Giriş Tarihi: 20.07.2022 16:41 Son Güncelleme: 20.07.2022 16:41

İstiridye Mantarı Faydaları Ve Zararları Nelerdir? İstiridye Mantarı Neye İyi Gelir, Nasıl Tüketilir?

Günümüzde tüketilen pek çok mantar çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan bazıları çok bulunamayan, belirli bölgelerde bulunan ve sağlığımıza oldukça yararlı mantarlardır. İstiridye mantarı, son zamanlarda tüketilen bu önemli mantarlardan biridir. Kayın ve kavak ağaçlarının gövdesinde yetişen istiridye mantarı, yenilebilir bir mantar türüdür. Kabuksu görünüme sahip olduğu için istiridye mantarı denmiştir. İstiridye mantarı faydaları: İstiridye mantarı nasıl tüketilir, neye iyi gelir? İşte detaylar…

Besin değeri açısından istiridye mantarı oldukça zengindir. İnsan vücudu için gerekli birçok mineral ve vitamin bu mantarda bulunmaktadır. Bu özellikleri sayesinde hem Türkiye'de hem de dünyada aranan önemli bir mantar çeşididir. Uzmanlara göre istiridye mantarı, en sağlıklı mantar çeşitlerinden biridir.

İSTİRİDYE MANTARI NEYE İYİ GELİR?

İstiridye mantarı; içerisinde bol mineral, vitamin ve su bulundurması sayesinde birçok hastalığa iyi gelmektedir. Bunun yanında insan vücudu için besleyici olan önemli bir mantardır. İstiridye mantarı bakteri, mikrop ve virüs kaynaklı oluşan hastalıklara karşı da oldukça etkilidir. Buna göre istiridye mantarı faydaları şu şekilde gösterilebilir:

  • Lif, protein, magnezyum, selenyum, demir, bakır, fosfor, potasyum, çinko, manganez, folat, pantotenik asit, B1, B2, B3, B6 ve D vitamini bakımından zengin olduğu için oldukça besleyici özelliğe sahiptir.
  • İstiridye mantarı, antioksidan özelliği sayesinde vücutta dolaşan serbest radikallerin aktivitelerini engelleyerek vücudu koruma altına almaktadır. Bu özellikler sayesinde kansere karşı koruma sağlar.
  • Vücudun savunma mekanizmasını olumsuz yönde etkileyen iltihap ile mücadele etmektedir. Bu nedenle doğal antibiyotik özelliğine de sahiptir.
  • Antioksidan ve antibakteriyel özelliği sayesinde bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur.
  • Yüksek oranda demir ve folat içeren istiridye mantarı, anemi gibi kansızlıkla ilgili sorunları ortadan kaldırmaktadır.
  • Yapılan araştırmalarda düzenli olarak istiridye mantarı tüketmenin kolesterol seviyesini %37 düşürdüğü gözlenmiştir. Ayrıca yine aynı çalışmada trigliserid seviyesinde %45 oranında düşüş sağladığı ortaya konmuştur.
  • Yüksek lif içeriği sayesinde sindirim sistemini düzenlemektedir. Bunun yanında kabızlığa da iyi gelmektedir.
  • İstiridye mantarı içeriğindeki potasyum sayesinde tuzun vücuttaki olumsuz etkilerini azaltır.
  • İçeriğindeki niasin sayesinde Alzheimer hastalığına yakalanma riskini azaltır.

İSTİRİDYE MANTARI İÇİNDE NE VAR?

İstiridye mantarının faydalarından yukarıda bahsetmiştik. Burada ise istiridye mantarının içindeki maddelerden bahsedeceğiz. İstiridye mantarındaki vitaminler; B1, B2, B3, B6, C ve D vitaminleridir. Bunun yanında niasin, folik asit, pantotenik asit gibi maddeler içerir.

Mineral olarak; kalsiyum, potasyum, fosfor, demir ve bakır bulundurmaktadır. Bu mineraller sayesinde kemik gelişiminin yanında kansızlık gibi problemleri de ortadan kaldırmaktadır. Ayrıca şeker, kalp ve damar hastalıklarını da engeller. İstiridye mantarında ayrıca lentinian denilen bir madde bulunmaktadır. Bu madde sayesinde tümörlerin azaldığı da görülmüştür.

İSTİRİDYE MANTARI NASIL TÜKETİLİR?

İstiridye mantarı oldukça sağlıklı mantarlardan biridir. Bu bağlamda nasıl tüketildiği de merak konusudur. Bu bağlamda istiridye mantarının bazı pişirme teknikleri bulunmaktadır.

İstiridye mantarı; soteleme, kızartma, fırınlama, güveç ve ızgara yöntemleriyle pişirilen bir mantar türüdür. Bu yöntemlerden herhangi birini kullanarak istiridye mantarını afiyetle tüketebilirsiniz.

İSTİRİDYE MANTARI NASIL PİŞİRİLİR?

İstiridye mantarının pişirilme yöntemlerinden yukarıda bahsetmiştik. Burada bu yöntemleri açıklayacağız. Öncelikle soteleme yönteminde, istiridye mantarı küçük küçük doğrayıp tavada kavurmanız gerekmektedir.

Genelde yağ olarak zeytinyağı kullanmak önemlidir. Bunun yanında istiridye mantarının kızartılarak yapımı vardır. Burada ise istiridye mantarının suyunu güzelce sıkın. Daha sonra yumurtaya ardından galeta ununa ya da mısır ununa batırın. Tavaya bir miktar yağ ekleyip kızartabilirsiniz. İstiridye mantarını ızgarada pişirirken öncelikle biraz yağlamanız gerekmektedir.

Yağladıktan sonra ızgara üzerinde pişirerek tüketebilirsiniz. İstiridye mantarını fırında yapmak için ise mantarı, domatesi ve biberleri küçük küçük doğrayarak tavada kavurun. Daha sonra karışıma isteğe göre krema ekleyebilirsiniz. Ardından bu kavurulmuş ürünler güveç kaplarına aktarılarak fırına sürülür ve yaklaşık 10 dakika pişirilir.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.