Ramazanda kefir şifası
Yeterli ve dengeli beslenmenin sürdürülebilmesi için iftar ve sahurda doğru beslenmek çok önemli. Mide veya bağırsak problemi yaşayanlar için en faydalı besinlerin başında ise kefir geliyor
1 BARDAK KEFİR, 80-110 KALORİ
Aksu, kefirin, 'kefir mayası' adı verilen özel bir maya kullanılarak sütün fermente edilmesiyle elde edilen bir içecek olduğunu belirterek, "Kefirin sağlığa birçok yararı olduğu bilimsel araştırmalarla kanıtlanmıştır. Kefir probiyotik özelliğe sahiptir. Ayran görünümünde fermente bir süt içeceği olan kefirin, 1 su bardağı yaklaşık 80-110 kalori arasındadır" dedi.
ARA ÖĞÜNLERDE KEFİR İÇİN
Özellikle demir eksikliği anemisi sorunu bulunan kişilerde yüksek kalsiyum içeriği bulunan kefirin, demir içeriği yüksek besinlerle bir arada tüketilmesinin önerildiğini söyleyen Aksu, şöyle dedi: "Demir içeriği yüksek olan besinler arasında yumurta, balık, kuru baklagiller kırmızı et, beyaz et ve koyu yeşil yapraklı sebzeler yer almaktadır. Kefir tüketimini ara öğünlerinizde rahatlıkla tercih edilebilirsiniz. "
KAN ŞEKERİNİ DENGELER
Bir bardak kefirin vücuda bir ara öğünde alması gereken tüm vitamin ve minerallerin yanı sıra, karbonhidrat ve proteini de verebileceğini söyleyen Aksu, şunları söyledi: "Kefir gibi probiyotikler, protein ve yağların kolay sindirilmesini sağlar. Glisemik indeksi düşük olan kefir, içerdiği proteinle birlikte midede uzun süre kaldığı için tokluk hissi verir ve kan şekerinin de hızlı yükselmesini engeller. Böylece yaşanılan açlık krizlerinin önüne geçerek fazla besin tüketimi ve yüksek kalori alımını da azaltır."
"Mikroorganizma içeriğinin yüksek olmasından dolayı 2 yaş öncesinde kullanılması tavsiye edilmemektedir" diyen Aksu, şu öneride bulundu: "2 yaş sonrası çocuklar günlük 1 çay bardağı, yetişkinler ise günlük 1 su bardağı kefir tüketebilir."
PROBİYOTİK DEPOSU
Sindirim sistemimizdeki yararlı bakterilere 'probiyotik' adı verildiğini belirten Aksu, "Kefir, probiyotik besinlerin başında yer alır. Kefirin bağırsak sağlığı üzerindeki etkileri içeriğindeki probiyotiklerden kaynaklanır. Probiyotik, vücudumuz için yararlı bakteriler olup sindirim sisteminin düzenlenmesi gibi pek çok olumlu etki gösterir. Kefir, metabolizmayı da hızlandırır ve tokluk hissi sağlar. Sindirim sistemini düzenlediği için kabızlık, şişkinlik gibi durumlarda da etkilidir" dedi.
FAZLA TÜKETİLİRSE ZARARLI OLABİLİR
Birçok olumlu özelliğe sahip olsa da kefirin, aşırı tüketiminin zararlı olabileceğini belirten Aksu, şunları söyledi: "Özellikle tedavi gördüğü bir hastalığı olan ve düzenli ilaç kullanan bazı kişilerde kefirin tüketimi sakıncalı olabilir. Kefir belirli ilaçlarla etkileşim gösterebilir ve ilaçların etkisini değiştirebilir. Böbrek hastalarında yüksek fosfor içeriği nedeniyle kefir tüketimi sakıncalı olabilir. Bağışıklık sistemini etkileyen hastalıkları olan veya bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaç kullananlarda kefirin içerisindeki mayalar farklı türde reaksiyonlara neden olabilir. Laktoz intoleransı olanlar kefiri sınırlı miktarda tüketmelidir. Herhangi bir ilaç kullanımı veya kronik sağlık sorunu olan kişiler, kefir tüketmeden önce doktorlarına veya diyetisyenlerine danışmalıdır."
ANTİDEPRESAN YERİNE KEFİR
Aksu, kefirin faydalarını şöyle sıraladı:
EN SON HABERLER
- 1 Bahar yorgunluğuyla baş etmenin “Püf” noktaları gece 6-8 saat uyuyun
- 2 Mirza yaşasın
- 3 Vücutta biriken tüm zehri söküp atıyor! Kahvaltıda sadece 1 kaşık yemek yeterli...
- 4 Günde 2.5 gramı bile 20 yaş gençleştiriyor! "Doğal gençlik iksiri" kolajenin deposu o besin...
- 5 Talasemide aşı umudu
- 6 Estetik çılgınlığı dur durak bilmiyor! "Ağlayarak geliyorlar" Bu fotoğrafa benzemek istiyorlar...
- 7 Sabahları içtiğiniz Türk kahvesine sadece 1 kaşık ekleyin! 1 haftada 3 kilo verdiriyor...
- 8 En çok bu bölgede görülüyor! Kan değerlerinize dikkat...
- 9 Kocaeli Şehir Hastanesi'nden Dünya Talasemi Günü'nde önemli uyarılar
- 10 Kalp krizinin sinsi sinyalleri! İlk önce bu belirtileri veriyor...