Çayı iftarda için tahıllı ekmek yiyin
Sahurda da içilen siyah çay veya kahve, vücudun depo ettiği suyun daha hızlı atılmasına yol açabiliyor. Bu nedenle sahur yerine, iftardan sonra çay veya kahve tüketmek oruç tutarken daha az susamanızı sağlar
TAM BUĞDAYLI TERCİH EDİN
Sahurda mutlaka soframızda çiğ sebze tabağının bulundurulması gerektiğini ifade eden Özkazanç, "Özellikle mevsim sebzelerinden küçük bir kase salata, oruç süresince bağırsak sağlığınızı korumanıza yardımcı olacak ve sizi daha uzun süre doygun hissettirecektir" diyor. Özkazanç, sahur menüsüne iftardan kalan pidenin eklenmemesi gerektiğini vurguluyor: "Tam buğday içerikli ürünleri tercih etmeniz sizi daha uzun süre tok tutacak ve kan şekerinizi dengeleyecektir. Örneğin; tam buğday ekmeği, tam buğday unu ile yapılmış krep veya tam buğday ekmeği ile yapılmış tost ya da kızarmış ekmekler tüketebilirsiniz."
5 DAKİKA MİDENİZİ DİNLENDİRİN
İftarımızı 1 bardak su ile açmamız gerektiğini belirten diyetisyen, suyun iştah kontrolünü sağlayarak büyük porsiyonlar tüketmemize engel olacağına dikkat çekti. Özkazanç iftarda mutlaka çorba tüketilmesi gerektiğini şu sözlerle anlatıyor: "Çorba içmek tüm gün aç olan midenizi sonradan gelecek ana öğüne hazırlar. Çorbadan sonra 5 dakika midenize zaman tanıyın. Ana öğünde tercih edeceğiniz yiyeceklerde kızartılmış, aşırı salçalı, baharatlı, yağlı ağır yemekler tüketmektense fırın, haşlama, ızgara veya sote şeklinde öğünler tüketin."
20 DAKİKA YÜRÜYÜN
İftarda öğün ile birlikte yoğurt, ayran, kefir ve salata tüketiminin ihmal edilmemesi gerektiğini belirten Uzm. Dyt. Mine Özkazanç, önerilerini şöyle sıraladı: "İftarda fırından sıcak çıkan pideler sofranızda yer alabilir, siz de öğününüze avuç içiniz kadar pide ilave edebilirsiniz. İftar sofrasında asitli ve şekerli içeceklerden uzak durun. Ramazan'da iftardan sonra 20 dakikalık bir yürüyüş, sindiriminizi kolaylaştıracaktır. İftar sonrasında canınız tatlı çekebilir, bu durum sofradaki pirinç pilavı, beyaz makarna, hamur işi veya pide gibi posa oranı düşük karbonhidrat tüketiminin kontrolsüz olmasından kaynaklanabilir, bu besinlere dikkat etmelisiniz."
YEMEKLERİ ÇOK ÇİĞNEYİN
SAHURDA siyah çay ya da kahve içmenin vücutta depo edilen suyun daha hızlı atılmasına neden olabileceğini söyleyen Özkazanç, bu nedenle çay ve kahvenin sahur yerine iftar sonrasında tüketilmesinin daha doğru bir seçim olacağını söyleyip şöyle devam etti: "Sahurda hem yüksek sıvı almak hem de öğünü hızlı yemek, ertesi gün oruç sürecinde midenizde hazımsızlık ve gaz oluşumuna neden olur. Yiyecekleri çok çiğnemek, sahurdan sonra rahat uyumanızı sağlayacaktır. Uykuya son lokmanızı aldıktan en az 25- 30 dakika sonra hazırlanın."
EN AZ 2 LİTRE SU İÇİN
Ramazan ayında su tüketimimizin gündelik hayattakine kıyasla önemli ölçüde azalabileceğinin belirten Özkazanç, "Bu nedenle en az 2 litre su tüketimini bulmaya özen gösterin. Özellikle iftar ve sahurda öğün yanına başka içecekler yerine 1 bardak su eklemeniz sıvı alımınızı artıracaktır. Unutmayın ki, vücudunuzun yüzde 70'i sudan oluşuyor, düşük sıvı tüketimi ile vücut fonksiyonlarının işleyiş düzeni bozulabilmektedir" açıklamasında bulundu.
EN SON HABERLER
- 1 Estetik çılgınlığı dur durak bilmiyor! "Ağlayarak geliyorlar" Bu fotoğrafa benzemek istiyorlar...
- 2 Sabahları içtiğiniz Türk kahvesine sadece 1 kaşık ekleyin! 1 haftada 3 kilo verdiriyor...
- 3 En çok bu bölgede görülüyor! Kan değerlerinize dikkat...
- 4 Kocaeli Şehir Hastanesi'nden Dünya Talasemi Günü'nde önemli uyarılar
- 5 Kalp krizinin sinsi sinyalleri! İlk önce bu belirtileri veriyor...
- 6 Bacak damarlarındaki büyük tehlike
- 7 Ne kadar hiperaktifsiniz? 10 soruda kendinizi test edin...
- 8 Kalp krizinin sinsi sinyalleri! İlk önce bu belirtileri veriyor...
- 9 Ortopedi ve Travmatoloji alanında uzmanlar Konya’da bir araya geldi
- 10 Astım nöbetine dikkat