Perşembe 21.07.2022 09:21
Son Güncelleme: Perşembe 21.07.2022 09:21

Kavun Çekirdeğinin Faydaları Nelerdir? Kavun Çekirdeği Neye İyi Gelir, Nasıl Tüketilir?

Yaz mevsiminin en güzel, sulu ve tatlı meyvelerinden biri kavundur. Yüzde 92 oranında sudan oluşan bu meyvenin çekirdekleri sağlık açısından önemlidir. Yüksek vitamin ve mineral değerlerine sahiptir. Düşük kalorili olması nedeniyle kilo vermeye yardımcıdır.

Kavun çekirdeği bağışıklık sisteminin güçlenmesinde etkili rol oynar. Hipertansiyon ve kalp hastalıklarına karşı koruyucudur. Aynı zamanda kan basıncını dengeler. Zengin besin değerlerinden dolayı kemik sağlığı için çok faydalıdır. Besleyiciliği ile diyet öğünlerinin vazgeçilmezi olabilir. Metabolizmayı hızlı bir şekilde çalıştırır ve sağlıklı kilo vermeyi kolaylaştırır. Vitamin eksikliğinden kaynaklı yorgunluğu önlemeye yardımcı olur. Kavun çekirdeğinin birbirinden eşsiz faydaları hakkındaki ayrıntıları yazımızda bulabilirsiniz...

KAVUN ÇEKİRDEĞİNİN FAYDALARI NELERDİR?

  • Doymamış yağ asitleri içeren kavun çekirdeği, yaşlılıktan kaynaklı kırışıklıkların ve cilt sarkmalarının etkilerini azaltır. Cildin parlaklığını ve kalitesini artırır.
  • Diyabeti olanların düzenli olarak tüketmesi yararlıdır. Kavun çekirdeğini suda kaynatıp çay gibi içebilirsiniz. Kan şekeri seviyesinin düzenlenmesini sağlar.
  • Güçlü bir antioksidan kaynağı olan kavun çekirdeği toksinleri atar.
  • Unutkanlığa iyi gelir, hafıza fonksiyonlarını düzgün bir şekilde çalıştırır. Bu nedenle özellikle yaşlıların tüketmesi Alzheimer riskini azaltır.
  • Koroner kalp hastalıklarına karşı savaşır. Kan basıncını düşürür, kalp krizi ile inmeye karşı korur.
  • İçinde yüksek oranda bulunan protein ve amino asit ile saç dökülmesine karşı etkilidir. Yıpranmış kuru saçları canlandırır ve parlaklık kazandırır. Kepek oluşumunu engeller. Saç derisindeki tahrişi ve kaşıntıyı önler.
  • Kavun çekirdeğinin çayı, vücuttaki ödemi atmaya yardımcı olur.

KAVUN ÇEKİRDEĞİNDE HANGİ VİTAMİNLER VAR?

Besin değeri yüksek olan kavun çekirdeğinin içinde birbirinden faydalı vitamin ve mineral bulunur. Bunlar arasında, A, B6, B12, D, E, K, niasin (B3), riboflavin (B2), tiamin (B1), pantotenik asit (B5) ve kolin vitaminleri vardır. Kalsiyum, potasyum, demir, magnezyum, manganez, fosfor, selenyum ve çinko mineralleri çok yüksektir.

KAVUN ÇEKİRDEĞİ SÜTÜ NEYE İYİ GELİR?

Kavun çekirdeği tek başına tüketilebildiği gibi sütü çıkarılarak da içilebilir. Faydaları saymakla bitmeyen bu süt, farklı hastalıklara karşı korunmak için yararlıdır.

  • Antioksidan kaynağıdır ve üst solunum yolu enfeksiyonlarından dolayı oluşan boğaz ağrısına iyi gelir. Ses kısıklığı sorununu çözer ve yutkunmayı kolaylaştırır.
  • Saçları ve cildi daha sağlıklı hale getirir. Saç dökülmesini azaltır, cildin elastikiyetini artırır. Sivilce lekelerinin hızlı bir şekilde iyileşmesini sağlar.
  • Bağırsakları çalıştırır ve kabızlığı ortadan kaldırır. İdrar yolu enfeksiyonlarına yakalanma riskini azaltır.
  • Anemiye karşı en etkili besinlerden biridir. Düzenli bir şekilde kavun çekirdeği sütü içilerek kansızlık önlenebilir. Kırmızı kan hücrelerinin çoğalmasını destekler. Böylece kansızlığın neden olabileceği rahatsızlıklar için de koruma sağlar.
  • Mide asidinin neden olduğu ve yemek borusunun tahribine neden olan reflü hastalığının etkilerini azaltır. Hazımsızlığa ve mide yanmasına iyi gelir.

KAVUN ÇEKİRDEĞİ SUYU NASIL KAYNATILIR?

  • Öncelikle kavunun içindeki çekirdekleri temizce ayıklayarak işe başlamalısınız.
  • Kavun liflerinden ayırdıklarınızı güneş ışığı alan bir bölgeye sererek kurutmalısınız.
  • Daha sonra kuruyan kavun çekirdeklerini biraz şeker ile birlikte rondodan geçirerek toz haline getirmelisiniz. Eğer evinizde havan varsa bu işlem için kullanabilirsiniz.
  • Parçalanan kavun çekirdeklerini önceden kaynamış suya dökerek 5-6 dakika daha kaynatmalısınız.
  • Tamamen kaynadıktan sonra ocaktan alarak soğumasını beklemelisiniz.
  • Buzdolabına koymadan önce temiz bir tülbent ile süzmelisiniz.
  • Tüketmeden önce bir gün dinlendirmeniz gerekir.

KAVUN ÇEKİRDEĞİ NASIL KULLANILIR?

Kavun çekirdeğini kurutup toz haline getirerek çayını ve sütünü hazırlayabilirsiniz. Dilerseniz çekirdekleri tavada kızartıp atıştırmalıklarınızda kullanabilirsiniz. Diyet menüsünün olmazsa olmazı yoğurtlara, salatalara veya sandviçlere ekleyebilirsiniz.

KAVUN ÇEKİRDEĞİ MASKESİ TARİFİ

  • Kavun çekirdeklerini toz haline getirdikten sonra bir kase yoğurdun içine ekleyerek karıştırmalısınız.
  • Bu maskeyi hem yüzünüze hem de boynunuza uyguladıktan sonra 25 dakika bekletmelisiniz.
  • Ilık su ile duruladıktan sonra cildinizin daha parlak ve sağlıklı göründüğüne şahit olacaksınız.
  • Süt gözenekleri temizlemekte çok başarılıdır. Kuru ciltlerin nem kazanmasına yardımcıdır. Güneş ışınlarının neden olduğu yanıklara ve lekelere iyi gelir.
  • 2-3 yemek kaşığı kavun çekirdeği tozu ile 4-5 kaşık çiğ sütü karıştırmalısınız.
  • Temiz yüzünüze masaj yaparak uygulamalı ve 20 dakika bekletmelisiniz.
  • Buz gibi soğuk suyla yıkadıktan sonra cildinizin arındığını, parladığını ve sıkılaştığını görebilirsiniz.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.