Karabuğdayın Faydaları Nelerdir? Karabuğday Hangi Hastalıklara ve Neye İyi Gelir, Nasıl Tüketilir?
İsminde geçen buğday kelimesinden dolayı bir buğday çeşidi zannedilen karabuğday, aslında bir buğday ya da tahıl değildir. Küçük bir bitki olan greçka bitkisinin tohumlarına karabuğday denilmektedir. Bir buğday çeşidi olmadığı için de gluten içermemektedir. Bu yüzden çölyak hastalarının en çok tercih ettiği besinlerin başında gelir. Karabuğdayın faydaları yalnızca çölyak hastaları için değil, herkesin ihtiyaç duyduğu niteliktedir. Karabuğdayım kalorisi ve besin değeri oldukça zengin içeriklidir ve bu yüzden sağlıklı beslenenlerin sıklıkla tercih edilen bir besindir. Glutensiz beslenerek zayıflamayı amaçlayanların diyet listesinde mutlaka karabuğday da yer almaktadır. Peki, sağlıklı olmasına karşılık ‘karabuğday ne kadar yenmeli?’ ve ‘karabuğday nasıl pişirilir?’ İşte karabuğday ile ilgili tüm merak edilenler…

Zengin besin değerlerine sahip karabuğdayın kabuklu yemiş olarak da tanımlanması mümkündür. Karabuğday nerede yetişir? Sorusu çok merak edilir ancak karabuğdayın ülkemizde üretimi yapılmamaktadır. Çok kurak ve serin bölgelerde yetişen karabuğday, iklim şartlarının uyumsuzluğundan dolayı ülkemizde yetişmiyor. Dünya'da en çok Estonya, Litvanya, Polonya gibi ülkelerde yetiştiriciliği yapılmaktadır. Karabuğday unu ekmek yapımı amacıyla kullanılmaya çok elverişli değildir. Karabuğday, genellikle haşlanarak salatalara katılıyor, çorbalara eklenebiliyor veya yoğurtla karıştırılarak tüketiliyor. Çok doyurucu olmasıyla bilinen karabuğday, tane olarak tüketildiği gibi öğütülerek de yemeklere katılmaktadır.
KARABUĞDAYIN KALORİSİ VE BESİN DEĞERİ
- Karabuğdayın 20 gramı yaklaşık 70 kalori içermektedir.
- Yani 1 yemek kaşığı karabuğday tükettiğiniz zaman 70 kalori almış olursunuz.
- Protein açısından oldukça zengindir. 20 gram karabuğday yaklaşık 3 gram protein içerir.
- Lif içeren bir besindir.
- Kalsiyum, sodyum, potasyum gibi vücudun ihtiyaç duyduğu mineralleri bolca içermektedir.
- Demir içerir.
- B kompleks vitamin grubundan olan bakır, lif, magnezyum ve mangan açısından oldukça zengindir.
- Gluten içermez
KARABUĞDAYIN FAYDALARI NELERDİR?
Beyin sağlığını koruyor: Karabuğday, uzmanlar tarafından Alzheimer gibi beyin fonksiyonlarını etkileyen rahatsızlıklar için kullanılmakta ve tavsiye edilmektedir. İçerisindeki antioksidanlar sayesinde beyin fonksiyonlarını ve işlevlerini desteleyici bir özelliği vardır.
Diyabet hastalarına öneriliyor: Karabuğdayın içerisindeki karbonhidratlar emiliminin yavaşlamasını sağlıyor. Bu durum da uzun süreli tok kalmayı ve kan şekerinin ani olarak düşmesini önleyici bir etki ortaya koyuyor.
Kabızlığı önler: Sindirim sistemi üzerinde oldukça olumlu etkileri olan karabuğday, lif kaynağıdır. Bu özelliği sayesinde tam bir bağırsak dostudur ve sindirimi kolaylaştırıcı etkileri vardır.
Glutensiz: Çölyak hastaları için çok değerli bir besindir. Ancak günümüzde çölyak hastalığı olmasa da glutenli gıdalardan dolayı şişkinlik, hazımsızlık gibi rahatsızlıklar yaşayanların da tercih ettiği besinler arasındadır.
Saçları besler: Karabuğdayın saça faydaları saymakla bitmiyor. İçerisindeki vitaminler sayesinde hem cildinizin hem saç köklerinizi besler. İçerisindeki keratin ile saç ve tırnak uzamasını hızlandırır.
Kalp ve damar dostu: Karabuğday, kötü kolesterol seviyesini düşürür. İyi kolesterol seviyesini ise yükseltir. Bu özelliği sayesinde kalp ve damar hastalıkları riskini azaltır.
Antikanserojen: İçerisindeki fenolik bileşenler sayesinde bazı kanser türlerine karşı oldukça etkili bir besindir. Hücredeki serbest radikal zararlarına karşı koruyucu bir etkisi vardır. Kanserin yayılmasını ve oluşmasını önleyicidir.
KARABUĞDAY NASIL TÜKETİLİR?
- Karabuğday ile lezzetli çorbalar yapabilirsiniz. Karabuğdayı haşladıktan sonra blender ile ezerek içerisine katmak istediğiniz sebzeler ve et suyu ile sağlıklı bir çorba hazırlayabilirsiniz.
- En sık tüketim şekillerinden de biri olan bulgur veya pirinç pilavı pişirme tekniklerini kullanarak hazırlayabilirsiniz. Karabuğday pilavı hem doyurucu hem de çok tok tutucudur.
- Öğüterek un haline getirilmiş karabuğday ile hamur işi yemekler yapabilirsiniz. Üstelik bu sayede glutensiz açma, poğaça vb. hazırlamış olursunuz.
- Diyet yapanların ara öğün olarak tercih ettiği yöntemlerden biri olan, yoğurt ile tüketme şeklini deneyebilirsiniz. 1 kase yoğurt içerisine 1 kaşık öğütülmüş veya haşlanmış karabuğday katarak çok doyurucu bir besin elde edebilirsiniz.
KARABUĞDAYIN ZARARLARI
- Her ne kadar faydalı içeriğe sahip olsa da kalori açısından yüksektir. Karabuğday kilo aldırır mı? sorusu bu yüzden merak konusudur. Yüksek kalorili bir besin olduğu için aşırı tüketildiğinde kilo alımına sebep olabilir.
- Karabuğday alerjisi olanların tüketmemesi gerekir. Alerjik reaksiyonlara sebep olabileceği için alerjik bir bünyeye sahipseniz dikkatli tüketmenizde fayda var.
- Aşırı tüketime bağlı olarak bulantı, kusma, kaşıntı gibi yan etkiler oluşturabilir.
EN SON HABERLER
- 1 Buzdan zehir
- 2 Dikkat! Aşırı sıcaklar çarpabilir
- 3 Balıklama atlamayın felç kalabilirsiniz!
- 4 Obeziteyle milli mücadele
- 5 Ünlülerden çağrı: ‘Kan verin candan bağlanın’
- 6 Gizli şekere karşı yoğurt tüketin
- 7 Sıcaklar kalp ayarlarınızı bozmasın
- 8 Şekersiz yaşam bedeni iyileştiriyor
- 9 Sosyal medyadaki egzersiz videoları omurgayı tehdit ediyor
- 10 Genetiğin şifreleri çözülüyor