D vitamini sarışın seviyor
Ülkemizde D vitamini eksikliği neredeyse 10 kişiden 8’inde görülüyor. Uzmanlar açık tenli sarışın insanların, D vitamini üretmek için sadece 15 dakika, esmer tenli kişilerin ise güneşte kalma süresinin daha uzun olması gerektiğine dikkat çekiyor
ESMERLER D VİTAMİNİ İÇİN DAHA ÇOK GÜNEŞTE KALMALI
D vitamini almanın en kolay yolunun cildin doğrudan güneş ışığına, özellikle de ultraviyole B ışınlarına maruz kalması olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Atasoyu, şunları söyledi: "Güneşte kalma süresi cildin özelliklerine göre değişir. Açık tenli insanların cildi genellikle 30 dakika içinde pembeye dönmeye başlayacağından, vücudun ihtiyaç duyduğu D3 vitamini üretmek için sadece 15 dakika güneşe maruz kalmaları yeterli olur. Esmer tenli kişilerin D vitamini üretmek için güneşte kalma süresi daha uzun olabilir. Güneşe çıkma saati, cildin tonu ve iklim koşullarına göre güneşte kalma süresi değişkenlik gösterebilir."
YORGUNLUK D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ BELİRTİSİ
DOÇ. Dr. Atasoyu, D vitamini eksikliğinin tipik bir belirtisinin olmadığını vurgulayarak, "Genellikle kemiklerde ağrı, yorgunluk gibi yakınmalara neden olabilir. Bazen de hiçbir belirtisi olmayabilir" dedi. D vitamini eksikliğini etkileyen unsurları da Doç. Dr. Atasoyu, şöyle sıraladı: "Ten rengi ve vegan olmanın yanı sıra cildin güneş görmesini engelleyecek kıyafetler giymek, güneş ışığının daha az olduğu kuzey bölgelerinde yaşamak, obezite veya gastrik bypass ameliyatı, emzirilen ve D vitamini takviyesi almayan bebekler, gebelik ve yaşlanma."
D VİTAMİNİ FAZLASI HASTALIK SEBEBİ
D vitamininin aşırı dozda alınmasının da eksikliği gibi çeşitli rahatsızlıklara neden olabildiğini vurgulayan Doç. Dr. Atasoyu, "Vücutta çok fazla D vitamini varsa, kalsiyum seviyeleri yükselir ve hiperkalsemiye neden olabilir. Hiperkalsemi iştahsızlık, fazla miktarda idrara çıkma, böbrek yetmezliği, kalp ritm bozukluğu, susuzluk hissi, kabızlık, bulantı-kusma, bilinç kaybı, koma gibi ciddi durumlara yol açabilir" dedi.
SOMON, YUMURTA SARISI, PORTAKAL SUYU
GENEL olarak güneş ışığına maruz kalmanın vücudun ihtiyaç duyduğu D vitamini almak için en iyi yol olduğunu hatırlatan Doç. Dr. Atasoyu, "D vitamini içeren yiyeceklerin tüketimi de oldukça yararlı. Somon, uskumru gibi yağlı balıklar, mısır gevreği, süt, yumurta sarısı, portakal suyu, tahıl, sığır karaciğeri ve yoğurt D vitamini yönünden oldukça zengin besinler arasında yer alıyor" dedi.
EN SON HABERLER
- 1 Ne kadar hiperaktifsiniz? 10 soruda kendinizi test edin...
- 2 Kalp krizinin sinsi sinyalleri! İlk önce bu belirtileri veriyor...
- 3 Ortopedi ve Travmatoloji alanında uzmanlar Konya’da bir araya geldi
- 4 Astım nöbetine dikkat
- 5 Metabolizmayı ateşleyen beslenme yöntemi! İstediğinizi yiyerek 3 ayda 12 kilo verin...
- 6 Kemikleri adeta çelik gibi yapıyor! Günde 1 porsiyon tüketmeniz yeterli..
- 7 ‘Serum’ çılgınlığına karşı uyarı: Kuaförde serum taktırıp kalbi duranlar var
- 8 Greyfurtun 8 altın faydası
- 9 Beşinci hastalık korkutuyor
- 10 Hafızayı zehir gibi yapıyor! Bilim insanları beyin gücünü artırmak kaç dakika yürümeniz gerektiğini açıkladı