En gerçek diyet
Son dönemde hızlı zayıflama diyetleri tartışma konusu oldu. Uzmanlar sağlığa zarar veren hatta ölümlerle bile sonuçlanan bilinçsiz diyetler yerine yaşam boyu sürdürülebilir diyetler yapılmasını öneriyor. Ve bunun en iyi örneğinin ‘Akdeniz diyeti’ olduğunun altını çiziyor


TEMELİ ZEYTİNYAĞI
Sürdürülebilir diyetin amacını Ceceli, şöyle açıkladı: "Bireylerin sağlıklı bir şekilde gelişme ve büyümesini sağlamak, her türlü yetersiz beslenmenin önüne geçilmesine katkıda bulunmak, biyolojik çeşitliliklerin korunmasını desteklemektedir."
Sürdürülebilir diyetin en iyi örneğinin Akdeniz diyeti olduğunu belirten Ceceli, "Akdeniz diyeti yüksek miktarda bitkisel gıdalar içerir. Sebzeler, meyveler, tahıllar, fasulye, fındık, tohumlar Akdeniz diyetinin en önemli gıdalarıdır. Akdeniz diyetinin ana yağ kaynağı sızma zeytinyağlarıdır. Ilımlı bir süt ürünleri alımı örneğin; peynir ve yoğurt gibi bu diyette önemlidir. Haftada 1-4 arası yumurta tüketimi, 1-2 gün tüketilecek balık ve kümes hayvanları ve çok az miktarda kırmızı et tüketimi Akdeniz diyetinin temel prensipleridir" dedi.
TEK TİP BESLENMEYİN
Tek tip beslenmenin vücudu yorup, böbrek ve karaciğer fonksiyonlarının zarar görmesine neden olduğunu söyleyen Ceceli, şöyle dedi: "Bağışıklık sistemimizin zayıflamasına ve zarar görmesine neden olur. Tek tip beslenmeler, popüler olan düşük kalorili diyetler, bilinçsiz yapılan şok diyetler sizin hayatınızı risk altına alıyor. Son dönemlerde gördüğümüz bu tip beslenmeler maalesef insan sağlığına zarar vermeye devam ediyor. Kısacası hiçbir besin tek başına mucizevi değildir ve beslenmede çeşitlilik, sağlığımız açısından son derece önemlidir. Her besinin kendine ait vitamin, mineral içeriği vardır. Ve bizde bunun için her besinden yeteri kadar faydalanmalıyız."
KIRMIZI-TURUNCU MEYVE VE SEBZELER
"Ne kadar farklı renklerde sebze ve meyve tüketebilirsek o kadar farklı mineral ve vitamini vücuda almış oluruz" diyen Ceceli, şunları söyledi: "Özellikle kırmızı sebze ve meyve gruplarını soframızdan eksik etmeyelim. Kırmızı rengi veren pigment; likopenantioksidandır. Ahududu, nar, karpuz, kırmızıbiber, çilek en güzel örnekleridir. Turuncu renkteki sebzeler ve meyvelerde karotenoidler tarafından renklendirilmiştir ve çok güçlü bir antioksidandır. Bağışıklık sisteminiz için oldukça faydalıdır. Bunun için günlük 1 yumruk büyüklüğünde portakal almanız veya mevsiminde salatalarda havuç kullanmanız yeterli olacaktır. Güçlü bir bağışıklık ve sağlığımız için mevsiminde beslenmeye ve tabaklarda renk olmasına her zaman dikkat etmeliyiz."
EN SON HABERLER
- 1 Kanserle savaşta yeni silah akıllı aşılar
- 2 Deprem geçti, sarsıntı hissi kaldı: Hayalet deprem algısına dikkat!
- 3 Mikropları yok eden boya keşfedildi
- 4 Emziren annelere tavsiyeler
- 5 Radyoterapi ile meme dokusu ışınlanıyor
- 6 Günde 50 dakika yürüyün sağlıklı kilo verin
- 7 Türk Telekom // İLAN
- 8 Ergenlikte çürük dişler asosyal yapıyor
- 9 Deprem psikolojimizi de salladı
- 10 Sağlıklı çocuk sağlıklı gelecek