Giriş Tarihi: 19.10.2023

Güçlü bağışıklığın sırrı

Havaların soğumaya başlaması bağışıklık sistemimizin de zayıflamasına neden olabiliyor. Uzmanlar, “Bağışıklığımızı güçlendirerek, enfeksiyonlara karşı kalkan oluşturan portakal, mandalina, greyfurt, kivi, ceviz, sardalya, hamsi, keten tohumu, yoğurt, kefir, lahana turşusu ve suyu beslenmenizden eksik etmeyin” diyor

Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Selin Yavuz, bağışıklık sisteminin ne olduğunu, nasıl çalıştığını ve onu güçlendirmek için neler yapılması gerektiğini anlattı. Dyt. Yavuz, bağışıklık sistemini şu şekilde tanımladı: "Bağışıklık sistemi, vücudu zararlı bakterilere ve enfeksiyonlara karşı korumak için değişik organlarda bulunan bir doku ve hücreler düzenidir. Bağışıklık sisteminin yüzde 70'i bağırsaklardadır. Bağışıklık sistemi vücudumuzun savunma sistemidir. Vücudumuza dışarıdan giren zararlı mikroorganizmalarla savaşır ve bizi hastalıklara karşı korur. Biz fark etmesek de gün içinde bağışıklık sistemimiz durmadan çalışır. Ancak bazı durumlarda bizim desteğimize ihtiyaç duyabilir. Bağışıklık sistemini güçlendirmek ve vücut direncini artırmak hastalıklara yakalanma riskini düşürür."


YETERLİ VE DENGELİ BESLENİN
Bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için öncelikle yeterli ve dengeli beslenmek gerektiğini belirten Dyt. Yavuz, şunları söyledi: "Bağışıklık sisteminin zayıflamasındaki sebepler arasında besin yetersizliği gelir. Bu nedenle güçlü bir bağışıklık sisteminin temellerinde en önemlisi yeterli ve dengeli beslenmektir. Bağışıklık sistemi karmaşık bir yapıya sahiptir ve onu güçlendirmenin mucizevi bir yolu yoktur. Sadece vitamin ve mineral bakımından zengin bir beslenme programı uygulamakla güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olamazsınız. Çünkü sistemin güçlü olması alınan protein miktarına, esansiyel yağ asitlerine, karbonhidrata, yani dengeli beslenmeye de bağlıdır. Yani yeterli protein tüketmezseniz, vücudunuz enfeksiyonlara karşı zayıf kalabilir. Bu nedenle bağışıklığı güçlendirmek için bazı yiyeceklere yönelmek yerine kendinize dengeli bir beslenme programı oluşturmalısınız."

VİTAMİN VE MİNERALLER EN BÜYÜK DESTEKÇİ
DYT. Yavuz, vitamin ve minerallerin bağışıklık sisteminin en önemli destekleyicileri olduğunu kaydederek, "C vitamini ve E vitamini vücudunuzun enfeksiyonlarla savaşmasına destek olan çok güçlü antioksidanlarındandır. Portakal, mandalina, greyfurt, kivi gibi kış meyveleri, ıspanak, dolmalık biber, Brüksel lahanası C vitamini kaynağı besinler arasındadır. Ana yemeklerimizde ve ara öğünlerimizde mutlaka öğünlerimize eklemeliyiz" dedi.

YOĞURT, KEFİR, LAHANA TURŞUSU
"
Probiyotikler, prebiyotikler ve sinbiyotikler çok önemli" diyen Dyt. Yavuz, şunlara dikkat çekti: "Vücudumuzu zararlı bakterilere karşı koruyan, enfeksiyonların önlenmesine yardımcı olan bu yararlı bakteriler bağışıklığı da güçlendiriyor. Özellikle vücut direncinin kırıldığı mevsim geçişlerinde ve kış aylarında bağışıklık sistemini güçlendirmek adına probiyotik içeren besinlerin tüketimi önem kazanıyor. Dengeli bir bağırsak mikrobiyotası, sağlık için kritik öneme sahiptir. Bozulmuş bir bağırsak mikrobiyota yapısı hastalıkların oluşumuna katkı sağlar. Probiyotikler, prebiyotikler ve sinbiyotikler ile bağırsak mikrobiyotasını hedeflemek, potansiyel olarak bağışıklık sistemini güçlendirebilir aynı zamanda hastalık riskini düşürebilir. Yoğurt, kefir, lahana turşusu diyetinize rahatlıkla ekleyebileceğiniz probiyotiklerdendir."
SU BİZİM İÇİN VAZGEÇİLMEZDİR
DYT. Yavuz, vücuttaki tüm besinleri ve atıkları kan ve lenf sıvıları yoluyla taşıyan bir çözücü olan suyun, immün sistem için vazgeçilmez olduğunu belirterek "Bu yüzden mevsim geçişi döneminde su tüketimini ihmal etmeyin. Bol bol su için" dedi.
SARDALYA, HAMSİ, CEVİZ, KETEN TOHUMU
OMEGA-3 yağ asitlerinin insan metabolizması için çok önemli olduğuna dikkat çeken Dyt. Yavuz, "Çalışmalar Omega- 3 yağ asitlerinin bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ve inflamatuar süreçleri azalttığını göstermiştir. Hücre zarının yapı taşı olarak kullanılan yağ asitleridir ve çeşitli hormonların üretimi için de gereklidir. Vücut, Omega-3 yağ asitlerini kendi üretemez, bu nedenle besinler yoluyla alınması gerekmektedir. Sardalya, hamsi, somon ve uskumru gibi yağlı balıklarda ve deniz ürünlerinde bol miktarda bulunur. Ceviz, keten tohumu, avokado ve semizotu omega-3 için iyi kaynaklardır" dedi.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.