Her 2 kişiden birinde D vitamini eksik
Yaşamsal öneme sahip olmasına rağmen özellikle büyük kentlerde çoğu kişide D vitamini düşük. Dünyada yaklaşık 1 milyar insanda D vitamini eksikliği olduğu düşünülüyor. Ülkemizde de her 2 kişiden birinde D vitamini eksik. Oysaki D vitamini, zihinsel gelişimden kanserden korumaya kadar son derece önemli

DOZU DOKTOR BELİRLEMELİ
"D vitamini eksikliği pek çok ciddi soruna yol açsa da fazla olması da bir o kadar tehlikeli" diyen Uzm. Dr. Batmacı, bu nedenle D vitamini eksikliğini karşılamak için hekime danışmadan gelişi güzel takviye kullanımından mutlaka kaçınılması gerektiğinin altını çizdi. Uzm. Dr. Batmacı, "Günlük D vitamini ihtiyacı yaş, cinsiyet, yaşanan coğrafya, eşlik eden hastalıklar, hamilelik durumu, hatta ten rengine göre değişir.

Günlük doz miktarını mutlaka hekim belirlemelidir. Aksi takdirde D vitamini fayda yerine ciddi zararlar verebilir. Zira, vücutta D vitaminin fazla olması toksik etki oluşturarak zehirlenmeye yol açabilir. D vitamini fazlalığında ayrıca kanda kalsiyum ve fosfor düzeyi yükselir, kilo kaybı, düzensiz kalp atımı, kemiklerde kırık riskinde artış, damarlarda ve dokularda kireçlenme, kalp ve böbrek hasarı görülebilir. Bu nedenle önce vücuttaki düzeyi saptanmalı ve sonrasında hekimin önerdiği uygun doz ve sürede takviye edilmelidir" dedi.
KANSERDEN KORUYOR
D vitamininin sağlığımız üzerinde kritik bir öneme sahip olduğuna işaret eden Uzm. Dr. Batmacı, şunları söyledi: "En önemli etkilerinden biri ise kemik kırıklarını azaltması. Ve kas gücünü artırarak düşmelerden koruması. Yapılan bilimsel araştırmalar; D vitamininin yeni tümör gelişimini (meme, yumurtalık, kolon, prostat ve diğer kanserler) ve var olan tümör büyümesini yavaşlattığını, kalp ve damar hastalıkları ile solunum sistemi hastalıkları riskini azalttığını gösteriyor. Damar sertliği ve yüksek tansiyon hastalığında düzenleyici olan D vitamini, diyabet ve insülin direncine karşı da önemli rol oynuyor. Enfeksiyonların ve bağışıklık sistemi hastalıklarının tedavisinde etkili oluyor. Bunların yanı sıra araştırmalarda bunama riskini azaltığı gösterilmiş."
SOMON SARDALYA YUMURTA
UZM. Dr. Batmacı, D vitamini bulunan besinleri şöyle sıraladı:
GÜNEŞLENMEK ÇOK ÖNEMLİ
YAĞDA çözünen bir vitamin olan D vitamininin bazı gıdalarda bulunmakla birlikte çoğunlukla deride güneşin etkisiyle ortaya çıktığının altını çizen Uzm. Dr. Batmacı, "D vitamini sentezi güneşin UVB ışını etkisiyle ciltte başlıyor. Güneşe çıkılması gereken süre ve saat dilimi yaşanılan bölgeye göre değişebilir. D vitamini sentezi için ülkemizde 10.00- 15.00 saatleri arasında kolları ve bacakları 15-20 dakika güneş ışınlarına maruz bırakmak önerilir. Ancak UV ışığına maruziyet cilt kanserine neden olabilir, dolayısıyla aşırı güneşlenmekten mutlaka kaçınılmalıdır" diye konuştu.
BUNLARA DİKKAT EDİN
Hekime danışmadan, D vitamini ihtiyacını bir anda karşılayabilmek için ampul kırıp içmek gibi bir hataya asla düşülmemesi gerektiği uyarısında bulunan Uzm. Dr. Batmacı, "Yapılan çalışmalarda; yüksek dozda, uzun aralıklarla alınan D vitamini (ampul kırıp içmek, damlalıklı şişenin tamamını içmek gibi) ve düşük dozda, günlük alınan D vitamini (günlük ya da haftalık kullanılan damla, tablet, kapsül formunda D vitamini) kıyaslanmış. Çalışmanın sonunda; ikinci grupta yer alan kişilerin sağlıklı oldukları ve D vitamini düzeylerinin de daha yüksek olduğu tespit edilmiştir" dedi.
D VİTAMİNİ SENTEZİNİ NELER AZALTIR?
D VİTAMİNİ sentezini azaltan pek çok faktörün olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Batmacı, bunları şöyle sıraladı:
EN SON HABERLER
- 1 Dünya şişmanlıyor
- 2 Yeşilay uyardı bağımlılık tuzağının panzehiri ‘ailedir’
- 3 Sıcaklar kene korkusunu artırdı
- 4 Hem ortak hem rakibiz ‘Güven Bana’
- 5 Beynimizin koruyucusu D vitamini
- 6 Kuruyemişler kalsiyum kaynağı
- 7 38 kilonun altı kritik eşik
- 8 Hızla yaşlandıran 6 alışkanlık
- 9 Basit bir hareket yaşam sürenizi uzatabilir
- 10 Yediklerimiz bağırsak sağlığı için çok önemli