Giriş Tarihi: 21.7.2022 13:29 Son Güncelleme: 21.7.2022 13:29

Tatlı Patatesin Faydaları Nelerdir? Tatlı Patates Neye İyi Gelir, Nasıl Pişirilir?

Tatlı patates birçok faydasıyla tüketimi önerilen bir besindir. Bir diğer ismi Kırmızı Patates olarak bilinen tatlı patates, gerek bağırsak, gerek üst solunum yolu rahatsızlıklarına şifa olmasıyla iyi bilinir. Tatlı patates de diğer besinler gibi normal miktarda tüketilirse faydalıdır. Her şeyde olduğu gibi tatlı patatesin de fazla tüketimi zararlıdır. Fakat ideal tüketimde içinde bulundurduğu yüksek oranda lif ile kilo vermeye de yardımcıdır. Bu nedenle tatlı patates genelde tüm diyet listelerinde bulunur. Peki ya tatlı patatesin faydaları nelerdir? Tatlı patates hangi hastalıklara iyi gelir?

Tatlı patates tüketimi insan sağlığına olan faydaları nedeniyle toplumumuzda oldukça fazladır. Fakat bu tüketimde de sağlık için aşırıya kaçılmaması oldukça önemlidir. Doktor ve uzman kişiler tarafından tatlı patates özellikle obezite hastalarına kilo verdirici özelliğiyle önerilir fakat hepsi bu besinin aşırı tüketilmemesi konusunda da hastaları uyarmayı atlamazlar. Sizler için bu içeriğimizde tatlı patatesin faydalarını ve pişirme taktiklerini paylaştık.

TATLI PATATES HANGİ HASTALIKLARA İYİ GELİR?

Tatlı patates, büyük oranda bağırsak ve üst solunum yolu hastalıklarına iyi gelir. Olası bir hastalığı önler. Peki bunları nasıl yapar?

  • Bağırsak hastalıkları: Bağırsak hastalıkları aslında en önemli hayati hastalıklar arasındadır. Bu nedenle yüksek lig değerine sahip besinler bağırsak sağlığını korumak için çok önemlidir. Tatlı patates tüketerek bağırsak sağlığınızı koruyabilirsiniz.
  • Üst Solunum Yolu Hastalıkları: Nefes darlığı gibi pek çok belirtiler üst solunum yolu hastalığının belirtisidir. Üst solunum yolu rahatsızlıklarının önüne geçmek için tatlı patates iyi bir tercihtir. Tatlı patates tüketimi bu hastalıkların atlatılmasına büyük oranda katkı sağlar.

TATLI PATATESİN FAYDALARI NELERDİR?

Tatlı patatesin vücuda oldukça fazla sayıda faydası vardır. Sizler için bunları aşağıda sıraladık.

  • Tatlı patates içerisinde bulunan A, C, B ve B6 vitaminleri, çok önemli bir lif kaynağıdır.
  • Vitaminlerle birlikte tatlı patatesin içinde lif, fosfor, bakır, potasyum ve manganez de vardır. Bu maddeler de vücut için oldukça sağlıklıdır.
  • Tatlı patates, normal patatese nazaran çok daha iyi bir karbonhidrat kaynağı olarak bilinir. Glisemik indeksi düşün olan tatlı patates, bu özelliği sayesinde kişiyi tok tutar.
  • Tok tutucu özelliğiyle aniden gelen açlıkların önüne geçerek kilo vermeye yardımcı olur.
  • Aynı zamanda tatlı patateste beta karotan oranı yüksektir. Bu oranın yüksek olması bağışıklık sisteminin güçlü olmasına katkıda bulunur.
  • Karaciğer yağlanması ve kalp krizi risklerini de önemli miktarda azaltır. Bilhassa cilt ve prostat kanseri riski de azalır.
  • Tatlı patates, kolestrolü düşürerek içerdiği lif ile sindirim sisteminin düzenli çalışmasına da katkı sağlar.
  • Tatlı patates içerdiği yoğun miktarda lif ve antioksidan ile kabızlığı önlemektedir.
  • Bağırsak emilimini hızlandırarak bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar.
  • Sindirim sistemlerinde oluşabilecek bir kanseri önleyici etkisi vardır.
  • Ağır görme rahatsızlığı yaşayan kişilerde dahi, tatlı patates, göz sağlığına katkıda bulunur.
  • Göz için gerçekleşebilecek potansiyel hastalıkları yok ettiği gibi, bulaşıcı göz hastalıklarını da önler.
  • Beyin fonksiyonlarına iyi gelir. Beyin iltihabını önler.
  • Öğrenme ve hafızayı geliştirici etkisi vardır.
  • Beyin hasarlarını önler.
  • Kilo vermeyi sağlar. Obeziteye karşı savaşta hastalara yardımcı olur.
  • Ciltte bulunan ölü hücrelerin atılmasını sağlar.
  • Cilt hastalıklarının önüne geçer.
  • Sivilceleri önler.

TATLI PATATES NE KADAR TÜKETİLMELİ?

Her besinde olduğu gibi tatlı patatesin tüketilmesi de dengede tutulmalıdır ve aşırıya kaçılmamalıdır. Tatlı patatesi günde 2 veya 3 kere tüketmek yeterli olacaktır. Tatlı patatesi bu sıklıkla tüketirseniz oldukça faydalı olacaktır. Aşırı tüketim durumlarında sindirim hastalıkları oluşabilir. Bunun olmaması için tatlı patates, ideal miktarda tüketilmelidir. Aşırıya kaçmak tehlikeli olacaktır.

TATLI PATATES NASIL PİŞİRİLİR?

Tatlı patatesin pişirmesinde aşağıdaki aşamalara uymak önemlidir.

  1. Tatlı patatesler parmak şeklinde doğranır. İçine zeytinyağ, ezilmiş sarımsak, baharat ve tuz eklenir.
  2. Karıştırıp 200 derecelik fırında kızarana dek pişirilir. Fırındayken ara sıra karıştırılmalı.
  3. İçine zeytintağ, ezilmiş baharatlar, sarımsak ve tuz eklenerek karıştırılır.
  4. 200 derecede 35 dakika kadar bir süre pişirilir.

Afiyet olsun.

TATLI PATATES KİLO YAPAR MI?

Tatlı patates, eğer doğru miktarda tüketilirse kilo yapmaz, tam aksine kilo vermeyi sağlar. Tatlı patates fazla kiloya sahip kişilerce çok sık tercih edilen bir besindir. İçerdiği yüksek lif oranıyla tatlı patates, yağ yakma özelliğiyle neredeyse tüm diyet listelerinde bulunur.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.