X ve Y kuşağının kanser riski yüksek
ABD’de yapılan araştırmaya göre 1965 ile 1980 arası doğan X kuşağı ile 1981 ile 1996 arası doğan Y kuşağındakiler, önceki nesillere kıyasla daha fazla kanser riski taşıyor
YUMURTALIK, RAHİM VE GÖĞÜS KANSERİ
Araştırmacılar, X ve Y kuşağının önceki nesillere kıyasla kansere yakalanma riskinin meme, pankreas ve mide kanseri de dahil 17 kanser türünde giderek arttığını tespit etti. Ayrıca 17 kanser türünden 8'i için 1920'den bu yana her kuşaktaki riskin kademeli arttığı belirlendi. Araştırma kapsamında 1990'da doğanların yumurtalık kanserine yakalanma riskinin daha yaşlı kişilere göre yüzde 12 daha fazla olduğuna dikkati çeken araştırmacılar, rahim kanseri riskinin de daha yaşlı nesle kıyasla yüzde 169 daha fazla olduğunu bildirdi. Araştırmacılar, ayrıca 1990'da doğanların pankreas, böbrek ve ince bağırsak kanserine yakalanma oranının 1955'te doğanlara göre iki-üç kat daha yüksek olduğunu belirtti.
ETKİLİ MÜCADELE YAPMAK ŞART
ARAŞTIRMADA katkıda bulunan bilim insanları arasında yer alan Ahmedin Cemal, çalışmanın X ve Y kuşağında artan kanser riskinin sebeplerini ve çözümlerini bulma ihtiyacını vurguladığını ifade etti. Genç nesilde artan kanser riskine karşı uyarıda bulunan Cemal, "Nüfus düzeyinde etkili müdahaleler yapılmaz ve genç nüfustaki kanser riski, kişiler yaşlandıkça geleceğe de taşınırsa kansere karşı onlarca yıldır elde edilmiş ilerlemeleri durduracak ya da tersine çevirecek kanser yüküyle karşılaşabiliriz" ifadesini kullandı.
ETKİLİ MÜCADELE YAPMAK ŞART
ARAŞTIRMADA katkıda bulunan bilim insanları arasında yer alan Ahmedin Cemal, çalışmanın X ve Y kuşağında artan kanser riskinin sebeplerini ve çözümlerini bulma ihtiyacını vurguladığını ifade etti. Genç nesilde artan kanser riskine karşı uyarıda bulunan Cemal, "Nüfus düzeyinde etkili müdahaleler yapılmaz ve genç nüfustaki kanser riski, kişiler yaşlandıkça geleceğe de taşınırsa kansere karşı onlarca yıldır elde edilmiş ilerlemeleri durduracak ya da tersine çevirecek kanser yüküyle karşılaşabiliriz" ifadesini kullandı.
EN SON HABERLER
- 1 Çevresel toksinler parkinson’u tetikliyor
- 2 Az pişmiş tavukta salmonella tehlikesi
- 3 1 Yemek Kaşığı Tereyağı Kaç Gram? 50, 100, 125, 150 Gram Tereyağı ve Margarin Kaç Yemek Kaşığı Yapar?
- 4 Kanserde umut veren tedaviler
- 5 Diyabetik yaralara anjiyo
- 6 Karın ağrısı ciddi bir hastalığın habercisi olabilir
- 7 Yorgun uyanıyorsanız dikkat! Uyku apneniz olabilir
- 8 Bunama aşısına rağbet
- 9 Demans riskini azaltan 5 besin
- 10 Ergenlikte skolyoz tehlikesi