Ağır yaşamlar
Dünya nüfusunun 3’te 1’i obez. Son yıllarda obezite, bir salgın haline dönüştü ve hızla artıyor. Obezite, kalp damar hastalıklarından sonra ikinci ölüm nedeni olarak gösteriliyor

HAREKETSİZ YAŞAM ETKİLİYOR
Op. Dr. Derici, "Günümüzde gelişen teknoloji sayesinde insanlar daha sedanter yani önerilen düzeyde bile hareket etmeden bir hayat yaşamaya başladılar. TV, bilgisayar gibi teknolojik ürünler bizi hareketsizliğe itmekte. Bunun üstüne rafineri gıdalar da eklenince fazla kilo ve obezite kaçınılmaz son oluyor" dedi.

ÖNCE 6 AYLIK TEDAVİ
Obezite cerrahisi uygulanacak hastalarda izledikleri yolu Op. Dr. Derici, şöyle anlattı: "Hasta; genel cerrahi, endokrinoloji, metabolizma hastalıkları, iç hastalıkları, psikiyatrist ve diyetisyenin de içinde bulunduğu bir heyet tarafından sağlık merkezinde 6 ay boyunca tedavi programına alınır. Yeterli sonuç alınmazsa, sağlık kurulu tarafından düzenlenen rapor ile obezite cerrahisi olabilir."
VKİ'YE BAKILIR
Op. Dr. Derici, obezite cerrahisinin multidisipliner bir yaklaşım gerektirdiğini belirterek, şunları söyledi: "Obezite cerrahisi öncesi Vücut Kitle İndeksi (VKİ) baz alınarak uygun olan ameliyata karar verilir. Vücut kitlemizin kg cinsinden boyumuzun metre kare cinsine bölünmesi ile elde edilen sonucu Vücut Kitle İndeksi (VKİ) ile tanımlıyoruz. (VKİ= Vücut Ağırlığı (kg)/ Boy (m2)
VKİ normal insanlarda 24'e kadardır. 24-30 arası fazla kilolu, 30-41 arası Tip 1 obez, 40-50 arası Tip 2 obez ve 50 üzeri Tip 3 obez olarak sınıflandırılır."
OPERASYONDAN BİR HAFTA SONRA YÜRÜYÜŞLER BAŞLAR
Op. Dr. Derici, obezite ameliyatı ile ilgili şu bilgileri de paylaştı:
İLK SEÇENEK AMELİYAT DEĞİL
Obezite tedavisinde uygulanacak basamakları Op. Dr. Derici şöyle sıraladı:
AMELİYAT ÖNCESİ DEĞERLENDİRME
Ameliyat öncesi hastaların, 6 ay boyunca psikiyatri, dahiliye ve endokrinoloji kontrolünde tedavi edilmeye çalışıldığını belirten Op. Dr. Derici, "Ancak başarılı olunamazsa, VKİ'si 35 üzerinde ve yandaş hastalığı olanlar ya da direkt 40 üzeri olanlar cerrahiye yönlendirilir. Önce hastaya geniş kapsamlı bir checkup uygulanır. Yandaş hastalıklarının durumuna göre uygun cerrahi önerilir" dedi.
DİYABETTEN VE KANSERDEN KORUYOR
Obezite ameliyatı ile sadece kilo kaybının yaşanmadığını söyleyen Op. Dr. Derici, "Ameliyat kişiyi obezitenin getirdiği Tip 2 diyabet, kalp ve damar hastalıkları, hipertansiyon, nörolojik hastalıklar, uyku apnesi, böbrek hastalıkları, eklem hastalıkları, karaciğer yağlanması, infertilite ve kanserden de kurtarıyor" diye konuştu.
AMELİYAT SONRASI ÇOK SIKI TAKİP
Obezite ameliyatından sonra cerrahi ekip ve diyetisyen tarafından takiplerin kontrollü bir şekilde devam ettiğini belirten Op. Dr. Derici, "Mineral ve vitaminler açısından eksiklikler varsa, düzenli takip edilip yerine konulur. Ve bu takipler sayesinde hastaların tekrar kilo alımları engellenmiş olur. Günlük bir multivitamine ek olarak kalsiyum ve D vitaminine ihtiyaçları olabilir. Obezite ekibi, hastanın varsa B12 ve demir ihtiyaçlarını periyodik olarak takip eder. Ameliyat sonrası ilk yıl mide asitlerini azaltıcı ilaçlar verilir. Kilo verdikten sonra verilen kiloların bir kısmını geri almaları mümkündür. Bunu engellemek için sağlıklı diyet ve düzenli egzersiz yapılması önerilir" dedi.
EN SON HABERLER
- 1 M Lisa’dan ‘gecelerde’
- 2 Hastanın asker hücreleriyle kanseri yok ediyor
- 3 Böbrek taşı kadınları ve çocukları da vuruyor
- 4 Kilo hipertansiyon riskini 8 kat artırıyor
- 5 Gizli kimyasal tehlikelere dikkat!
- 6 Erkekler daha hızlı aşık oluyor
- 7 Bu kanserin aşısı var
- 8 Karaciğer yağlanması en yaygın sağlık sorunu
- 9 Erkekler oyun bağımlısı çıktı
- 10 Beyin, şekeri uyuşturucu gibi algılıyor!