Kişniş Tohumu Nasıl Tüketilir? Kişniş Tohumunun Faydaları Nelerdir?
Ünlü şeflerin mutfaklarından eksik etmediği kişniş sadece yemeklere kattığı lezzetle değil sağladığı faydalarla da çok konuşuluyor. Alanının uzman doktorları tarafından önerilen ve mutlaka tohum haliyle almaya çalışın dedikleri kişniş tohumunun faydaları nelerdir, kişniş tohumu ne işe yarar?
Aşotu ismiyle de anılan kişniş tohumu pek çok ülkede baharat olarak tercih ediliyor. Alternatif tıpta şifa niyetine kullanılan hatta kozmetik sanayisinde de sıklıkla tercih edilen kişniş tohumu farklı tüketim alternatifleriyle pek çok fayda sağlıyor. Aktarlardan kolayca temin edebileceğiniz bu dünyaca bilinen kişniş tohumu hakkında meraka edilen tüm detayları sizler için bir araya topladık.
Kişniş Tohumu Faydaları Nelerdir?
Sonbahar dönemlerinde sıklıkla tüketilmesi önerilen kişniş tohumu "mikrop öldüren" tanımlamasıyla çok anılır. Güçlü antioksidan özelliğiyle dikkat çeken bu bitki A/B vitamini, magnezyum, demir, potasyum ve manganez bakımında da zengindir. Mineral eksikliğinde tüketilmesi önerilen ve çoğu beslenme uzmanının faydalarını listelediği kişniş tohumu sindirim sisteminin de en iyi dostlarından biridir. Vücuttan zararlı mikropların kısa sürelerde atılmasını sağlayan ve genellikle yemeklere, turşulara eklenmesi söylenen kişniş tohumun faydaları şunlardır:
- Göz sağlığı açısından oldukça etkilidir ve görme sorunlarına çare olur.
- Stres, yorgunluk ve uykusuzluk için birebirdir. Sinir sistemine anında etki ederek daha sakin bir ruh haline bürünmenizi sağlar.
- Kolesterol seviyesini dengelemeye yarar.
- Kalp krizi, felç ve inme gibi ani rahatsızlıkların riskini azaltır.
- Antibakteriyel özelliğiyle enfeksiyonları engelleyen kişniş tohumu bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Ağızda meydana gelen çeşitli yaraların iyileşmesini sağlar ve zararlı bakteri oluşumun önüne geçer. Aynı zamanda da ağız kokusunu alır.
- Kemik sağlığı açısından oldukça etkilidir.
- Karın ağrısı, şişkinlik gibi durumlarda ağrı kesici özelliği vardır.
- Yağ olarak kullanımı cilt sorunlarının önüne geçer.
Kişniş Tohumu Nasıl Tüketilir?
Lifli dokusuyla dikkat çeken kişniş tohumu ile zayıflama ve form korumak mümkündür. Bu nedenle düzenli olarak kişniş tohumu çayı tüketilebilir. Ancak kişnişin genel kullanım alanlarına bakıldığında ilk sırayı baharat olarak tüketilmesi alıyor.
Çoğu kişi tohum halindeki kişnişi direkt yemeklerine ve turşularına ilave ederken bazı kişiler toz haline getirilmiş kişnişi de kullanabilir. Et ve tavuk gibi et yemeklerinde severek kullanabileceğiniz kişniş tohumunu aynı zamanda nohut, fasulye gibi kuru gıdalara da ilave edebilirsiniz.
Eğer tadından dolayı severek tüketemiyorsanız kişniş tohumlarını haşlayıp biraz yoğurt ya da bal ilavesiyle de günlük olarak yiyebilirsiniz. Diğer mevsimlik yeşilliklerle de salatalara eşlik edebilen kişniş tohumu özellikle kış aylarında çay olarak tercih edilir.
Kişniş Tohumu Çayı Nasıl Yapılır?
Çeşitli enfeksiyonların engellenmesi ve sakinleştirme özelliğiyle dikkat çeken kişniş çayının faydaları arasında dinçlik hissi vermesi de yer alır. Kolayca demleyebileceğiniz ve aşırıya kaçmadan tüketebileceğiniz bu çay sayesinde bağışıklık sisteminize bir kalkan oluşturabilirsiniz. Ancak fazla kullanımda alerjik reaksiyonlar verebilen kişniş çayı günde 1 bardaktan fazla tüketilmemelidir.
Özellikle de kronik rahatsızlığı bulunan ve sürekli ilaç kullanan kişiler doktoruna danışmadan bu çayı ve bitkiyi tüketmemelidir. 10 dakikada demlenen kişniş tohumu çayını şu şekilde hazırlayabilirsiniz:
- Bir miktar kişniş tohumunu kaşık yardımıyla hafifçe ezin.
- Kaynayıp altını kapattığınız suya tohumları ilave edin ve demlenmeye bırakın.
- 10 dakika sonra ılık olarak kişniş çayını tüketin.
EN SON HABERLER
- 1 Her 2 kişiden birinde D vitamini eksik
- 2 Geceleri "uyanıyorum" diyenler dikkat! Bu belirti beyninizi alt üst ediyor: Alzheimer sebebiymiş meğer...
- 3 Kardiyolog açıkladı: Kalp sağlığını koruyan en etkili besin!
- 4 Yatmadan önce yerseniz sabaha kadar yağ yakacaksınız! Mum gibi erimenizi sağlıyor...
- 5 Gençlik artık 50 yaşında başlıyor
- 6 Sağlıklı sanıyorduk meğer kalbi çürütüyormuş! Kalp krizinin asıl sebebi...
- 7 Robotik lazer operasyonu
- 8 Tüp bebek aileleri Anneler Günü etkinliğinde buluştu
- 9 Vücuttaki iltihabı kurutuyor! Kronik inflamasyonun en doğal ilacı...
- 10 Kabızlığa anında çare olan tarif! Tek seferde tüm bağırsakları açıyor