniz de süzgeçten geçirerek soğuk olarak içebilirsiniz.
EN SON HABERLER
- 1 Kanser hastaları artık mağdur olmayacak
- 2 Parfümlü ve renkli kâğıtlardan uzak durun
- 3 48 bin kanser hastasının ‘akıllı ilaç’ sevinci
- 4 Stres ruhumuzu kemiriyor
- 5 Şezlong diyeti
- 6 Diyaliz hastalarına yaz uyarısı
- 7 Kavurucu sıcaklar kalp krizini tetikliyor
- 8 Dünya şişmanlıyor
- 9 Yeşilay uyardı bağımlılık tuzağının panzehiri ‘ailedir’
- 10 Sıcaklar kene korkusunu artırdı