Son Güncelleme: Perşembe 21.07.2022 10:07
Kırmızı Mercimeğin Faydaları Ve Zararları Nelerdir? Kırmızı Mercimek Neye İyi Gelir, Nasıl Tüketilir?
Kırmızı mercimek özellikle Hindistan bölgesine çok yaygın yetişir. Cilt için son dere faydalı olan bu besin yaşlanmayı ve akne oluşumunu önler. İçerisindeki lif oranı sayesinde sindirimi düzenler, kilo vermeye yardımcı olur. Protein ve mineral bakımından oldukça zengin olan bu besin diş, kemik v egöz sağlığı için son derece önemldir. Peki kırmızı mercimeğin sağlığa faydaları nelerdir?
100 g kırmızı mercimek 116 kcal enerji içeriğine sahiptir. Sodyum, potasyum, protein, magnezyum, C vitamini, demir, kalsiyum, A, B12, D vitamini açısından zengin bir yiyecektir.
KIRMIZI MERCİMEĞİN FAYDALARI
- Cilde iyi gelir. İçerisindeki antioksidan bileşenler sayesinde yaşlanmayı engeller, ciltteki yara ve aknelere iyi gelir.
- Zengin lif içeriği ayesinde tok tutar, kilo kaybına yardımcı olur.
- Diyabet hastaları için dıpru bir besindir. Lif içeriği sayesinde sindirimi kolaylaştırır, kan şekerini düzenler.
- Her gün düzenli olarak kırmızı mercimek tüketimi akciğer, bağırsak, göğüs kanseri gibi kanser türlerine yakalanma riskini azaltır.
- Protein be mineral bakımından zengindir.
- Sindirimi kolaylaştırır.
- Kemik ve diş sağlığına iyi gelir. Osteoporoz riskini azaltır.
- Rahat bir hamilelik geçirmenize yardımcı olur.
- Lif bakımından oldukça zengin olan bu besin vücudunuzdaki kolesterol seviyesini düzenleyerek kalp sağlığınızı korur.
KIRMIZI MERCİMEĞİN YAN ETKİLERİ
Kırmzı mercimeğin fazla tüketilmesi midedeki gaz oranının artmasına neden olur. Fazla tüketim sonucu böbrek rahatsızlıkları, potasyum zehirlenmes gibi problemler oluşabilir. Kırmızı mercimeği düzenli tüketmeye karar verdiyseniz mutlaka öncelikle doktorunuza danışınız.
KIRMIZI MERCİMEĞİ NASIL TÜKETEBİLİRİZ?
Tencereye eklediğiniz her bir fincan kırmızı mercimek için aynı miktarda su ekleyin ve kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynadıktan sonra ateş kısarak yaklaşık 20 dakika daha pişirmeye devam edin. Bu pişirme süresi kırmızı mercimeği tüketim şeklinize ve tercihinize göre farklılık gösterir. Eğer kırmızı mercimeği salata içerisine eklemek veya çorba olarak tüketmek istiyorsanız normal pişirma süresinden 5-10 dakika daha az pişirebilirsiniz. Mercimeği lapa haline getirecekseniz de normal pişirme süresinden 10-15 dakika daha fazla pişirmelisiniz.
BAZI HIZLI TÜKETİM ÖNERİLERİ
- Pişmiş mercimeği tatlı biberle karıştırarak soğuk bir salata yapabilir, mevsimin ot ve baharatları ile salatanızı tatlandırabilirsiniz.
- Noodle veya makarnanıza mercimek ekleyebilir, yemeğinizi ayrıca zeytinyağı, sarımsak ve zencefille süsleyebilirsiniz.
- Mercimek çorbanıza başka sebzeler de ekleyerek zengin bir öğün yaratabilirsiniz.
KIRMIZI MERCİMEK ÇORBASI TARİFİ
Malzemeler
- 1 orta boy soğan
- 2 su bardağı kırmızı mercimek
- 10 su bardağı soğuk su
- 1 orta boy patates
- 1 orta boy havuç
- Tuz
- İsteğe göre sarımsak
- Nane
- Pul biber
- Yağ
Mercimek, soğan, patates ve havucu soğuk suya ekleyin. Tüm malzemeler piştikten sonra blenderdan geçirin. Damak zevkinize göre tuz miktarını ayarlayabilirsiniz. Ayrı bir sos tavasında tereyağına pul biber ve nane ilave ederek yağı kızdırın ve çorbanızın üzerine ekleyin. Çorbayı ateşten aldıktan ve biraz ılımasını bekledikten sonra servis edebilirsiniz.
EN SON HABERLER
- 1 Akciğerleri tüm toksinlerden arındırıyor! Doktorların kesinlikle tüketmelisiniz dediği o besin...
- 2 Pelin Karahan'a 1,5 ayda 8 kilo verdiren o diyet! Meğer sırrı çok basitmiş...
- 3 Şaşılığın tedavisi mümkün
- 4 Kan grubunuza dikkat! Bu kan grubundakilerin "demans riski %82 daha fazla"
- 5 Bilim insanları mucizeyi duyurdu! Kanser hücrelerini tek tek yakalayıp öldürüyor
- 6 Gözlerimizin önünde eridi! Diyet yapmadan 20 kilo veren ünlü isim açıkladı: "Her gün bunu yedim..."-
- 7 Kanserin ilk belirtisi ellerde ortaya çıkıyor! Eğer böyle görünüyorsa...
- 8 İklim değişti dünya alarmda
- 9 Aşırı öfke 40 dakika içinde ölüme sürükleyebilir! Kan damarlarını genişletip...
- 10 Gaziantep Şehir Hastanesi Obezite Merkezi Bölgeyi tedavi edecek