Kinoanın Faydaları Ve Zararları Nelerdir? Kinoa Zayıflatır Mı, Nerelerde Kullanılır?
Kinoa tohumu özellikle son yıllarda ülkemizde çok popüler hale geldi. Kinoa ile yapılan lezzetler ise daha da ünlenmiş bir durumda. Kinoa, salata, dolma, omlet, çorba ve hatta hamur işlerine kadar katılmaya başlandı. Peki bu kadar geniş yelpazede kullanılabilen kinoa tam olarak nedir ve ne işe yaramaktadır? Bu yazıda kinoa hakkında tüm sorular yanıtlanacak.
Kinoa tohumu yüksek miktarda mineral, vitamin ve lif içerir. Kinoa tohumu içinde A, B, C, D ve K vitaminleri bulunur. Bu kadar zengin bir içeriğe sahip olan kinoanın çok fazla faydası da vardır. Ve oldukça zengin içeriğe sahip olmasına rağmen kinoa tohumunda kolesterol bulunmaz. Bunlardan hariç kinoa tohumunda magnezyum, fosfor, demir, çinko ve kalsiyum da çokça bulunur. Peki bunun faydaları nelerdir?
Kinoanın Faydaları
Kinoa tohumu ülkemizde fazla bilinmese de son zamanlarda oldukça duyulan bir besin maddesidir. Ülkemizde fazla kullanılmasa dahi çok kolayca bulunan bir tohumdur. Kinoa tohumu ile çeşitli yemekler yapılabilir ve yapılmalıdır da. Birçok rahatsızlığa iyi gelmesiyle bilinen kinoanın çok fazla faydası bulunmaktadır. İşte kinoa tohumu tüketmenin faydaları.
- Kinoa tam proteinli besinlerden birisidir.
- Kilo korumaya ve aynı zamanda zayıflamaya yardım edecek kadar yüksek lif içerir.
- Lif oranı yüksek olmasından dolayı sindirimi kolaylaştırır.
- Demir bakımından zengin olduğu için anemisi olan kişilere faydalıdır.
- Antioksidan özelliği vardır.
- Glütensizdir.
- Kemik ve sinir fonksiyonları gelişiminde görev alan manganez minerali bakımından zengindir.
- Kas hücrelerini destekler ve enerji üretir. Halsizliğe iyi gelmesi ile bilinir.
- Kan şekerini düşürücü bir etkisi vardır. Bundan dolayı diyabet hastası kişilere tavsiye edilen bir besindir.
Kinoanın Kalorisi ve Besin Değeri
Pişmiş kinoanın kalorisi 100 gramda 120 kcaldir. Besin değerleri ise şu şekildedir:
- Karbonhidrat 21.3
- Lif 2.8
- Protein 4.4
- Yağ 1.9
- A vitamini
- Potasyum
- Kalsiyum
- Demir
Kinoanın Zararları
Kinoa tohumu çok ayrı şekillerde tüketilebilecek bir besindir. Haşlanarak çeşitli yemeklere katılarak tüketilen bir besin olduğu için hakkında birçok şey merak edilir. Bunlardan birisi de kinoanın zararlarının bulunup bulunmadığıdır. Kinoa tohumu çok faydalıdır ancak her şeyin olduğu gibi bunun da fazla tüketimi zararlıdır. Tüketirken kontrollü olmak çok önemlidir. Kinoa tohumu kan sulandırıcı bir özelliğe sahiptir. Aşırı tüketildiği takdirde çeşitli kanamalara sebebiyet verebilir. Aynı zamanda içerisinde bulunan saponin ve fitik asit yüzünden bazı vitaminlerin ve minerallerin emilimini azaltabilir.
Kinoa Nasıl Tüketilir?
Ülkemizde son zamanlarda isminden sıkça bahsettiren kinoa tohumunun nasıl kullanıldığı çok araştırılmaya başlanmıştır. Kinoa tohumu genellikle pişirilerek tüketilir. Kinoayı pişirmeden yarım saat önce suya koymak gereklidir. Daha sonra da kinoanın tadındaki acılığın giderilmesi için bol suda ovularak yıkanır. Pişirmek için bu şekilde hazırlanır. Kinoanın iki katı kadar su hazırlanır. Kinoa suda, et suyunda ya da tavuk suyunda kaynamaya başlayana değin pişirilir. Su kaynamaya başladığında da ocak kısılır. 15 dakika kısık ateşte pişirilip 5 dakika da dinlendirilir.
Kinoa Zayıflatır MI?
Kinoa yüksek lif içeren bir gıdadır. Bundan dolayı da tüketildiğinde uzun süre tok tutarak yemek yedirmez. Bu da isteyen kişilerin zayıflamasına yardım eder. Direkt olarak zayıflatmasa da dolaylı yoldan zayıflatıcı bir gıdadır.
Kinoayı Kimler Kullanamaz
Kinoa aslında çok yararlı ve herhangi bir zarar vermeyen bir yiyecektir. Hatta glütensiz olduğu için çölyak hastalarının da tüketebileceği bir yiyecektir. Ancak kan cıvıtıcı bir etkiye sahiptir. Bu yüzden kan ile ilgili rahatsızlıkları olan kişilerin tüketmeden önce doktora sorması önemlidir.
Kinoanın Yan Etkileri
Kinoa tohumu alternatif bulgur gibidir. Birçok şeyde kullanılabilir ve oldukça lezzetlidir. Lezzetinin yanı sıra çok faydalı bir besindir. Çoğu hastalığa iyi gelen kinoanın elbette yan etkileri de vardır. Ancak bu yan etkiler sadece fazla tüketildiği takdirde ortaya çıkar. O yan etkiler ise şunlardır:
- Kan cıvıtır.
- Bazı mineral ve vitaminlerin emilimini engeller.
Kinoa Çiğ Yenir Mi?
Kinoa genellikle haşlanarak tüketilen bir besindir. Kinoa tohumları haşlandığında büyüyen bir gıdadır. Haşlandığı takdirde bir buğday gibi kullanılan kinoa tohumunun çiğ olarak tüketilmesi biraz zordur. Ancak ezilerek kekeler içerisinde katılıp kullanılabilir. Diğer türlü kinoa çiğ olarak tüketilmez.
EN SON HABERLER
- 1 Kozmetik jinekoloji
- 2 Yazın kabusu gıda zehirlenmesi
- 3 T.C. Kimlik No ile Tahlil Sonucu Görüntüleme 2024 - MHRS E-Devlet ve E-Nabız ile Tahlil Sonuçları Nasıl Öğrenilir?
- 4 Bu hipertansiyon öldürücü
- 5 Güneşin öteki yüzü ürkütücü
- 6 Doğumları robotlar mı yaptıracak?
- 7 İnmenin nedeni kalbiniz olabilir
- 8 Tüm vücudu iltihaplardan arındıran mucize besin! Sadece 1 tane tüketmek sizi yeniden doğmuş gibi yapıyor...
- 9 Yalnızlık günde 15 sigara içmek kadar zararlı
- 10 Evlilik kemoterapi etkisi sağlıyor