Son Güncelleme: Cuma 24.02.2023 11:04
Mandalina Kabuğunun Faydaları Nelerdir? Mandalina Kabuğu Neye İyi Gelir, Hangi Hastalıklara Faydası Vardır?
Kış mevsiminde en çok tüketilen meyvelerden birisi olan mandalinanın faydaları saymakla bitmiyor. C vitamini deposu olan bu meyvenin kabuğu da kendisi kadar sağlıklı. Mandalina kabuğunun mucizevi faydaları, duyanları şaşırtmayı başarıyor. Gerek duymayarak çöpe attığımız bu kabukların vücudumuz için birçok faydası bulunuyor. İşte, yazımıza dair detaylar…
Mandalina, turunçgiller familyasında yer alan ve vitamin içeren bir meyvedir. Kışın özellikle gribal enfeksiyonlarla savaşma noktasında büyük öneme sahip bu meyve sıklıkla tüketilmektedir. Bağışıklığımızı koruyan ve hastalıklarla savaşmamızda yardımcı olan mandalinanın birçok faydasına şahit olduk. Mandalinanın kendisi kadar değerli kabukları, insan vücuduna pek çok faydası vardır.
Mandalina Kabuğu Faydaları Nelerdir?
Mandalina kabuğunu çöpe atmak yerine değerlendirebileceğiniz pek çok faydası bulunuyor. Bronşit hastalığında, bir bardak sıcak suya iki yemek kaşığı mandalina kabuğunu ekleyip bir saat beklettikten sonra tüketmek, bu hastalığı doğal bir şekilde gidermenizi sağlar. Öksürük ve burun tıkanıklığında da fayda sağlayan bu kabuklar, yine suya eklenip bekletildikten sonra tüketilebilir.
Sindirim sorunlarına da faydalı olan bu kabukları toz haline getirerek yemeklerde kullanabilirsiniz. Böylece mide ağrılarınız ve sindirim sorunlarınızın kısa sürede çözülmesine yardımcı olur. Ayak mantarı şikâyeti olanlar bu kabukları, mantarın bulunduğu yere koymalıdır. Bunların yanı mandalina kabuğunun hipertansiyon ve beyin tümörüne de faydası vardır.
Mandalina Kabuğu Ne İşe Yarar?
Mandalina kabuğunun faydalarının yanı sıra ne işe yaradığı da önemli bir husustur. Mandalina kabuklarının beyaz kısımları yüksek pektin içeriğine sahiptir. Pektin ise diyet lifinin bileşenidir ve kolesterolü düşürücü bir etkisi vardır. Bu mucizevi kabuklar hazımsızlığı azaltır ve bağışıklık sistemine güç katar.
Mandalina kabuğunda bulunan antioksidan, bu meyvenin suyundan daha faydalıdır. Bunların yanı sıra bu kabuklarla günlük besin zenginliğinizi arttırabilirsiniz. Kahvaltıda tüketmek için harika reçeller yapabilirsiniz. Aynı şekilde mandalina kabuklarıyla çay ve oda parfümü deneyebilirsiniz.
Mandalina Kabuğu Zayıflatır Mı?
Lif bakımında oldukça zengin bir içeriğe sahip mandalina kabuğu, karın bölgesindeki yağlanmaları giderir. Aynı zamanda idrar söktürücü özelliğiyle vücuttaki ödem ve yağ yakımını hızlandırır. Mandalina kabuğu bu sebeplerden ötürü sindirimin hızlı çalışmasına ve kişinin zayıflamasına yardımcı olur.
Mandalina Kabuğu Nasıl Kurutulur?
Vücudumuza büyük oranda fayda sağlayan mandalina kabuğunu kurutmak oldukça basit. Bir fırında ya da soba üstünde yüksek ısı ile kurutabileceğiniz gibi doğal yollarla da mandalina kabuğunu kurutabilirsiniz. Mandalina kabuklarını kuruttuktan sonra kapalı bir cam kavanozun içinde saklayabilirsiniz.
Mandalina Kabuğu Cilde Faydaları Nelerdir?
Cilt bakım ürünü olarak kullanılabilen mandalina kabuğu, cildin yumuşamasına ve temizlenmesine büyük fayda sağlar. Dokuların yenilenmesini sağlayan bu mucizevi kabuklar iltihap koruyucu özelliğine de sahiptir. Bu sebeple mandalina kabuğu cildi ölü derilerden kurtarır, gözenekleri temizler ve selülitlerin kaybolmasına yardımcı olur.
