Giriş Tarihi: 15.08.2023 15:42 Son Güncelleme: 15.08.2023 15:43

Mantar Nasıl Temizlenir? Mantar Yıkanır Mı, Topraktan Nasıl Arındırılır?

Mantar Türk mutfağının en tartışılan yemek türlerinden biridir. Protein bakımından et ile kıyaslanması, zehirli olup olmayışı ve yıkanıp yıkanmaması gibi konularda tartışma konusu olmuştur. Bu yazımızda size mantar nasıl temizlenir, yıkanır sorusunu yanıtlayacağız. Püf noktalarıyla mantar temizliği detaylarına değineceğiz. Mantar görüntü itibarıyla yıkanması ve temizlenmesi zor gibi görünse de aslında çok basittir. Size aktaracağımız yöntemlerle evinizde kolaylıkla mantar temizliği yapabilirsiniz.

Mantar Nasıl Temizlenir? Mantar Yıkanır Mı, Topraktan Nasıl Arındırılır?

Mutfağa giren meyve ve sebzeleri güzelce yıkayarak tüketmek artık el alışkanlığı olmuştur. Aslında bu güzel bir alışkanlıktır. Ama bazı besinler suya değdiği zaman hemen kararmakta ve bozulabilmektedir. Bu besin türlerinden biri mantar olduğunu söyleyebiliriz. Mantarı fazla suyla temas ettirmemek gerekir. İçerisindeki yabancı maddeler suyla temas ettiği zaman daha çok temizlenmek yerine içerisine yapışıp kalıyor. Bunun için mantar nasıl temizlenir, yıkanır? Sorusuna detaylı bakacağız. İşte püf noktalarıyla mantar temizliği…

MANTAR SOYULUR MU?

Mantar temizliğine geçmeden önce mantar soyulur mu soyulmaz mı sorusunun yanıtına değinelim. Öncelikle mantar doğası gereği yapısı bozulmadan tüketilen besinlerdendir. Mantarın bazı bölgeleri soyularak yenebilir. Mantar saplarını mantarın şapka kısmından hafifçe çekerek ayırt edin. Daha sonra şapka kısmında siyahlıklar bulunur, bu siyah kısımları soyabilirsiniz. Bunun için ince uçlu bıçaklardan yardım alarak kolayca soyabilirsiniz. Bu şekilde soyarak siyah kısımlardan kurtulmuş oluruz. Zarları temizledikten sonra bıçağımızı da temizlememiz gerek. Bunun için bir bez yardımı ile temizlemeliyiz. Eğer geçmiyorsa nemli bir bez yardımı ile temizlememiz gerekir.

MANTAR NASIL TEMİZLENİR?

Mantar temizleme yöntemlerini size "Kültür mantarı nasıl temizlenir?" Sorusuna yanıt vererek açıklayacağız.

Mantar temizleme yöntemleri için birkaç yöntem vardır. Bunlardan biri de sebze temizleme fırçası olduğunu söyleyebiliriz. Piyasada birçok zücaciyede sebze temizleme fırçası bulabilirsiniz. Eğer bulamazsanız da bir diş fırçasını bu konu için feda etmeniz gerekebilir. Diş fırçasını mantarın şapka kısmında zarların üzerine sürerek temizleme işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Eğer mantar çok kirli ve su ile temizlenmesi şart ise bunun için size farklı bir yöntem önereceğiz. Bir limon hazırlayın. Limonu sıkıp bir kaba koyun. Sonra kabın içine mantar sayısına göre su ekleyin. Su miktarı çok fazla olmasın. Daha sonra mantarları limonlu suyun içine batırıp çıkartın. Suyun içerisinde uzun süre bekletmeyin. Daha sonra nemli bir bez yardımı ile ya da kâğıt havlu ile mantarın siyah yerlerini temizleyin. Mantar fazla suya maruz kalmadan bu şekilde temizlemiş olacaksınız.

Enginar nasıl temizlenir, soyulur ve ayıklanır? Püf noktaları ile enginar temizleme yöntemleri

İstiridye mantarı nasıl temizlenir?

Bu mantar türü marketlerde ve pazarlarda bulunabilen bir türdür. Lezzeti ve temizleme yöntemi ile diğer mantarlardan daha farklı olduğunu kanıtlamıştır. İstiridye mantarı temizliği için ilk önce mantarın sapını orta kısımdan ayırmamız gerek. Mantarın üst şapka kısmını nemli bezle hafifçe silin. Beyaz renkteli alt yüzey ise sebze temizleme fırçası ya da diş fırçası ile temizlenebilir. Eğer temizlenmezse suya batırıp hemen çıkarabiliriz. Mantar suyu çekmeden sudan çıkarmalıyız.

MANTAR NASIL PİŞİRİLİR?

Mantar tavada sote, haşlama, kızartma, kavurma ve ızgarası bile olabilen besin türüdür. Et ile kıyaslaması bu yüzden yapılmaktadır. Et gibi her türlü pişirilme yöntemi vardır. Bir sabah kahvaltınız için mantarlı omlet yapabilirsiniz. Omlet için mantarları ufak ufak doğrayıp hafif yağda kızartabilirsiniz. Ya da kırmızı et, beyaz et ile beraber soteleyebilirsiniz. Eğer sote yapacaksanız temizlediğiniz mantarı küp küp doğrayarak biraz yağda kızartarak dileyen yemeğin suyuyla haşlayarak sotede kullanabilir. Mantar pişirme bakımından zor olmayan türdür. Kızarması ya da haşlanması çok zaman almayan ve yemeklere de bir o kadar güzel lezzet veren besin türü diyebiliriz.

Bamya nasıl temizlenir ve ayıklanır? Püf noktalarıyla evde bamya temizleme