Giriş Tarihi: 15.02.2022 17:13

Töngelin Faydaları Nelerdir? Töngel Ne İşe Yarar ve Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

Töngel veya bilinen diğer adıyla muşmula, ne kadar olgunlaşırsa o kadar lezzetli bir hale gelir. Gülgiller ailesinden olan hafif ekşi bu meyve sonbaharda ortaya çıkar. Diğer meyvelerin aksine olgunlaşmış olarak tüketilen nadir  meyvelerden biridir. Sonbaharın sonlarında, çoğunlukla Kasım ve Aralık aylarında hasat edilirler, bu da onları çoğunlukla güz ve kış mevsiminde bulunabilen bir meyve yapar.

Töngeli diğer meyvelerden ayıran önemli bir özelliği vardır. Bu meyve sonbahar aylarının sonlarına doğru olgunlaşmadan toplanır. Bu işlemden sonra meyveler olgunlaşmaya bırakılır. Genellikle iyice yumuşayana ve koyu kahverengi olana kadar serin ve nemli olmayan bir alanda muhafaza edilirler. Tüm bu süreç töngeli daha tatlı bir hale getirir. Bu meyve sağlıklı beslenmeyi destekleyen niteliklere sahiptir. İçinde yüksek oranda, amino asit, şeker, pektin ve organik asit bulunur. C vitamini, B vitamini kompleksi ve karoten gibi besin değerleri bakımından zengindir. Azımsanmayacak oranda, kalsiyum, demir, magnezyum, potasyum, fosfor ve sodyum gibi minerallere sahiptir. Töngel aynı zamanda bir antioksidandır. Bunun nedeni, içinde flavonoller ve askorbik asitlerin olmasıdır.

Töngelin Faydaları Nelerdir?

  • Töngel, sindirim sistemi sağlığını korumaya yardımcı olur. Özellikle bağırsak enfeksiyonlarının, iltihaplarının ve ishalin oluşmasına neden olan etkenleri büyük ölçüde ortadan kaldırır.
  • Kadınların en önemli problemlerinden biri olan adet düzensizliğini önler.
  • Hazımsızlığa iyi gelir, mide şişkinliğini gidermekte başarılıdır.
  • Töngel, polifenolik bileşiklerin, özellikle de güçlü antioksidan özellikler gösteren fenolik asitler bakımından zengindir. Bu yüzden toksinleri atmayı sağlar. Düzenli tüketildiği takdirde kansere karşı koruma sağlar.
  • Bu meyvedeki gallik asit aşırı kilolu ve obezite olan kişilerde yağ yakmaya yardımcı olur.
  • Doğal bir antibakteriyeldir, vücutta meydana gelen her türlü enfeksiyon ve iltihaplara karşı savaşır.
  • Töngel meyvesindeki C vitamini, kansızlık için çok faydalıdır, ayrıca iskorbüt tedavisine destek olma potansiyeline de sahiptir.
  • Antienflamatuar özelliğe sahip töngel, kansere karşı savaşmakta etkili olan besinlerden biridir.
  • İçinde bol miktarda lif bulunur. Bundan dolayı hızlı bir şekilde kilo vermeye yardımcıdır. Kabızlığa ve bağırsak tembelliğine iyi gelir.
  • Diyabet hastaları tarafından rahatlıkla yenilebilecek bir meyvedir. Töngel, vücuttaki a-glukozidaz ve a-amilazı inhibe eden bazı maddelere sahiptir. Bunlar polifenoller ve fenolik asitlerdir. Bu yüzden, tatlı bir meyve olmasına rağmen kandaki şeker seviyesini düzene sokabilir.

Töngel Ne İşe Yarar?

Demir kan yapıcı bir mineraldir, kırmızı kan hücrelerini artırırken aynı zamanda hemoglobin oluşumunu sağlar. Hemoglobin hücrelere oksijen taşımakla görevlidir ve vücut için hayati önem taşır. İçte ve dışta meydana gelen yaralanmalar sonucu kaybedilen kanı telafi etmeye destek olur.

Kadınlar regl oldukları için her ay kan kaybederler. Bu yüzden genele bakıldığında ülkemizde çoğunlukla kadınlar kansızlık şikayeti ile doktora giderler. Töngelde bulunan demir ve C vitamini anemiye karşı oldukça etkilidir. Demir, sadece kansızlık için değil, aynı zamanda kasların güçlü olmasının da sırrıdır.

Kasların kasılması için ihtiyaç duyduğu oksijeni sağlamakla sorumludur. Kas dokularındaki demir eksikliği, esnekliklerini ve fonksiyonlarını kaybetmesine neden olur. Bu sorun kansızlıkla birlikte ortaya çıkar.

Halsiz ve güçsüz hissediliyorsa ve ışığa bakıldığında gözlerde benekler uçuşuyorsa anemi olma ihtimali yüksektir. Töngeli sıkça tüketmek kansızlığa ve ondan kaynaklanan diğer hastalıklara karşı önlem almayı kolaylaştırır.

Töngel Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

Faydaları saymakla bitmeyen bu ekşi ve tatlı meyvenin birçok rahatsızlığa karşı faydaları vardır. Kanseri tetikleyen bazı nedenlerin meydana gelme riskini azaltır. Diyabet hastalarının şeker seviyelerini dengede tutar. Kronik kabızlığa iyi gelir, dışkının bağırsaklardan kolay atılmasına yardımcı olan lifleri vardır.

Hem antioksidan, hem de lifli yapısından dolayı zayıflamak isteyenler için birebirdir. İçindeki yüksek besin değerleri ile bağışıklık sistemini güçlendirmeye katkı sağlar. Demir ve vitamin eksikliğinin neden olduğu kansızlığı önler.

Töngelin Çekirdekleri Yutulur mu?

Töngelin çekirdeği, tıpkı meyvesi gibi sağlık açısından çok faydalıdır. Kabızlık problemini çözer, ayrıca güçlü bir idrar söktürücüdür. Sancıya ve şişkinliğe neden olan böbrek taşlarını düşürmekte başarılıdır. Yutmaktan ziyade, kaynatılarak çayının tüketilmesi çok daha yararlıdır. Düzenli kullanıldığında, ödemi ve şişliği büyük oranda azaltır.

Töngel Nasıl Olgunlaşır?

Rengi koyu kahverengiye dönünceye kadar, serin ve rutubetsiz bir alanda bekletilmelidir. Ortamda fare ve böcek gibi haşerelerin olmamasına dikkat edilmelidir. Bu süreci tamamladıktan sonra meyveler daha yumuşak, tatlı ve sulu bir hale gelir. Reçel ve marmelat yapımı için rahatlıkla kullanılabilir.

Töngelin Kabuğu Soyulur mu?

Töngeli, kabuklarını soyarak ve çekirdeğini çıkartarak yemek gerekir. Aslında meyvesi kadar çekirdeği de sağlıklıdır. Bu yüzden hepsini rondodan geçirip püre kıvamına getirebilirsiniz. Faydalarından en iyi şekilde yararlanmak için tazeyken tüketmelisiniz.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.