Giriş Tarihi: 23.12.2023

Portakalı soydum baş ucuma koydum

Kış mevsiminin vazgeçilmez meyvesi portakal, sahip olduğu yüksek C vitamini oranıyla tam bir şifa deposu. Portakal içerdiği C vitamini sayesinde hücre hasarını engelleyerek, kansere de meydan okuyor

Narenciye türü olan ve turunçgiller ailesinden gelen portakal, taze meyve olarak tüketiminin yanı sıra; taze sıkılmış suyu ve kurutulmuş haliyle de günlük beslenmede önemli bir yer tutuyor. Bireylerin günde 1-2 adet portakal yemesi C vitaminin alınması için yeterli olurken, bu meyvenin tüketimi kişilerde hücre hasarını önleme, bağışıklık sistemini destekleme ve göz sağlığını koruma gibi yararlar sağlıyor.
ALANYA PORTAKALI
Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Ceyda Nur Kınay, portakalın faydaları ile ilgili bilgi verdi. Diyetisyen Kınay, C vitamini ve antioksidanlardan zengin bir narenciye türü olan portakalın en çok ABD, Meksika ve Çin'de üretildiğine, ülkemizde ise sadece Alanya ve Finike'de yetiştirildiğine dikkat çekti.


A VİTAMİNİ VE FOLİK ASİT KAYNAĞI
Tatlı ve ekşi pek çok farklı çeşidi bulunan portakalın, taze meyve olarak tüketilmesinin yanı sıra, taze sıkılmış suyu ve kurutulmuş haliyle de günlük beslenmede önemli bir yer tuttuğuna dikkat çeken Kınay "Bir orta boy portakal yetişkin bir bireyin günlük C vitamini ihtiyacını karşılamak için yeterli. Portakal aynı zamanda A vitamini, folik asit ve diyet lifi kaynağıdır" dedi.


1 YAŞ ALTI BEBEKLERE VERİLMEMELİ
Kınay, ayrıca asitli bir meyve olan portakalı özellikle gastrit, reflü, ülser gibi şikayeti olan hastaların sınırlı tüketmesi gerektiğinin altını çizerek "Bununla birlikte alerji oluşturması sebebiyle bir yaşından önce bebeklere portakal ve portakal suyu verilmemesi önerilmektedir" uyarısında bulundu.
Narenciye türü olan ve turunçgiller ailesinden gelen portakal, taze meyve olarak tüketiminin yanı sıra; taze sıkılmış suyu ve kurutulmuş haliyle de günlük beslenmede önemli bir yer tutuyor. Bireylerin günde 1-2 adet portakal yemesi C vitaminin alınması için yeterli olurken, bu meyvenin tüketimi kişilerde hücre hasarını önleme, bağışıklık sistemini destekleme ve göz sağlığını koruma gibi yararlar sağlıyor.

PORTAKALDAKİ ASİDE DİKKAT
Portakal içeriğindeki asitin sindirim sistemi rahatsızlıklarına neden olabileceğini belirten Kınay, şunlara dikkat çekti: "Bu kadar çok faydası olan portakalın asitli bir meyve olması bazı kişilerde sıkıntılara yol açabilmektedir. Özellikle gastrit, reflü veya ülser gibi sindirim sistemi rahatsızlığı olan kişilerde mide yanması, şişkinlik veya gaz gibi şikayetlere neden olabilmektedir. Kan sulandırıcı ilaç kullanan kişilerin ise günlük portakal tüketimini bir adet ile sınırlandırması gerekmektedir. Ayrıca diyabet veya insülin direnci olan kişilerin daha iyi kan şekeri kontrolü sağlayabilmek adına portakalı ara öğünlerinde; yanına kavrulmamış kuruyemiş veya süt, yoğurt gibi bir protein kaynağı ile birlikte tüketmesi ve porsiyon kontrolüne özen göstermesi önerilmektedir."
KANSERE NEDEN OLAN SERBEST RADİKALLERLE SAVAŞIR
KINAY,
portakalın 10 faydasını işe şöyle sıraladı:
1. İçerdiği C vitamini sayesinde hücre hasarını engeller ve kansere neden olan serbest radikaller ile savaşır.
2. Bağışıklık sistemini destekler ve mikroorganizmalara karşı korur.
3. Yaşa bağlı makula dejenerasyonunu yavaşlatarak göz sağlığını destekler.
4. Demir emilimini artırarak anemiyi iyileştirmeye yardımcı olur.
5. C vitamini stres hormonu olan kortizolü baskılayarak kan basıncının düzenlenmesine destek olur.
6. Diyabet, kalp ve damar hastalıkları, artrit ve Alzheimer gibi hastalıklarda iltihaplanmayı (inflamasyonu) azaltmayı sağlar.
7. İçeriğindeki folik asit özellikle hamilelerde folik asit alımını destekleyerek doğumsal defektleri önlemeye yardımcı olur.
8. İçeriğindeki sitrat, böbreklerde kalsiyum birikimini önleyerek taş oluşumunun önüne geçebilir.
9. Portakal yağı bazı bakteri ve mantar türlerinin üremesini durdurmaya destek olup, stres düzeyini azaltarak anksiyete ve depresyonun azaltılmasına yardımcı olur.
10. Kabuğu ile birlikte kurutulmuş portakal iyi bir diyet lifi kaynağıdır.
Bu nedenle bağırsak hareketlerinin düzenlenmesine ve kabızlığın önlenmesine yardımcı olurken; sindirim sistemi sağlığını da destekler.
TANSİYONU OLANA ÖNERİLMİYOR
"Yüksek tansiyon ve kolesterolü olanlara portakal suyu önermiyoruz" diyen Kınay, şunları söyledi: "Yüksek tansiyon tedavisindeki bazı ilaçları kullanan kişiler yüksek miktarda portakal suyu tüketiminden kaçınmalıdır. Çünkü yüksek miktarda portakal suyu tüketimi vücutta bu ilaçların düzeyini arttırabilmektedir. Yine yüksek kolesterolü olan kişilerin kullandığı ilaçlar portakal suyu ile etkileşime girebilmektedir. Ayrıca ürtiker gibi alerjik semptomların tedavisinde kullanılan ilaçlar da portakal suyu ile etkileşim gösterebilmektedir. Portakal suyunun kandaki düzeyini yükselttiği ilaçlardan birisi de parazit tedavisinde kullanılmaktadır. Bu ilaçların kullanımı esnasında portakal suyu tüketim miktarına dikkat etmek de yarar vardır."

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.