Ayrıca cildi nemlendiren mandalina kabukları ile maske yapmak gerekecektir. Çoğu kozmetik üründen daha faydalı olan bu kabuklar ile günlük bakımınızı yapabilirsiniz. Hava kirliliği, sivilce ve daha birçok nedenden ötürü ciltte oluşan sivilcelenmeleri de azaltarak, cildi yeniler. Hücre yenilenmesini ve kan akışını hızlandırarak, yaşlanma nedeniyle yüzde oluşan kırışıkların giderilmesine yardımcı olur.
Mandalina Kabuğu Çayı Nasıl Yapılır?
Mandalina kabuğundan yapılan çaylar, cilde içten fayda sağlamaktadır. Bu faydalı kabuğun kullanımı, ihtiyaç duyacağınız duruma göre değişiklik gösteriyor. Bir su bardağı mandalina çayı için iki adet mandalinanın kabuğunu soymak yeterli olacaktır. Öncelikle bir cezveye 1-1.5 su bardağı suyu ekleyip kaynatılır. Kabuklar ufak ufak doğrandıktan sonra kaynayan suyun içerisine katılır ve beş dakika boyunca kaynaması beklenir. Ardından on dakika demlenmesi beklenir ve içilir. Dilerseniz içine zencefil ya da tarçın katarak farklı bir tat elde edebilirsiniz.
Mandalina Kabuğu Yenir Mi?
Antioksidan özelliğiyle sizi tüm hastalıklardan koruyan mandalina kabuğunu direkt yiyebileceğiniz gibi kuruttuktan sonra da tüketebilirsiniz. Çay ile tüketebileceğiniz gibi kuruttuğunuz mandalina kabuklarını sade olarak yiyebilirsiniz. Kabuğu toz haline getirip yemeklerde kullanabileceğiniz gibi, toz haline getirmeden salata içerisine doğradıktan sonra tüketebilirsiniz.
Mandalina Kabuğundan Reçel Nasıl Yapılır?
Mandalina kabuğunu tüketebileceğiniz bir diğer yöntem reçeldir.
- Reçelin yapımına başlamadan önce mandalinaları sirkeli suda yaklaşık on dakika bekletin.
- 8 mandalinayı tekrar yıkadıktan sonra kabuklarını soyun.
- Mutfak robotuyla bu kabukları küçük parçalar haline getirin.
- Ardından bir tencereyi alıp içine 2 su bardağı şeker dökün.
- Kabuğun renginin şekere geçmesi için şeker ve kabuğu bir arada hafifçe yoğurun.
- 3-4 saat beklettiğiniz kabukların üzerine 2 su bardağı kadar sıcak suyu ekleyin ve kaynamaya bırakın.
- Kaynayan şerbetin üstünde biriken köpükleri bir kevgir yoluyla alın.
- Reçelin suyu şerbet kıvamına gelene kadar kaynatın ve ocaktan almadan 10 dakika önce bir limon sıkın.
- Soğumaya bırakın ve ardından dilediğiniz gibi afiyetle yiyin.
EN SON HABERLER
- 1 Kan grubunuza dikkat! Bu kan grubundakilerin "demans riski %82 daha fazla"
- 2 Bilim insanları mucizeyi duyurdu! Kanser hücrelerini tek tek yakalayıp öldürüyor
- 3 Gözlerimizin önünde eridi! Diyet yapmadan 20 kilo veren ünlü isim açıkladı: "Her gün bunu yedim..."-
- 4 Kanserin ilk belirtisi ellerde ortaya çıkıyor! Eğer böyle görünüyorsa...
- 5 İklim değişti dünya alarmda
- 6 Aşırı öfke 40 dakika içinde ölüme sürükleyebilir! Kan damarlarını genişletip...
- 7 Gaziantep Şehir Hastanesi Obezite Merkezi Bölgeyi tedavi edecek
- 8 Kanserin ilk belirtisi ellerde ortaya çıkıyor! Eğer böyle görünüyorsa...
- 9 Yaza incecik girmenizi sağlayacak tarif! Metabolizma hızını arşa çıkarıyor...
- 10 "En sağlıksız gıda" seçildi: Hepimiz bayılarak yiyoruz! Sağlıklı hücrelerde adeta bomba etkisi yapıyor