Siyez Unu Faydaları Nelerdir? Siyez Unu İle Ne Yapılır, Kilo Yapar Mı?
Günlük besin desteğinin vazgeçilmezlerinden biri olan buğday farklı çeşitleriyle dikkat çeken bir tahıldır. Sağladığı faydalar ve etkileri göz önüne alındığında çoğu beslenme uzmanı ve diyetisyenin önerdiği buğday çeşidi ise siyez buğdayı oluyor. Normal buğdaydan daha eski bir tarihi olan hatta tarihte ilk ekilen buğday çeşitlerinden biri olan siyez nedir, siyez ununun faydaları nelerdir ve ne işe yarar sizler için bir araya derledik.

İlk üretim yeri Şanlıurfa olan ve günümüzde Kastamonu ilimizde sıklıkla üretilen siyez buğdayı genetiğiyle hiç oynanmamış buğday türlerindendir. Doğal yapısı ve faydalarıyla sık sık gündeme gelen ve genellikle un olarak tüketilen siyez buğdayı bazı yörelerde "kaplıca" ismiyle de karşınıza çıkabilir. Normal buğday ununu hayatınızdan çıkarmanızı sağlayacak bu özel un ne işe yarar ve siyez unu ile neler yapılabilir?
SİYEZ UNUNUN FAYDALARI NELERDİR, NE İŞE YARAR?
Sağlıklı beslenmek için hayatının pek çok alanında değişim yaratanların yeni gözdesi siyez unudur. Süpermarketlerden kolayca temin edebileceğiniz bu özel un sağladığı faydalar ve diyet listelerinde de yer alabilmesiyle çok konuşuluyor. Sizlerde hem sağlıklı beslenmek hem de formunuzu korumak istiyorsanız bir an evvel siyez unu faydalarına göz atmalısınız:
- Diğer buğday türlerine oranla daha fazla sağlıklı olduğu tespit edilen siyez unu ne işe yarar diye düşünüyorsanız ilk olarak folik asit yönünden çok zengin olduğunu bilmelisiniz. Keza folik asit özellikle emziren ya da hamile olan annelerin sütünü artırmada oldukça etkilidir. Öğünlerinizde düzenli olarak kullanabileceğiniz siyez unu sayesinde vücudun ihtiyaç duyduğu folik asidi sağlayabilirsiniz.
- Lif bakımından oldukça zengin olduğu için sindirim sisteminin düzenli çalışmasında etkilidir.
- Çoğu teknolojik alet nedeniyle sık radyasyona maruz kalıyoruz. Anında olumsuz etkileri görülmese de oldukça tehlikeli olan radyasyon etkileri siyez unu sayesinde azaltılabiliyor.
- Kolesterol içermeyen siyez unu bunu içeriğindeki çok az yağ miktarına borçludur.
- Raf ömrü çok uzun olan siyez unu başta A vitamini olmak üzere B ve E vitaminlerini aynı zamanda da yüksek demir içermesiyle dikkat çeker.
- Hazımsızlık sorunlarına çözüm olduğu bilinen siyez unu aynı zamanda kabızlığında önüne geçer.
- Kolon kanserine karşı kalkan görevi görür.
- Daha uzun sürelerde sindirildiği için kan şekerini hızlı yükseltmez. Bu durumda da glisemik indeksinin düşük olmasını sağlar.
- Göz sağlığı açısından faydalıdır.
- Glüten oranı diğer buğdaylardan daha az olduğu için şişkinlik hissi yaratmaz.
SİYEZ UNU İLE NELER YAPILIR?
Acilen hayatınıza adapte etmeniz gereken siyez unu besleyici özelliği ve içerdiği mineraller bakımından korkmadan tüketilebilecek bir üründür. Genellikle yöresel ürün satan yerlerden, süpermarketlerden ya da internetten temin edilebilen siyez unu pek çok gıdanın üretiminde kullanılabilir. Sık tüketen kişilere bakıldığı zaman siyez ununun en çok şu gıdalarda tercih edildiği görülüyor:
- Poğaça,
- Ekmek,
- Pizza,
- Makarna,
- Kurabiye,
- Börek vb.
SİYEZ UNU KİLO YAPAR MI?
6 ay ve üzeri bebeklerde dahil çoğu kişinin severek tükettiği siyez unu glüten alerjisi olan ve çölyak hastalığı bulunan kişilerin tüketmemesi gereken tahıllardan biridir. Düzenli kullanımla etkilerini göstermeye başlayan ve normal buğdaydan daha zengin içeriği bulunan siyez ununun en dikkat çeken özelliği diyette tüketilebiliyor olmasıdır. Bu bilgiyi öğrenen çoğu kişi diyette siyez unu tüketmenin zararlı olduğu düşünebilir, hatta kilo yapar mı diye düşünebilir. Ancak alanının en iyi diyetisyenleri durumun tam tersi olduğunu dile getiriyor.
Diyette siyez unu kullanımı yüksek lifli yapısı nedeniyle ilk olarak sindirim sisteminin hızlanmasını sağlıyor. Ayrıca diğer buğday türlerine göre tok tutma hissi yüksek olduğu için sürekli acıkmıyorsunuz. Eğer sizlerde diyet yaparak formunuzu korumaya çalışıyorsanız siyez unu kullanımına başlayabilirsiniz.
EN SON HABERLER
- 1 Erken menopoz belirtilerine dikkat!
- 2 Yemek ısıtırken bunlara dikkat edin
- 3 Prostat kanseri teşhisinde önemli gelişme
- 4 Masa başı çalışanların kabusu bel, boyun ve sırt ağrıları
- 5 Yapay zekayla kanser tespiti
- 6 Tiroit nodüllerine ‘mikrodalga’
- 7 Kanserle savaşta yeni silah akıllı aşılar
- 8 Deprem geçti, sarsıntı hissi kaldı: Hayalet deprem algısına dikkat!
- 9 Mikropları yok eden boya keşfedildi
- 10 Emziren annelere tavsiyeler