Şifa deposu kurubaklagiller
Baklagiller, koroner kalp hastalıklarının görülme oranını azaltıyor. Uzmanlar, kan yağları yüksek olan kişilere haftada en az 2-3 kez kurubaklagil yemelerini öneriyor


TAHILLARLA KARIŞTIRIN
Uygun pişirme yöntemi uygulanırsa ve tahıllarla karışım yapılırsa baklagillerin protein kalitesinin daha da yükseldiğine dikkat çeken Prof. Dr. Alphan, "Böylece tahıllarda sınırlı olan elzem aminoasit lizin, baklagil proteini ile dengelenebilir. Pişirme ile de sindirimi kolaylaşır. Tahıllara baklagil proteini ilave edildiğinde hayvansal proteinin yerini tutabilir" dedi.
HER DERDE DEVA
PROF. Dr. Alphan, kurubaklagillerin sağlığımıza faydalarını ise şöyle sıraladı:
PİŞME SULARI DÖKÜLMEMELİ
İkinci aşamanın pişirme olduğunu ve pişme suyunun değerlendirilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Alphan, "Yeşil mercimek ağzı iyi kapanan normal bir tencerede pişirilebilir. Nohut ve fasulye normal tencerede daha uzun süre pişirmeyi gerektirdiğinden düdüklü tencere kullanılır. Düdüklü tencerede 30-40 dakika pişirilmesi yeterli olabilir. Pişme sularının dökülmesi önemli ölçüde vitamin ve mineral kayıplarına neden olduğundan pişme suyu çektirilerek pişirilmeli veya pişme suyu başka bir yemeğe eklenerek vitamin ve minerallerinden yararlanılmalıdır" dedi.
NOHUT VE KURU FASULYE 8-10 SAAT ISLATILMALI
Baklagillerin pişirme işleminin iki aşamalı bir süreç gerektirdiğini belirten Prof. Dr. Alphan, "Birincisi ıslatma. Islatma uzun süreli olursa gaz yapıcı niteliği azalabilir. Yeşil mercimeğin 1-2 saat ıslatılması yeterli olabilir. Kırmızı mercimeği ıslatmaya gerek yok. Nohut ve kuru fasulye 8-10 saat ıslatılabilir. Islatmada sert su yerine yumuşak su kullanılırsa daha iyi pişer" dedi.
EN SON HABERLER
- 1 Güçlü bir karaciğer için kuruyemiş ve yağlı balık yiyin
- 2 Valizinizi değil midenizi tatile hazırlayın!
- 3 İyi uykunun sırrı mideden geçiyor
- 4 Buzdan zehir
- 5 Dikkat! Aşırı sıcaklar çarpabilir
- 6 Balıklama atlamayın felç kalabilirsiniz!
- 7 Obeziteyle milli mücadele
- 8 Ünlülerden çağrı: ‘Kan verin candan bağlanın’
- 9 Gizli şekere karşı yoğurt tüketin
- 10 Sıcaklar kalp ayarlarınızı bozmasın